Kredi Çekince Çıkan Banka Masrafları

Kredi Çekince Çıkan Banka Masrafları

6 Nisan 2020 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

Belirli bir faiz karşılığında paranın kiraya verilmesine kredi denir. Krediler bankalar tarafından belirli kurallar çerçevesinde ve yasal faiz oranları ile verilmektedir. Krediler ihtiyaca yönelik olarak farklı tutarlarda verilir ve farklı kredi türleri mevcuttur. Bireysel krediler, nakit ihtiyacının tutarına göre gruplara ayrılır:

  • Konut Kredisi
  • Taşıt Kredisi
  • İhtiyaç Kredisi
  • Öğrenim Kredisi
  • Sağlık Kredisi…

Çekilen kredinin faiz ödemesinin dışında ödenmesi gereken zorunlu masraflar bulunmaktadır. Bunlar kredi dosya masrafıyla birlikte ekstra ödemelerdir. Kredi çekince çıkan banka masrafları kredinin türüne göre değişkenlik gösterir: Dosya masrafları, sigorta masrafları ve ekspertiz ödemeleri gibi ekstra ücret ödemeleri kredi masrafı olarak bilinir.

Dosya Masrafı Nedir? 

Dosya masrafı; çekilecek krediye ek olarak ödenen kredi masraflarını ve diğer masraf kalemlerini içeren bir ödemedir. Tüm dosya masrafları tutarları ve diğer ek ücretler 2014 yılında çıkarılan yönetmelik çerçevesinde belirlenmiştir. Yayınlanan yönetmeliğe göre; dosya masrafı çekilen kredinin binde 5’inden fazla olmamaktadır. Örneğin; 100 bin liralık bir kredi çekildiğinde dosya masraf ücreti 500 lirayı geçmemektedir. Kredi çekilirken alınan diğer ücretler (ekspertiz ve sigorta) dosya masrafı ile birlikte alınmaktadır. Bu ödemeler bankanın kendi tarafından gerekli kurum ve kişilere aktarılır.

Konut Kredisi Masrafları

Konut kredisi günümüzde Türkiye de dâhil olmak üzere tüm dünya üzerinde en çok tercih edilen kredi çeşididir. Dünyada “mortgage” kredisi olarak bilinen konut kredisi, bir ipotek kredisidir. Satın alınacak evin belirli bir tutarının kredi olarak banka tarafından sağlanması karşılığında ipotek edilmesi olarak da açıklanabilir. Konut kredisi çekerken ilk olarak faiz oranları araştırılsa da bir diğer önemli unsur olan konu kredisi masrafları atlanmamalıdır. Krediçekince çıkan banka masrafları özellikle konut kredisinde daha fazla olmaktadır. Peki, konut kredisi masraf kalemleri nelerdir?

  • Konut Kredisi Dosya Masrafları: Konut kredisinde dosya masrafını belirleyen iki etken banka ve çekilecek kredinin tutarı olmaktadır. Kredi çekerken dikkat edilmesi gereken, kredi faiz oranını düşük tutup dosya masrafını yüksek belirleyen bankalara karşı iyi karşılaştırma yapılmaktır.
  • Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti: Konut kredilerinin belirli bir kullanım oranı bulunmaktadır. Evin tamamı kredi usulüyle alınmaz. Krediler evin %75 değerine kadar verilir. Bu sebeple evin gerçek değerinin hesaplanması ve verilecek kredinin tutarının belirlenmesi için banka tarafından eve bir uzman gönderilir. Uzmanlar Sermaye Piyasası Kurulu lisansıyla çalışır ve ücretleri krediye dosya masrafı olarak yansıtılır.
  • Konut Kredisi Zorunlu Deprem ve Hayat Sigortası: Yapılan son yönetmelik düzenlemelerinde sigortalar zorunlu olmaktan çıkarıldı. Ancak; bankanın gerekli görmesi durumunda ya da tüketicinin talebi doğrultusunda hayat sigortası ve yaşam sigortası yapılmaktadır. Deprem sigortası ise hala zorunluluğu olan bir sigortadır.

İhtiyaç Kredisi Masrafları

En çok kullanılan kredi türü olan ihtiyaç kredisi masrafları bankaya ve kredi tutarına göre değişmektedir. Kredi çekince çıkan banka masrafları, ihtiyaç kredisinde de dosya masrafı ve sigorta masrafları olarak alınmaktadır.

Taşıt Kredisinde Masraflar

Tüm krediler gibi taşıt kredileri de ek masrafları beraberinde getirmektedir. Taşıt kredisi alırken kasko zorunluluğu bulunmaktadır. Bazı bankalar tarafından kaza ve yaşam sigortaları da zorunlu olsa da pek yaygın değildir. Kasko dışındaki masraflar çekilecek kredinin tutarına göre değişmektedir. Örneğin; 100 bin liralık bir taşıt kredisinde 500 lira dosya masrafı alınmaktadır.

Kaynaklar

https://www.bankalar.org/krediler/