Kiralık Kasa Nedir Nasıl Açılır Kiralık Kasa Ne İşe Yarar?

Kiralık Kasa Nedir Nasıl Açılır Kiralık Kasa Ne İşe Yarar?

17 Nisan 2020 2 Yazar: Emine Zaman

Güvenlik, insan hayatının olmazsa olmazlarındandır. Güvenlik tedbirleri de, insanın korumak istediği şeyin niteliğine ve cinsine göre farklılık gösterir. Maddi ya da manevi açıdan değerli olan varlıkları korumanın zorluğu aşikardır. Günümüz dünyasında hırsızlık vb. olaylar artmışken, saklamak istenilen değerli şeyleri bankaya götürmek akıllıca olacaktır. Bankaların bu konuda sağladığı “kiralık kasa” hizmeti bulunmaktadır. Banka kasası nedir, kiralık kasaya her şey konur mu, kiralık kasa boyutları nasıldır vb. gibi sorular başta olmak üzere merak ettiklerinizi Kiralık Kasa Nedir Nasıl Açılır Kiralık Kasa Ne İşe Yarar başlıklı haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

İçeriğimizde yer alan başlıklar şu şekildedir: Kiralık kasa nedir? Kiralık kasa ne işe yarar? Kiralık kasaya her şey konulabilir mi? Her bankada kiralık kasa bulunur mu? Kiralık kasa nasıl açılır? Kiralık kasa açma ya da kiralık kasa açtırmak! Kaç tip kiralık kasa vardır? Kiralık kasa boyutları nasıldır? Kiralık kasa kiralama süreleri nasıldır? Kiralık kasalar kaç aylığına kiralanır? Kiralık kasa ücreti ne kadar? Kiralık kasa ücretleri neye göre belirleniyor? Kiralık kasa için başka masraf var mı? Kiralık kasa depozitosu ne kadar? Kiralık kasanın kira süresi geçti şimdi ne olacak? Kiralık kasanın kirasını yatırmazsam ne olur?

Kiralık Kasa Nedir?

Kiralık kasa; bankaların müşterileri için özel olarak yaptırdığı, korunaklı alanlarda bulunan ve müşterilerin değerli eşyalarını fiziki olarak muhafaza etmelerine yarayan kasalardır. Ev, iş yeri gibi özel mülklerde saklanılması güvenlik açısından sıkıntılı olabilecek değerli eşyalar kiralık kasalarda saklanabilir.

Kiralık Kasa Ne İşe Yarar?

Kiralık kasa, özel mülklerde saklanılan ve bu nedenle güvenlik bakımından zafiyet doğuran değerli eşyaların güvenliğinin en üst düzeyde korunmasını sağlar. Ayrıca; altın, takı, mücevher gibi değerli eşyalar, nakde dönüştürülmeden fiziki olarak saklanabilir. Maddi olarak kıymeti bulunmayan, ancak manevi olarak kaybolmasından endişe duyulan ürünler de kiralık kasada güvence altına alınabilir.

Kiralık Kasaya Her Şey Konulabilir Mi?

Kiralık kasaya hemen hemen her şey konulabilir. “Hemen hemen” ibaresinden kasıt; diğer müşterilerin kasalarının güvenliğini tehlikeye sokmayacak şeylerdir. Bunun haricinde kiralık kasalara banka müşterisi ne isterse koyabilir.

Her Bankada Kiralık Kasa Bulunur Mu?

Hayır, her bankada kiralık kasa bulunmaz. Aslında burada “banka” tabirini ve “banka şubesi” tanımını ayırmak gerekir. Zira, hemen her bankanın kiralık kasa hizmeti vardır. Ancak kiralık kasa hizmeti olan bankaların her şubesinde kiralık kasa bulunmaz. Çünkü kiralık kasa odası, özel bir alandır ve ilgili banka şubesinin bu alanın ayrılmasını sağlayacak fiziki imkanlara sahip olması gerekir. Fiziki imkanları yeterli olan banka şubelerinde kiralık kasa bulunmaktadır.

Kiralık Kasa Nasıl Açılır? Kiralık Kasa Açma ya da Kiralık Kasa Açtırmak!

Bankadan kasa kiralamak zahmetsiz bir işlemdir. Takribi 10-15 dakika içerisinde hallolan bu işlem için; kiralık kasa hizmeti bulunan bankaya nüfus cüzdanı ile başvurmak yeterlidir. Burada banka görevlilerine hangi boyutta bir kasa istenildiği ve bu kasanın ne kadar süre ile kiralık olarak kullanılacağı belirtilmelidir. Akabinde; kiralık kasa sözleşmesine imza atılmalı ve kiralık kasa ücretleri yatırılmalıdır.

Kaç Tip Kiralık Kasa Vardır? Kiralık Kasa Boyutları Nasıldır?

Kiralık kasa boyutları genellikle 3 tip şeklinde düzenlenmiştir. Bunlar küçük, orta ve büyüktür. Bunun yanı sıra bazı bankaların özel boy orta kasa hizmeti de vardır. Bu da 4. tip kiralık kasa boyutu olarak söylenebilir. Özel boy kiralık kasalar, büyük boydan da daha geniş hacimlidir.

Kiralık kasaların ebatları bankadan bankaya göre farklılık göstermekle birlikte ortalama olarak bazı değerler verebiliriz.

Küçük boy kiralık kasa boyutları takribi olarak; 40 cm boy, 20 cm en ve 10 cm derinliktedir.

Orta boy kiralık kasa ebatları yaklaşık olarak; 50 cm boy, 30 cm en ve 20 cm derinliktedir.

Büyük boy kiralık kasa ölçüleri takriben; 60 cm boy, 40 cm en 30 cm derinliktedir.

Özel boy kiralık kasalar ise özel üretim olup, farklı boyutlardadırlar. Yukarıda verilen kiralık kasa boyutları ortalama değerler olduğunu ve her bankada farklılık gösterebildiğini bir kez daha hatırlatmakta yarar var.

Kiralık Kasa Kiralama Süreleri Nasıldır? Kiralık Kasalar Kaç Aylığına Kiralanır?

Kiralık kasalar bankalar tarafından genellikle yıllık olarak kiraya verilmekteydi. Bununla birlikte, müşterilerden gelen yoğun talepler nedeniyle bazı bankalar bu uygulamalarında farklılığa gittiler. Örneğin Halk Bankası kiralık kasa hizmetini artık aylık olarak dahi veriyor. Halkbank hali hazırda kiralık kasalarını aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olmak üzere 4 ayrı periyotta kiraya veriyor.

Halkbank ve birkaç banka daha bu tip uygulamalara gitmiş olsa da; bankacılık sektöründe halen genel uygulama şekli, kiralık kasaların birer yıllık periyotlar halinde kiraya verilmesi yönünde devam ediyor. Daha kısa süreli kiralık kasa hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlar bankaların resmi internet sitelerinden bu süreleri kontrol edebilirler.

Kiralık Kasa Ücreti Ne Kadar? Kiralık Kasa Ücretleri Neye Göre Belirleniyor?

Kiralık kasa ücretleri; kiralık kasanın boyutuna ve müşterinin kiralık kasayı ne kadarlık bir zaman için kiralamayı talep ettiğine göre değişiyor ve bu doğrultuda belirleniyor. Kiralık kasaların ücretleri en küçük boydan ve en kısa süreden başlamak üzere; en büyük boya ve en uzun zamana kadar artarak devam ediyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki; bu takdir tamamen bankanın yetkisindedir ve kiralık kasa ücretlerini bankalar kendileri herhangi bir kıstasa bağlı kalmaksınız belirlemektedirler.

Örneğin; Halkbank hali hazırda 1 aylık kasa kiralaması için küçük, orta ve büyük boy kiralık kasalarından da aynı ücreti talep etmektedir. Halk Bankasında; küçük, orta ve büyük kiralık kasaların 1 aylık kiralama bedeli 75 TL’dir. Bu tutar, piyasadaki en ucuz kiralık kasa ücreti olabilir. Süre üç aya çıktığında ise küçük boy kiralık kasanın ücreti 105 TL, orta boy ve büyük boy kiralık kasaların ücreti ise 150 TL olarak belirlenmiştir. Kiralık kasaların kira bedelleri, kiralık kasanın açılması esnasında banka tarafından peşin olarak alınmaktadır.

Kiralık Kasa İçin Başka Masraf Var Mı? Kiralık Kasa Depozitosu Ne Kadar?

Kiralık kasa açtırmak için kiralık kasa ücretinin yanında bir de kiralık kasa depozitosu bulunmaktadır. Depozito ücreti de, tıpkı kiralık kasaların kira bedelleri gibi bankalar tarafından takdiren tayin edilmektedir. Hali hazırda bankacılık sektörü genelinde uygulanan kiralık kasa depozitosu ücreti ortalama 250 TL’dir. Bu ücret kiralık kasa açılması esnasında müşteriden peşin olarak alınmaktadır.

Kiralık kasasını boşaltmaya ve kapattırmaya gelen vatandaş, kiralık kasanın anahtarını unutmamışsa, kaybetmemişse ve anahtara herhangi bir zarar vermemişse; kiralık kasa için yatırdığı depozito ücretini geri alabilmektedir. Tabii ki bunun yanı sıra, kiralık kasanın içerisine koyduğu eşyanın da kiralık kasaya zarar verici mahiyette olmaması ve kiralık kasanın zarar görmemiş olması gereklidir. Bunun haricinde kiralık kasa açılması için başka bir masraf yoktur.

Kiralık Kasanın Kira Süresi Geçti Şimdi Ne Olacak? Kiralık Kasanın Kirasını Yatırmazsam Ne Olur?

Bankaların sunduğu “Kiralık kasa” bir hizmettir. Belli bir süre dahilinde, bankadan bir kasa kiralama hizmeti olan bu uygulama, bir ürün satın alma değildir. Dolayısıyla, süreye bağlı olan ve bu bağlamda ücret alınan bu hizmette, kiralık kasa sahiplerinin kira süresini hususiyetle takip etmeleri gereklidir. Belli bir süreliğine kasa kiralandığında, süre sonunda bankaya kasa sahiplerince başvurulmazsa, kira süresi otomatikman uzamış kabul edilir. Yeni dönem kirası tahsil edilmeden kiralık kasa kapatılamaz. Müşterinin depozitosu iade edilemez.

Bir örnek üzerinden kiralık kasa “kira sürecini” somutlaştırmak gerekirse:

17.04.2020 tarihinde 1 yıllık kiralık kasa tutan bir vatandaş, kiralık kasasını 1 yılın ardından kullanmak istemiyorsa; en geç 16.04.2021 tarihinde bankaya başvurmalı ve kiralık kasasının kapatılmasını istemelidir. Vatandaşın 1 yıllık süre dolmasının ardından; yani 17.04.2020 ve sonraki tarihlerde bankaya başvurması durumunda yeni dönem kirasını ödemesi gerekmektedir. Aksi halde kiralık kasanın kapatılmasını sağlayamaz. Yahut yeni dönem kirası, kiralık kasayı açtırırken yatırmış olduğu depozitodan tahsil edilir. Kalan tutar var ise kendisine iade edilir ve kiralık kasası kapatılır. Yani kişinin kiralık kasasının kira süresinin dolmasının akabinde ister 1 gün geçmiş olsun, isterse 1 ay; yeni dönem kirasını ödemesi mecburidir.

Kiralık Kasa Nedir Nasıl Açılır Kiralık Kasa Ne İşe Yarar haberimiz akabinde; kiralık kasa ve banka kasaları hakkında bütün içeriklere ve diğer bilgilere de buradan sahip olabilirsiniz.