Altın Hakkında Bilgiler Altın Madeni Hakkında Bilgi!

Altın Hakkında Bilgiler Altın Madeni Hakkında Bilgi!

24 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Altın doğal ödeme ve zenginlik kaynağı olarak binlerce yıl öncesinden beri kullanılmaktadır. Doğal maden olarak yer yüzünde bulunan altının kimyadaki sembolü Au’dur. Bu sembol, aslında altın isminin nereden geldiğini de açıklar. Şöyle ki; Au Latince altın anlamına gelen Aurum sözcüğünün ilk iki harfidir. Altının sembolü olarak Au bu nedenle kullanılmaktadır. Kararlı bir element olan altın paslanmaz ve kararmaz. İletkenliği çok yüksek olan altının değerli bir metal olmasında tüm bunların etkisi bulunmaktadır. Peki altın nasıl çıkartılır ya da altın nasıl üretilir? Altın Hakkında bilgiler altın madeni hakkında bilgi detaylı olarak haberimizde yer almaktadır.

Altın Hakkında Bilgiler Altın Madeni Hakkında Bilgi!

Yazı içeriğinde şu soruların cevaplarına ulaşabileceksiniz: Altın Ne Zamandır Biliniyor? Altının Elektron Dizilimi Nedir? Altının Atom Ağırlığı Kaçtır? Altın Periyodik Cetvelde Nerede Bulunur? Altının Atom Numarası Kaçtır? Altının Yoğunluğu Kaçtır? Altının Kaynama Noktası Kaçtır? Altının Buharlaşma Noktası Kaçtır? Dünyada En Çok Altın Çıkarılan Yer Neresi? Türkiye’de Altın Çıkarılan Yerler! Altın Nasıl Çıkarılır? Altının Bulunuşu! Altının Elde Edilişi! Dünyada Bugüne Kadar Ne Kadar Altın Çıkarıldı? Altın Alaşımları Nelerdir? Altın Ayarı Nasıl Tespit Edilir? Altın Ayarının Anlamları! 24 Ayar Altın Ne Demek? 24 Ayar Altının Saflık Yüzdesi Kaç? 22 Ayar Altın Yüzde Kaç Saf? 18 Ayar Altın Yüzde Kaç Saf? 14 Ayar Altın Yüzde Kaç Saf?

Altın Ne Zamandır Biliniyor?

Altının binlerce yıllık geçmişi vardır. Yapılan arkeolojik kazılarda milattan önce 3200 yıllarında Mısır’da altının ödeme aracı olarak kullanılabilmesi adına şeritler halinde kesilmesine imkan tanıyan bir darphanenin olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Altının Elektron Dizilimi Nedir?

Altının elektron dizilimi “Xe 4f14 5d10 6s1” şeklindedir.

Altının Atom Ağırlığı Kaçtır? Altının Atom Numarası Kaçtır?

Altının atom ağırlığı 196,966569(4) g/mol’dür.

Altın Periyodik Cetvelde Nerede Bulunur?

Altın periyodik cetvelde geçiş metalleri arasında bulunmaktadır. Altın periyodik cetvelde 112. Grupta, 6. Periyotta ve D Blok’ta yer almaktadır.

Altının Yoğunluğu Kaçtır?

Altının yoğunluğu 19,3 g/cm³’dür. Altının sıvı haldeki yoğunluğu 17,31 g/cm³’dür.

Altının Kaynama Noktası Kaçtır? Altının Buharlaşma Noktası Kaçtır?

Altının kaynama noktası 3129 °K ve 2856 °C’dir. Altının buharlaşma ısısı 324 kJ/mol’dür. Altının ısı kapasitesi 25.418 J/(mol·K)’dür.

Dünyada En Çok Altın Çıkarılan Yer Neresi?

Dünyada en fazla altın çıkarılan yer Yeni Gine’dir.

Türkiye’de Altın Çıkarılan Yerler

Ülkemizde en fazla altın çıkarılan iller; Antakya, Mersin, Niğde, Kütahya, Balıkesir, Bursa ve İzmir çevresidir.

Altın Nasıl Çıkarılır?

Altın doğada kaynak olarak bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra altının elde edilme yöntemleri de vardır. Yer kürenin 0,001 ppm’sinin altın oldğu düşünülmektedir. Yani dünyada ne kadar altın var sorusunun cevabı olarak; yer yüzünün milyonda birinde altın madeni bulunmaktadır diyebiliriz.

Altının Bulunuşu

Altın genellikle düşük konsantrasyonda bulunmaktadır. Altın volkanik kuvarsların içerisinde bulunabilir. Bunun yanı sıra altın akarsuların kumlu yataklarında da toz halinde yahut külçe olarak bulunabilmektedir.

dogal-altin-kulcesi

Doğal altın külçesi

Altının Elde Edilişi

Bakır ve kurşun gibi metallerin içerisinde eser miktarda da olsa altın bulunabilmektedir. Bu tür metallerin içerisindeki altın ayrıştırılabilir. Bunun için çok yüksek ısılarda bahse konu metaller hamur haline getirildikten sonra ısı farkı, genleşme farkı, yoğunluk farkı gibi yöntemler kullanılarak altının bu metallerden ayrılması sağlanabilmektedir.

Dünyada Bugüne Kadar Ne Kadar Altın Çıkarıldı?

Dünyada bugüne kadar çıkarılan altın miktarı düşünülenin çok altındadır. Bugüne kadar dünyada çıkarılan toplam altın miktarı yaklaşık 161.000 tondur. Bugüne kadar dünyada çıkarılan toplam altın miktarının güncel değeri yaklaşık 7 trilyon dolardır. Dünyada hangi devletin ne kadar altını olduğuna ve Türkiye’nin ne kadar altına sahip olduğuna buradan göz atabilirsiniz.

Altın Alaşımları Nelerdir?

Altın çeşitli metaller ile alaşım şeklinde kullanılabilir.

Altın-gümüş alaşımları

Altın ile gümüşten farklı oranlarda alaşım elde edilebilmektedir. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş alaşımı yeşil renk alır ve mücevher yapımında kullanılabilmektedir.

Bunun yanı sıra daha sert maddelerde kullanılmak adına yüzde 40 altın ve yüzde 60 gümüşten elde edilen alaşım da piyasada yoğun olarak kullanılmaktadır.

Beyaz Altın Nasıl Elde Edilir? Altın-nikel alaşımı

Beyaz altın nasıl elde edilir sorusunun cevabı burada saklıdır. Beyaz altının temelini oluşturan alaşım; altın nikel alaşımıdır. Beyaz altın yüzde 80 altın, yüzde 16 nikel, yüzde 3 çinko ve yüzde 1 de bakırdan elde edilmektedir.

Altın-bakır alaşımı

Para basımında çok kullanılan bir alaşımdır; kolayca işlenebilmesi en önemli özelliğidir.

Altın-palladyum alaşımı

Potansiyometre yapımında yoğun olarak kullanılır. Kolay işlenebilir bir alaşımdır. Maksimum sertlik gösteren alaşım oranlarında dahi yüzde 60 ila 65 seviyesinde palladyum içerir.

Altın Ayarı Nasıl Tespit Edilir? Altın Ayarının Anlamları

Altın ayarı tespiti en önemli hususlardan birisidir. Altında en yüksek ayar derecesi 24 ayardır. Doğada yüzde 100 saflıkta altın bulunmamaktadır. En saf altın dahi binde 999,9 saflıkta olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte 24 Ayar altın yüzde 100 saf altını ifade etmektedir. 22 ayar altın ise yüzde 91,6 saflıktaki altını ifade etmektedir. 22 ayarın yüzde 8,6’lık kısmı diğer metalleri muhteviyatında barındırmaktadır. 18 ayar altın yüzde 75,4 saflıktadır. 14 ayar altın ise yüzde 58,5 saflığa sahiptir.