Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB), 2022-2023 Dönemi Sektör Raporu’nu açıkladı. Rapor, TÖDEB Veri Transfer Sistemi (TVTS) üzerinden, TÖDEB üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan verilerle hazırlandı. Sektörün mevcut durumu ve geleceğe yönelik öngörülerinin değerlendirildiği raporda, 5 sektör oyuncusuyla derinlemesine görüşme ve 50 sektörden katılımcıyla gerçekleştirilen kantitatif görüşmelerin sonuçlarına da yer verildi.
Raporda, ödeme ve elektronik para sektörünün güçlü yönleri arasında müşterilere hızlı ve esnek çözümler sunması, genç ve dinamik bir yapıya sahip olması ve inovasyona verdiği önem vurgulandı. Bununla birlikte, yoğun rekabet, geleneksel bankacılığın yaygınlığı ve nitelikli insan gücü ihtiyacı gibi zayıf yönler de belirtildi. Sektörün fırsat alanları ise dijital dönüşümdeki ilerleme, geleneksel finansal yöntemlere alternatif oluşturulması ve büyüme potansiyelinin yüksek olması olarak sıralandı.
2023 yılı itibarıyla küresel fintek yatırımlarında bir gerileme yaşanmasına rağmen, Türkiye’de fintek sektörüne yapılan toplam yatırımın 722 milyon dolara ulaştığı kaydedildi. Dünya genelinde fintek gelirlerinin ise gelecek yıllarda geleneksel bankacılığa kıyasla üç kat hızlı büyüyeceği öngörülüyor.
Rapordaki öngörüler, Türkiye'de fintek sektörünün dijitalleşme sürecinin hızla devam edeceğini, açık bankacılık ve dijital cüzdan çözümlerinin yaygınlaşacağını gösteriyor. Ayrıca, B2B fintek çözümlerinin önemi artarken, ödeme sistemleri ve elektronik para çözümlerinde hızlı, güvenli ve düşük maliyetli hizmetlerin ön planda olması bekleniyor. Sınır ötesi ödemelerde ve dijital finansal entegrasyonda önemli ilerlemelerin yaşanacağı vurgulandı.
Geçen yıl itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 700 fintek kuruluşunun faaliyet gösterdiği, ödemeler dikeyinin 250'den fazla kuruluşla ekosistemin en büyük segmentini oluşturduğu belirtildi. Ödeme ve elektronik para kuruluşu sayısının 79’a ulaştığı, sektördeki istihdamın ise yüzde 34 artarak 5 bin 953 kişiye yükseldiği ifade edildi. Kadın çalışan oranı ise yüzde 41 olarak kaydedildi.
Raporda ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan düzenlemelerin sektörün kurumsal yapısının gelişmesine ve mali bünyesinin güçlenmesine katkı sağladığı belirtildi. Açık bankacılık ve servis modeli bankacılığı gibi yenilikçi iş modellerinin ekosisteme kazandırıldığı vurgulandı. Dijital Türk Lirası'nın test sürecindeki başarısının dijital finansal entegrasyonu hızlandıracağı öngörüsü de raporda yer aldı.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *