Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 2025 yılının ilk toplantısında fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen işletmelere yönelik önemli kararlar aldı. Kurul, toplamda 126,7 milyon lira idari para cezası uygulanmasına hükmetti. En dikkat çeken cezalardan biri, Bolu-Kartalkaya'da yaşanan otel yangını sonrasında yangın güvenlik ekipmanlarında fahiş fiyat artışı yaptığı belirlenen firmalara kesilen 7 milyon 696 bin 810 liralık ceza oldu.
Yangın Felaketi Fırsatçılara Geçit Vermedi
21 Ocak 2024’te Bolu’nun gözde kayak merkezlerinden Kartalkaya’da bir otelde meydana gelen yangın, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Yaşanan bu trajedinin ardından yangın söndürme tüpleri, duman dedektörleri ve yangın alarm sistemleri gibi yangın güvenlik ekipmanlarında anormal fiyat artışları yaşandığı tespit edildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yangın gibi acı olayların ticari kazanç kapısı olarak görülmesinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, “E-ticaret platformları başta olmak üzere çeşitli satış kanallarında yangın güvenlik ekipmanlarının fiyatlarında ani ve orantısız artışlar olduğu yönünde çok sayıda şikayet tarafımıza ulaşmıştır. Bu kapsamda ilgili işletmeler ve satış platformları hakkında derhal inceleme başlatılmıştır.” denildi.
Denetimler sonucunda fırsatçılık yaptığı değerlendirilen işletmelere 7 milyon 696 bin 810 lira ceza uygulanmasına karar verildi.
Özel Okullarda Fahiş Fiyat Artışına Sıkı Denetim
Fahiş fiyat artışları yalnızca yangın ekipmanlarıyla sınırlı kalmadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bildirimleri doğrultusunda özel öğretim kurumlarının sunduğu hizmetlerde de olağan dışı fiyat artışları tespit edildi.
Özellikle etüt, yemek, kırtasiye, kitap ve okul kıyafetleri gibi temel eğitim hizmetlerinde velileri zorlayan yüksek fiyat artışları olduğu belirlendi. Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde, ülke genelinde yaygın eğitim ağına sahip özel okullar mercek altına alındı ve en yüksek fiyat artışı yapan özel eğitim kurumlarına toplam 66 milyon 207 bin 800 lira para cezası kesildi.
Açıklamada, “Velilerimizin mağduriyet yaşamaması ve eğitim hizmetlerinde adil bir fiyatlandırma sağlanması için gerekli idari tedbirler alınmıştır. Eğitim sektöründeki fahiş fiyat artışlarını yakından takip etmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.
Marketlerden Fırınlara Geniş Kapsamlı Denetimler
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, denetimlerin sadece yangın ekipmanları ve özel okullarla sınırlı kalmadığı belirtildi. Ulusal ve yerel market zincirlerinden kasaplara, fırınlardan perakende satış noktalarına kadar geniş bir kapsamda inceleme yapıldı.
Denetimler sırasında tarifeye aykırı ekmek satışı yapan fırınlar, et ürünlerinde olağandışı fiyat artışı yapan kasaplar ve marketlerde belirlenen fahiş fiyat artışları nedeniyle 52 milyon 824 bin 640 lira idari para cezası kesildi.
Toplamda 126,7 milyon liralık ceza ile fırsatçılara göz açtırmayan Ticaret Bakanlığı, haksız kazanç sağlayan işletmelere karşı denetimlerini sıklaştıracağını ve benzer olayların yaşanması durumunda daha sert yaptırımlar uygulanacağını vurguladı.
Bakanlık yetkilileri, “Vatandaşlarımızı mağdur eden hiçbir fırsatçıya göz yummayacağız. Adil bir piyasa düzeni için denetimlerimiz sürecek.” mesajını verdi.