Teknolojinin Hayatımıza Soktuğu Hastalıklar!

Teknolojinin Hayatımıza Soktuğu Hastalıklar!

30 Ekim 2019 0 Yazar: Emine Zaman

Teknolojinin hayatımıza soktuğu hastalıklar için TBMM’de mücadele komisyonu bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar çağın dijital hastalıkları ile ilgili verileri TBMM Bilişim Teknolojisi Bağımlılığıyla Mücadele Komisyonu’na sundu. Selfitis, ego sörfü, WhatsAppitist, Crackberry teknolojinin hayatımıza soktuğu bağımlılıklardan birkaçı.

Teknolojinin Hayatımıza Soktuğu Hastalıklar!

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kuruu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Çukurova Üniversitesi’nce yapılan dijital hastalıklar araştırması verilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bilişim Teknolojisi Bağımlılığıyla Mücadele Komisyonu’na sundu. Necdet Ünüvar yaptığı açıklamada sosyal medyayı yemeğin üzerine konan bir sosa benzetti. Bu sos bir müddet lezzet katıyor lakin bir zaman sonra S.O.S verdiriyor dedi.

Ünüvar, açıklamasında sosyal medya bağımlılık hastalıklarına örnekler verdi ve hastalıkların sonunun -it ya da -itis ile bitmesi enfeksiyon anlamına geldiğini söyledi. Dijital çağın hastalıklarından bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • WhatsAppitist; çok fazla mesaj atma sonucunda bileklerin kullanılmasından dolayı yaşanan uyuşukluk, bazen de hareket ettirememe. Aslında carpal tunnel sendromu denilmektedir.
  • Ego sörfü; sosyal mecralarda sürekli kendini aratma, Youtube Narsizmi de deniliyor.
  • Crackberry, mail kutusunu sürekli kontrol etme hastalığı.
  • Hikikomori fenomeni, eve kapanma olarak tanımlanmaktadır.
  • Fomo hastalığı, gelişmeleri kaçırma korkusu anlamına gelmektedir.
  • Google Stalker, yakın çevresini arama.
  • Nomofobi, telefonsuzluk fobisi anlamına gelmektedir. No mobile phone’un kısaltmasıdır.
  • Plagomani, şarjsızlık korkusu anlamına gelmektedir.
  • Siberhondrik, hastalığını internette teşhis etme anlamına gelmektedir.
  • Selfitist, çok fazla selfi çekme hastalığı anlamına gelir.

Necdet Ünüvar açıklamasında Almanya’daki bir doktordan bahsederek, doktor o kadar bunalmış ki muayenehanesine “Google üzerinden hastalıklarına teşhis koyanlar bize değil Yahoo’ya danışsınlar.” yazısını astığını söyledi. Ailelerin gençleri dijital medya hastalıklarından korumak için sınır koymaları gerektiğini dile getiren Ünüvar, tamamen yasaklamanın yanlış bir tutum olduğunu belirtmiştir.

Uykuda geçen zaman boşuna mı, günde kaç saat uyumalıyım gibi sorular hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.