Libya Para Birimi Libya Dinarı Geçerli Mi?

Libya Para Birimi Libya Dinarı Geçerli Mi?

8 Ocak 2020 0 Yazar: Şerife Uslu

Libya 2008 yılı itibari ile 14 bin dolar seviyesindeki kişi başına düşen gelir miktarı ile Afrika’nın parlayan ülkelerinden biri konumunda bulunuyordu. Bu rakam ülkedeki karışıklıkların baş göstermesi ile birlikte önce 10 bin doların altına geriledi ve Libya iç savaşının çıkmasının akabinde de 5 bin dolar seviyesine kadar düştü. Son dönemde toparlanma eğilimine giren Libya ekonomisinde aradan geçen yıllarda değişmeyen ender şeylerden biri ise Libya para birimi Libya Dinarı değeri oldu. Libya parası Libya Dinarı bu süreçte Libya’ya dair en az yıpranan kıymetlerden biri oldu.

Libya Parası Tarihi Libya Dinarı Tarihi

Libya 1911 tarihine kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. 1911 yılına kadar Libya’da Osmanlı para birimi ve altın, alış veriş aracı olarak kullanılmıştır. (Osmanlı para birimi için buraya göz atabilirsiniz.) 1911 yılında Libya’yı işgal eden İtalyanlar Libya’yı sömürge haline getirmiştir. 2. Dünya Savaşı’na kadar Libya’da devam eden İtalyan işgali sırasında Libya’da İtalyan Lireti ve altın alış veriş aracı olarak kullanılmıştır. 1945 ile 1951 yılları arasında Libya İngiliz ve Fransız sömürgesi haline gelince bu dönemde Libya’da Sterlin, Frank, Liret ve altının kullanıldığı bir dönem yaşanmıştır. 1951 yılında özgürlüğüne kazanan Libya resmi para birimi olarak Libya Lirası kullanmaya başlamıştır. İtalyan Lireti hakkında detaylı bilgi buradan edinilebilir.

Libya Lirası Libya’nın ilk milli para birimidir. Libya Lirası Libya’da 1951 ile 1971 yılları arasında 20 yıl boyunca kullanılmıştır. Libya’nın tek kralı 1. İdris’in 1969 yılında Muammer Kaddafi tarafından darbe ile tahttan indirilmesinden 2 yıl sonra Libya para birimi de değiştirilmiştir ve bugün de tedavülde olan Libya Dinarı 1971 yılında piyasaya sürülmüştür. Libya Dinarı Libya’da 1971’den bu yana kullanılmaya devam edilmektedir.

Libya Dinarı Ne Kadar? Libya Dinarı Kaç Dolar?

Güncel kurla Libya Dinarı 4,75 Türk Lirası’na eşittir. Libya Dinarı son 5 yılda Türk Lirası karşısında hızla değer kazanmıştır. 16 Ocak 2015 tarihinde 1,89 Türk Lirası’na eşit olan Libya parası aradan geçen süreçte katlanarak artmış ve 2018 yılı ortasında 4,61 lirayı gördükten sonra bir miktar gevşemiştir. Ancak tekrar artışa geçen Libya Dinarı 2020 yılı 10 Nisan tarihi itibari ile Libya Dinarı 4,75 lira seviyesinden işlem görmektedir. 1 TL Libya Dinarı karşılığı ise 0,21’dir. 1 TL = 0,21 Libya Dinarı’dır.

Libya Dinarı USD paritesinde 2015 yılından bu yana büyük bir değişim yaşanmamıştır. 16 Ocak 2015 tarihinde 1 Libya Dinarı 0,82 Amerikan Doları’na eşit iken aynı yıl Şubat başında Libya’daki iç karışıklıkların verdiği etki ile 0,72 Amerikan Doları seviyesine gerilemiştir. Güncel kurla Libya Dinarı dolar karşılığı 0,71 noktasındadır (10 Nisan 2020). 1 Dolar Libya Dinarı karşılığı ise 1,40 seviyesindedir. 1 Dolar = 1,40 Libya Dinarı

Libya Dinarı Banknotları Nelerdir? Libya Dinarı Kağıt Paraları!

Tedavüldeki Libya Dinarı Banknotları şunlardır.

  • 1 Libya Dinarı
  • 5 Libya Dinarı
  • 10 Libya Dinarı
  • 20 Libya Dinarı
  • 50 Libya Dinarı

Libya Dinarı Madeni Paraları Nelerdir? Libya Dinarı Bozuk Paraları!

1 Libya Dinarı 1000 Dirhem’den oluşmaktadır. Dirhem Libya Dinarı kuruşudur şeklinde tanımlanabilir. Libya Dinarı bozuk paraları aşağıdaki gibidir.

  • 1 dirhem
  • 5 dirhem
  • 10 dirhem
  • 20 dirhem
  • 50 dirhem
  • 100 dirhem
  • 250 dirhem
  • 500 dirhem

Libya Dinarı Geçerli Mi? Libya Dinarı Nerede Bozdurabilirim?

Libya Dinarı geçerlidir ve tedavüldedir. Bununla birlikte Türkiye’de Libya Dinarı bozdurmak bir hayli zordur. Bu nedenle Libya Dinarı bozan yerler, Libya Dinarı nerede bozdurabilirim, Libya Dinarı alan bankalar, Libya Dinarı hangi banka bozar ve Libya Dinarı alan döviz büroları vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır.

Libya Dinarı bozdurmak ya da Libya Dinarı değiştirmek Türkiye’de çok zordur. Bu hizmeti veren belirli bir banka ya da döviz bürosu bulunmamaktadır. Libya Dinarı almak ya da bozdurmak isteyen kişi büyük döviz büroları, büyük kuyumcular ve özel hizmet veren banka şubeleri ile şahsen görüşmek durumundadır. Bir diğer yöntem olarak internet üzerinden Libya Dinarı forum ilanı ya da bozdurma ilanı verilerek sonuç aranabilir.

Libya Dinarı Neden Değerli?

Libya yeraltı kaynakları bakımından son derece zengin bir ülkedir. Sadece petrol gelirleri Libya’nın 7 milyon civarındaki nüfusunun müreffeh bir yaşam sürmesine yetecek seviyede olmasına rağmen ülke karışıklıklar ve iç savaş ile enerjisini tüketmektedir. Libya parasının değerli olmasının temel nedeni ise Libya Merkez Bankası’nın Dinar basımını baskılayarak para biriminin değerini stabil tutma politikasıdır.