İhtiyaç Kredisinde Ortaya Çıkan Banka Masrafları Nedir?

İhtiyaç Kredisinde Ortaya Çıkan Banka Masrafları Nedir?

26 Nisan 2020 0 Yazar: Emine Zaman

İhtiyaç kredisi hemen hemen herkesin zaman içerisinde ihtiyaç duymuş olduğu kredi türlerindendir. Fakat bu durumu şöyle ele alacak olursak nasıl herhangi birinden borç para aldığımız gibi bankadan da nakit para talebinizde bunun elbette geri dönüşü fazla miktarlarda olacaktır. Bu nedenledir ki ihtiyaç kredisi almaya karar verirken bunları göz ardı etmemelisiniz. Her türlü alınan kredi sistemlerinde olduğu gibi ihtiyaç kredisinde kendine has işlemleri olmaktadır.

İhtiyaç kredisinde ortaya çıkan banka masrafları nedir? Diye sorularla çok fazla karşılaşan banka yetkilileri bunu sizin için açılacak dosya masrafları olarak nitelendirmektedirler. Konut kredilerinde 500 ile 2500 arasında değişen dosya masrafları sizlerin talep ettiği kredi miktarına göre de belirlenmektedir. Her banka bu oranları kendileri belirler. Bu doğrultuda bu işlemleri de göz önüne alarak kredi miktarını belirlenmesi gerekir. İhtiyaç kredisi sırasında ortaya çıkan banka masrafları şöyledir:

  • Dosya masrafları
  • Kredi tahsis ücretleri
  • Ek gider masrafları
  • Hayat sigortası masrafları

Bu gibi masraflar bankalardan kredi talebi sırasında ortaya çıkmaktadır. Sizlerde böyle bir talebiniz olduğunda tüm bu harcamaları düşünerek kredi çekeceğiniz tutarı gözden geçirmelisiniz.

Dosya Masrafları Nedir?

İhtiyaç kredisinde ortaya çıkan banka masrafları nedir? Sorusu çok fazlaca merak edilen sorulardan olmaktadır. Genellikle kredi talebinde bulunan kişilerin online platformlarda araştırdıkları konulardandır. Bankaların kişilerden talep ettiği ücretler kısacası dosya masrafı dediğimiz ücretler son yıllarda Anayasa Mahkemesinden çıkan bir kararla bankaların müşterilerinden böyle bir ücret almaları yasaklanmıştır. Hatta birçok müşteri bu dosya masraflarını geri iadesini bankalardan talep etmektedirler. Ve bu doğrultuda davalar açılmaktadır.

Hayat Sigortası Masrafları Nelerdir?

Bu hayat sigortası olarak adlandırılan masraflar eğer ki kredi talebinde bulunan kişinin ölümü halinde borcunun mirasçıları tarafından reddedilmesi ihtimali üzerine kredi masraflarına yansıtılan masraf türüdür. Hayat sigortaları kişinin tamamen yaşı ile ilgilidir. Kimi kredi türlerinde bu sigortaya ihtiyaç duyulmadan karşı tarafa kredi verilebilir. Tabi ki her banka bunu yapmamaktadır. Hayat sigortası yapmak kimi kişilere göre daha mantıklı gelmektedir.

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Bankalar genel manada müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda kredi kullanmalarına izin vermektedirler. Bu doğrultuda ve politikada hareket eden bankalar kredi notu yüksek olan kişilere her türlü kredinin yolunu açmaktadırlar. Bankalar en düşük faizle kredi verebiliyorken, bu kredilerin vadesini de kişiye göre uzatabilmektedirler. Elbette tüm bu kolaylıkları sağlayan bankalar kendi finansal durumlarını da korumak adına birtakım işlem ücretlerini krediye yansıtmaktadırlar. Bu konuda son yıllarda tüketicilerde sıkıntı yaşamak istemediklerinden bankaların aldıkları işlem ücretlerini ve diğer ek masrafları sorgulamaktadırlar. İhtiyaç kredisinde ortaya çıkan banka masrafları nedir? Gibi sorular karşısında rahatlıkla kredi işlemlerine yansıyan masraflar diyebiliriz.

İhtiyaç Kredisi Masraflarını Geri Alma Durumu Olabilir Mi?

İhtiyaç kredisi masraflarının geri alınabilmesi biraz meşakkatli bir süreç olsa da alınabilmesi mümkün olan bir masraf türüdür. Anayasa Mahkemesinde çıkan karar doğrultusunda kimi tüketiciler bankaları dava ederek yaptıkları kredi masrafların iadesini talep etmektedirler. Geçmişe yönelik 10 yıllık kredi masraflarının geri alınmasına yönelik çalışmalar yapıldığından rahatlıkla sizlere kredi masrafları geri alınabiliyor diyebiliriz.

Kaynaklar

https://www.bankalar.org/krediler/

https://www.bankalar.org/krediler/ihtiyac-kredileri/