Ortak ATM Para Çekme Ücreti 2021

Ortak ATM Para Çekme Ücreti 2021

2 Ocak 2021 1 Yazar: Emine Zaman

Ülkemizde 50 civarında banka bulunmaktadır. Bu bankaların yarıya yakını mevduat bankası konumundadır. Doğal olarak mevduat bankalarının müşterileri para çekme, para yatırma, kredi kartı borç ödeme gibi işlemler için, müşterisi oldukları bankaların şubelerinin yanı sıra ATM’lerini kullanmak durumundadırlar. Ancak her bankanın ATM’sinin bulunmadığı yerlerde ortak ATM’lerde de işlem yapmak mümkündür. Ortak ATM para çekme ücreti 2021 yılı itibari ile ne kadar, Ortak ATM işlemleri ve masrafları hakkında detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ortak ATM işlemleri ve masrafları hakkında yazımızın detayında şu sorulara cevap bulabileceksiniz. Ortak ATM’de hangi işlemler yapılabilir? Ortak ATM bakiye sorma ücreti ne kadar? Ortak ATM para çekme ücreti ne kadardır? Ortak ATM para yatırma ücreti ne kadar? Ortak ATM kredi kartı borç ödeme ücreti ne kadar? Ortak ATM 100 lira para çekme işlemi masrafı! Ücretsiz ortak ATM için hangi bankalar anlaştı? Ortak ATM’de masrafsız dönem!

Ortak ATM’de Hangi İşlemler Yapılabilir?

Ortak ATM’de bakiye sorgulanabilir, para çekilebilir, para yatırılabilir, kredi kartı borcu ödenebilir. Ortak ATM hesap hareketleri göstermemektedir. ATM kart yutması durumunda yapılması gerekenlere buradan göz atabilirsiniz.

Ortak ATM Bakiye Sorma Ücreti Ne Kadar?

Ortak ATM bakiye sorma ücreti Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) resmi internet sitesinde yer alan verilere göre 2012 yılından bu yana 0,24 TL’dir. 24 kuruş olarak uygulanan ortak ATM bakiye sorma ücreti 2020 yılı için de geçerlidir.

Ortak ATM Para Çekme Ücreti 2021 Ne Kadar?

Ortak ATM para çekme ücreti Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) resmi internet sitesinde yer alan verilere göre 2012 yılından bu yana en az 0,91 TL nakit çekim ücreti + çekilen para tutarının yüzde 1’i konumundadır. Ortak ATM para çekme ücreti 2020 yılı için de geçerli olmakla birlikte bazı anlaşmalar neticesinde ücret alınmama durumu söz konusu olabilmektedir. Bu konuda bankaların belirlediği farklı ücretler olabilir. Yalnız 100 lira para çekme işlemi için masraf sabitlenmiştir ve 2,30 TL’dir.

Ortak ATM Para Yatırma Ücreti Ne Kadar?

Ortak ATM para yatırma ücreti Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) resmi internet sitesinde yer alan verilere göre 2012 yılından bu yana –tıpkı ortak ATM para çekme işleminde olduğu gibi- en az 0,91 TL para yatırma ücreti + yatırılan tutarın yüzde 1’i oranında komisyon şeklindedir. Bu konuda bankaların belirlediği farklı ücretler olabilir.

Ortak ATM Kredi Kartı Borç Ödeme Ücreti Ne Kadar?

Ortak ATM’lerden yapılan farklı bankalara ait kredi kartı ödemeleri nedeniyle masraf tahsil edilmektedir. Ortak ATM kredi kartı borç ödeme masrafı, yukarıda belirttiğimiz ortak ATM para yatırma masrafı ile aynı orandadır. ATM kart yutması durumunda yapılması gerekenlere buradan göz atabilirsiniz.

Ortak ATM 100 Lira Para Çekme İşlemi Masrafı Sabitlendi!

Müşterilerden gelen yoğun şikayetler üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 2018 yılı başında yaptığı bir açıklama ile 100 Türk Lirası para çekme işlemi için alınabilecek masraf tutarını sabitlediğini duyurmuştur. 100 Türk Lirası para çekme işlemi için bankaların 10 Türk Lirası’na kadar masraf talep edebildiklerine dair şikayetler aldıklarını açıklayan BDDK yetkilisi; bu durumun önüne geçmek adına ortak ATM’den 100 Türk Lirası para çekme işleminden alınabilecek masraf tutarını maksimum 2 lira 30 kuruş olarak tayin ettiklerini deklare etti.

Ücretsiz Ortak ATM İçin Hangi Bankalar Anlaştı?

Müşterilerin yoğun talepleri sonrasında ortak ATM’lerden masraf almamak adına 5 banka bir araya geldi. Buna göre; 2018 yılından itibaren işlemlerin belirlenen limitler dahilinde kalması kaydıyla Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası kendi aralarında müşterilerin birbirlerinin ATM’lerinden yapacakları işlemlerden masraf almama kararına vardıklarını açıkladılar.

Ortak ATM’de Masrafsız İşlem Yapmak Mümkün Mü?

Ortak ATM’de masrafsız işlem yapmak sadece yukarıda zikredilen anlaşma kapsamındaki bankalara has bir durum değildir. Müşterisi olunan banka ile iletişime geçilmesi durumunda; söz konusu bankanın farklı bir banka ya da bankalar ile anlaşma yaparak o bankanın ATM’lerinden işlem yapmayı ücretsiz kılacak anlaşmalar imzaladığı görülebilir. Örneğin HSBC müşterileri; ülkemiz genelindeki QNB Finansbank ATM’lerinden ücretsiz işlem yapabilmektedirler.

Yararlanılan kaynak Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM): https://bkm.com.tr/faydali-bilgiler/komisyon-ve-ucretler/bankalararasi-atm-ucretleri-2/