Hayat Neden Pahalı 2020 Her Şey Neden Pahalı 2020?

Hayat Neden Pahalı 2020 Her Şey Neden Pahalı 2020?

18 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Ülkemizde vatandaşların pek çoğu gerek bankalara ve gerekse piyasaya borçlu konumda. Kredi kartı borçluları, ihtiyaç kredisi borçluları, konut kredisi borçluları, taşıt kredisi borçluları ve diğer kredi borçluları ile piyasaya borçlu olan vatandaşları işin içine kattığımızda ortaya çıkan rakam neredeyse nüfusumuzun yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu durum milyonlarca vatandaşa hayat neden pahalı 2020 ya da niye her şey pahalı 2020 gibi sorular sorduruyor…

Hayat Neden Pahalı 2020?

Ülkemizde “her şeyin pahalı olması” ya da “hayatın pahalı olması” pek çok etkene aynı anda bağlıdır. Dolayısıyla hayat neden pahalı sorusunun tek bir cevabı yoktur. Yine de hayatın neden pahalı olduğuna dair çeşitli etkenleri sayabiliriz. Bunlardan bir kaçı…

  • Türk Lirası dolar ve Euro karşısında düşük değerde. Bu nedenle yurt dışından gelen mallar iç piyasa ortalamasındaki fiyatlara nazaran çok yüksek fiyatlı oluyor.
  • Ülkemizde enflasyon yüzde 15’ler dolayında. Bu nedenle ürün fiyatları artıyor.
  • Ülkemiz enerji ithal eden bir ülke. Enerji (petrol, doğalgaz vb.) dolar üzerinden işlem görmekte ve ülkemize girdi maliyetleri yüksektir.
  • Ülkemiz cari açık veren bir ülkedir. Yani ithal ettiği mal değeri, ihraç ettiği mal değerini karşılamamaktadır.
  • Ülkemizde yeterli tasarruf yoktur. Bankalardaki mevduat, kredi oranını karşılamamaktadır.
  • ÖTV, KDV vb. gibi dolaylı ve doğrudan vergilerin ürün fiyatlarını yukarı çekmesi.

Bunlara daha onlarca madde eklenebilir. Bu ve benzeri maddeler nedeniyle ülkemizde hayat özellikle dar gelirli kesim için pahalıdır. Altın neden değerlidir buradan göz atabilirsiniz.

Her Şey Neden Bu Kadar Pahalı?

Yukarıda saydığımız etkenlerin yanı sıra, her şey neden bu kadar pahalı sorusunu sorduran iç piyasa ürünleri de vardır. Yani tamamen iç piyasada üretilen, dolar ya da döviz ile bir bağlantısı olmayan malların dahi pahalı olması vatandaşa her şey neden bu kadar pahalı sorusunu sordurmaktadır. Bu noktada bazı fırsatçıların piyasayı yükselterek daha çok gelir elde etmek istedikleri durumlar da vardır. Bu nedenle fahiş fiyata satılan ürünler Maliye’ye şikayet edilebilir.

Sebze Neden Pahalı? Sebze Meyve Neden Pahalı?

Sebze neden pahalı ya da sebze meyve neden pahalı sorusunun temelinde mazot fiyatları, gübre fiyatları ve işçilik giderleri yatmaktadır. Mazotun yurtdışından dolar bazında temin edilmesi, gübre fiyatlarındaki artış ve artan işçilik giderleri sebze ve meyve fiyatlarını tırmandırmaktadır. Buna ek olarak dönemsel olarak dolu, sel vb. gibi doğal afetler sebze meyve fiyatlarını yukarı çekebilmektedir. Ayrıca piyasada türeyen stokçular da bazı sebze ya da meyveleri stoklayarak fiyatların artmasına neden olabilmektedir.

Kola Neden Pahalı?

Kola firmaları arasındaki rekabet, girdi maliyetlerinin artması, aracı ücretleri, vergiler vb. gibi kalemler kola fiyatının artmasını tetiklemektedir. Kola neden pahalı sorusunun cevabı pek çok farklı kalemde girdi maliyetinin sürekli artmasındandır.

Kafeler Neden Pahalı?

Kafeler genellikle franchising yöntemiyle açılmaktadır. Yani ünlü bir markanın bayiliği bir işletmeci tarafından alınmaktadır. Bu işletmeci bahse konu markaya franchise bedeli olarak yüklü bir tutar ödemektedir. Bunun yanı sıra kafe için kiralanan dükkanın kirası, iç dekorasyon harcamaları vb. yanı sıra işçi ücreti + vergiler de işin içerisine girdiğinde; kafe sahipleri kar edebilmek için fiyatları yukarıya çekmek zorunda kalmaktadır.

Telefonlar Neden Pahalı?

Telefon üreticilerinin pek çoğu uluslararası çaptadır. Örneğin iPhone Amerika Birleşik Devletleri ürünü, Samsung ise Güney Kore ürünüdür. Yurt dışından döviz ile ülkemize gelen ürünler bu nedenle pahalıdır. Bunun üzerine bir de vergiler eklendiğinde telefonlar neden pahalı sorusunun cevabı ortaya çıkmaktadır. Para neden değerlidir buradan göz atabilirsiniz.