BaFin Nedir Ne İş Yapar?

BaFin Nedir Ne İş Yapar?

20 Haziran 2021 0 Yazar: Suat Bulut

Kısa adı BaFin olan Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht Almanya’nın yasal mali denetleyici ve düzenleyici kurumları arasında yer alır. Denetleme ve düzenleme yetkisi özellikle bankalar ve finans kuruluşları için geçerlidir. Daha iyi anlaşılabilmesi adına; BaFin’in Türkiye’deki karşılığı olarak BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) belirtilebilir. BaFin nedir ne iş yapar sorusunun cevabını içeriğimiz devamında detaylandırılmıştır. Ayrıca Schufa haberleri için de buraya göz atılabilir.

BaFin Nedir Ne İş Yapar?

BaFin, 1 Mayıs 2002’de, bankacılık sektörü “Bundesaufsichtsämter für das Kreditwesen” (BAKred), menkul kıymet ticareti ve sigorta sektörü için federal denetim ofislerini birleştirerek Finansal Hizmetler Denetleme Yasası temelinde kurulmuştur. Federal Mali Denetleme Kurumu (kısaca BaFin), merkezi Frankfurt am Main ve Bonn’da bulunan yasal olarak yetkili bir Alman federal kamu hukuku kurumudur. BaFin de, Federal Maliye Bakanlığının yasal ve teknik denetimine tabidir.

BaFin, finansal piyasa denetim otoritesi olarak Almanya’da finansın tüm alanlarını finansal denetim çerçevesinde denetler. Bununla birlikte; Avrupa bankacılık birliği çerçevesinde tek tip Avrupa bankacılık denetim mekanizmasının oluşturulması sonrasında BaFin, Kasım 2014’te önemli büyük bankaların denetimini Avrupa Merkez Bankası’na devretmiştir.

Bafin’in adı son dönemde Wirecard skandalı ile sıkça gündeme geldi. BaFin, muhasebe skandalı ve Wirecard’ın 2020 yazının başlarındaki iflas başvurusuyla bağlantılı olarak ağır bir şekilde eleştirildi. Eleştirilerin odak noktasını “denetimlerin yeterli şekilde yapılmaması ve Wirecard’a gereğinden fazla güvenilmesi” oluşturdu. 22 Haziran 2020’de BaFin Başkanı Felix Hufeld, otoritesinin bu bağlamda çok ciddi hatalar yaptığını itiraf etti.

28 Ocak 2021’de, menkul kıymetler düzenleyici kurumunun (BaFin) bir çalışanının Wirecard’da yapılandırılmış ürünlerle ilgili firmayla ortak hareket ettiği öğrenildi. Bilgi sızdırma ya da bir anlamda “casusluk” faaliyeti olan bu davranışın ortaya çıkmasından 1 gün sonra BaFin Başkanı Hufeld istifa etti. Bu istifayı kurumun İcra Direktörü’nün istifası takip etti. Elisabeth Roegele 29 Ocak 2021’de görevinden ayrıldı. Hali hazırda 2700’dan fazla çalışanı bulunan BaFin, yakın geçmişte patlak veren skandallarla sarsılan imajını ve güvenilirliğini yeniden tesis etmeye çalışıyor.

Kaynak: https://de.wikipedia.org/wiki/Bundesanstalt_f%C3%BCr_Finanzdienstleistungsaufsicht