CNETAC Nedir CNETAC Açılımı CNETAC Üye Ülkeler

CNETAC Nedir CNETAC Açılımı CNETAC Üye Ülkeler

24 Şubat 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Yakın Komşular Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Konseyi serbest ticaret ve ekonomik iş birliği için oluşturulmuş bir örgüttür. Yakın Komşular Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Konseyi İngilizce ismi ile Close Neighbours Economic and Trade Assosiation Council, kısaltılmış hali ise CNETAC şeklindedir. Türkiye, Ürdün, Suriye ve Lübnan tarafından kurulan Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi hakkında detaylı bilgiyi CNETAC Nedir CNETAC Açılımı CNETAC Üye Ülkeler başlıklı yazının devamında bulabilirsiniz.

CNETAC Nedir CNETAC Açılımı CNETAC Üye Ülkeler

Makale içeriğinde CNETAC Nedir? Yakın Komşular Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Konseyi Kuruluşu CNETAC Üye Ülkeleri Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi Amacı başlıkları hakkında açıklamalar yer almaktadır.

Yakın Komşular Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Konseyi Kuruluşu

CNETAC yakın komşu ülkelerin aralarındaki ticareti kolaylaştırmak, ekonomik iş birliği sağlamak amacı ile kurulmuş olan bir ekonomi topluluğudur. Suriye, Ürdün, Türkiye ve Lübnan arasında 10 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 3. Arap İş Birliği Forumu çerçevesinde bir deklarasyon imzalanmıştır. Bu dört ülkenin dış işleri bakanları imzaladıkları anlaşma ile “Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi’ni” kurmuşlar ve bunu açıklamışlardır. İmzalanan bu anlaşma 31 Temmuz 2010’da ise Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi’ne dönüştürülmüştür.

CNETAC Üye Ülkeleri

Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi üye ülkeleri Suriye, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’dır.

Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi Amacı

Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi ortak ülkeler arasında serbest ticaret alanı oluşturmaya yönelik bir girişimdir. Çok uluslu bir platform olan CNETAC, ortak ülkeler arasında hali hazırda bulunan ekonomik ilişkileri güçlendirmek, yatırım ve ticarette yeni fırsatlar yaratmak, gümrük idareleri arasında iş birliği oluşturmayı ve gümrüklerde modernizasyon çalışmalarını artırmayı amaç edinmiştir. Bunların yanı sıra Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi rekabet ortamının artması için yenilikçiliğin teşviki, AR-GE çalışmalarının artırılması, özel sektördeki stratejik gruplanmanın desteklenmesi, KOBİ’lerin sınır ötesi kümelenme yöntemi ile geliştirilmesi gibi hedefleri de bulunmakta ve bu konuda çalışmalar yapmaktadır.

OECD nedir, OECD ülkeleri ve OECD hakkında bilgi edinmek için de buraya göz atabilirsiniz.