Vadeli Hesap ATM’den Çekilir Mi Vadeli Hesap İşletim Ücreti

Vadeli Hesap ATM’den Çekilir Mi Vadeli Hesap İşletim Ücreti

25 Nisan 2020 1 Yazar: Emine Zaman

Vatandaş birikim yapmakta zorlanıyor. Zorlu ekonomik koşullarda yaptığı birikimleri de en iyi yatırım seçeneklerinde değerlendirmek istiyor. Özellikle risksiz şekilde getiri elde etmek isteyen kişiler için en önemli seçeneklerden birisi de vadeli hesaptır. İşte bankaların vadeli hesap ürününe dair bütün sorular ve cevapları Vadeli Hesap ATM’den Çekilir Mi Vadeli Hesap İşletim Ücreti başlıklı haberimizde…

Vadeli Hesap Nedir?

Vadeli hesabın tanımı pek çok farklı şekilde yapılabilir. Bununla birlikte bu tanımlar genellikle ekonomi terimleri ve bankacılık terimleri ile dolu olur. Bunun yerine vadeli hesabı herkesin anlayabileceği şekliyle en basit ve anlaşılır şekliyle tanımlamak gerekirse… Vadeli mevduat hesabı; belli miktarda bir nakdin, yine belli bir süre dahilinde bankaya yatırılması ve karşılığında faiz getirisi elde edilmesini sağlayan bankacılık ürünüdür.

Vadeli Hesap Her Bankada Açılabilir Mi?

Vadeli hesap bütün bankalarda açılamaz. İslami bankacılık koşulları ile çalışan katılım bankaları vadeli hesap açmamaktadır. Bu tip bankalarda vadeli hesaba benzer niteliklerde katılım hesabı bulunmaktadır. Klasik bankacılık faaliyeti yürüten bankaların tamamında ise vadeli hesap açılabilmektedir.

Vadeli Hesap Sadece TL Cinsinden Mi Açılabilir?

Hayır, vadeli hesaplar TL cinsinden açılabildiği gibi diğer para birimlerinden de açılabilmektedir.

Bütün Para Birimlerinde Vadeli Hesap Açılabilir Mi?

Hayır, bütün para birimlerinde vadeli hesap açılamaz. Ülkemizde faaliyet gösteren bankalar genellikle TL’nin yanı sıra belirli döviz birimlerinde vadeli hesap açılmasına imkan tanımakta ve bu para birimleri için faiz oranı belirlemektedirler. Bu para birimleri başta Amerikan Doları ve Euro’dur. Bazı bankalar bu para birimlerinin yanı sıra; İsviçre Frangı, Japon Yeni vb. gibi para birimleri için de vadeli hesap ürününü müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.

Vadeli Altın Hesabı Açılabilir Mi? Altına Vadeli Hesap Var Mı?

Evet, vadeli hesap altın için de açılabilir. Hemen hemen bütün bankaların vadeli altın hesabı ürünü bulunmaktadır.

Bütün Vadeli Hesaplarda Faiz Oranı Aynı Mıdır?

Hayır, bütün vadeli hesapların faiz oranı aynı değildir. Her banka vadeli hesaplarda verdiği faiz oranını kendisi maliyet analizine göre belirlemektedir. Ayrıca TL, döviz ve altın vadeli hesaplar için uygulanan faiz oranları da birbirinden farklıdır.

Vadeli Hesaptan Hesap İşletim Ücreti Alınır Mı? Vadeli Hesaptan Masraf Kesilir Mi?

Hayır, vadeli hesaptan masraf alınmamaktadır. Vadeli hesaplardan kesilen herhangi bir masraf yoktur.

Vadeli Hesaptan Elde Ettiğim Kazançtan Vergi Alınır Mı? Vadeli Hesap Vergi Oranı Kaçtır?

Evet, vadeli hesaptan elde edilen faiz kazancı vergiye tabidir. Vadeli hesaptan elde edilen faiz oranının yüzde 15’i gelir vergisi olarak kesilmekte ve devlete ödenmektedir. Bu vergi ödemesi için vatandaşın yapması gereken herhangi bir işlem yoktur. Belirlenen vade sonunda, getiri meblağı otomatik olarak hesaplanmakta ve bu getirinin yüzde 15’i düşülerek hesap sahibi adına devlete gelir vergisi olarak ödenmektedir. Bu noktada; gelir vergisinin hesaptaki toplam paradan mı yoksa sadece faiz kazancından mı kesileceği akıllara takılabilir. Vadeli hesaptan ödenen gelir vergisi sadece faiz geliri üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin, 100 bin TL’yi bankaya yatıran ve belirlediği vade sonunda 10 bin TL faiz geliri elde edecek olan kişinin bu gelirinin içerisinden 10 bin TL’nin yüzde 15’i olan 1500 TL gelir vergisi olarak kesilmektedir. Vatandaşa vade sonunda ana parası ile birlikte net faiz geliri ile de toplam 108.500 TL ödenecektir.

Vadeli Hesaptan Para Çekme! Vadeli Hesaptan İstediğim Zaman Para Çekebilir Miyim?

Vadeli hesaptan para çekmek, vadesiz hesaptan para çekmekten farksızdır. Vadeli hesabın sahibi istediği zaman hesabından para çekebilir. Bununla birlikte; vadeli hesaba belli bir zaman dilimi için yatırılan meblağ vadesi gelmeden çekilirse faiz geliri elde edilemez.

Vadeli Hesaptaki Paranın Vade Süresine Ne Kadar Kaldığı Önemli Mi?

Hayır, vadeli hesaptaki paranın vade süresine ne kadar kaldığı önemli değildir. Örneğin; bankaya bir ay vadeli olarak yatırılan bir para, ister yatırdıktan 1 gün sonra, istenirse vade sonuna 1 gün kala geri çekilsin faiz getirisi sağlamaz. Vadeli hesaptan getiri elde etmek isteyen kişi, birikimini bankaya yatırırken belirttiği vade süresini sonuna kadar beklemek durumundadır.

Vadeli Hesaptaki Para ATM’den Para Çekilebilir Mi?

Hayır, vadeli hesaptaki para ATM’den çekilemez. ATM’den para çekebilmek için ilgili tutarın mutlaka vadesiz hesapta bulunması gerekmektedir. Bazı vadeli hesapların bir miktarı bankalar tarafından zorunlu tutulan bir uygulama ile vadesiz olarak bekletilmektedir. Bu tutarlar ATM’den çekilebilmektedir. Örneğin bankaya 50 bin TL’sini vadeli olarak yatırmak isteyen bir kişi, bahse konu bankanın vadeli hesabında zorunlu kılması nedeniyle 2 bin TL’lik kısmı vadesiz olarak bekletip, 48 bin TL’yi vadelide değerlendirmek durumunda kalabilmektedir. Bu gibi özellikteki vadeli hesaplardan ATM’den para çekilebilmekteyse de bu aslında kişinin vadesiz hesapta bekletmek durumunda kaldığı meblağdır.

Vadeli Hesap Açma, Vadeli Hesap Nasıl Açılır?

Vadeli hesap açtırmak isteyen kişiler bankaya şahsen nüfus cüzdanları ile başvurarak bu işlemi yaptırabilirler. Herhangi bir bankada vadesiz hesabı bulunan ve bu bankadan internet bankacılığı kullanan kişiler, ilgili bankanın internet bankacılığını kullanarak kendileri de vadeli hesap açabilir ve vadesiz hesabındaki tutarı vadeli hesaba aktararak istedikleri vade süresini belirleyebilirler.

Vadeli Hesap Vade Süreleri Ne Kadardır?

Vadeli hesaplarda vade süresi, hesap açtıracak kişinin tercihine kalmıştır. Günlük vadeli hesaptan aylık vadeli hesaba; 3 aylık, 6 aylık, yıllık ve çok yıllık vadeli hesaba kadar pek çok farklı süre seçeneği bulunmaktadır. Vadeli hesapta mevduatın ne kadar duracağı tasarruf sahibinin kontrolündedir.

Vadeli Hesapta Vade Arttıkça Faiz Oranı Artar Mı?

Bankalar genellikle vadeli hesaplarda vade süresi uzadıkça verdikleri faiz oranını da artırmaktadırlar. Bununla birlikte bazı bankalar 6 aylık yahut 1 yıllık vadeli hesaplara en yüksek faizi verip daha uzun vade tercihlerinde faiz oranını düşürmektedirler. Her ne kadar mantıksız bir uygulama olsa da bu tercihte bulunan bankalar olmaktadır ve vadeli hesap açtırmak için bankaları araştıran vatandaşlar bu duruma dikkat etmelidir.

Vadeli Hesaptaki Meblağ Arttıkça Faiz Oranı Artar Mı?

Vadeli hesaplara yatırılan tutarlar, alınacak faiz oranını etkileyen faktörlerden biri konumundadır. Bankalar genellikle ne kadar yüksek meblağ olursa faiz oranını o denli artırmaktadırlar. Bazı bankalar ise optimum bir tutar belirleyip (örneğin 500.000 TL), bu tutardaki vadeli hesaplara en yüksek faizi sunmaktadırlar. Bu tutarın üzerindeki vadeli mevduatlarda ise faiz oranını azaltmaktadırlar. Vadeli hesap açtırmak isteyen vatandaşlar, bu durumu dikkate alarak yatıracakları tutara göre en yüksek faizi veren bankayı araştırmalıdırlar. Vadeli Hesap ATM’den Çekilir Mi Vadeli Hesap İşletim Ücreti haberi akabinde;

Bankaların vadeli hesaplarına göz atmak ya da farklı yatırımlarda birikimlerinizi değerlendirmek için buraya göz atabilirsiniz.