Schufa sildirme nasıl yapılır? Schufa silinir mi? Schufa auskunft ücretli mi? Schufa auskunft kaç yılda silinir ne zaman silinir paralı mı bedava mı
Schufa Almanya’da 1927 yılında kurulmuş bilgi bankası. Almanya’daki yerleşiklerin ekonomik durumlarını, borçlarını, ödeme geçmişlerini; velhasıl-ı kelam ekonomik karnelerini tutan Schufa’dan düşük not alanlar gündelik hayatta pek çok sıkıntı ile karşı karşıya kalıyorlar. Schufa kaydı kötü not ile yapılmış bir kişi taksitli alış veriş yapmaktan kredi kullanmaya kadar hemen her alanda sıkıntı yaşıyor. Bu durumda en çok karşılaşılan sorulardan birisi Schufa sildirme mümkün mü oluyor. Aynı şekilde
Schufa nasıl sildirilir, Schufa sildirmek için ne yapılmalı, Schufa kaydı sildirme yöntemleri nelerdir gibi sorular ile de karşılaşılıyor.
Schufa’dan Bilgi Alınabilir Mi? Schufa’dan Bilgi Almak Paralı Mı?
Schufa’dan bilgi sildirme konusuna geçmeden önce Schufa’dan bilgi alma konusuna kısaca değinelim. Schufa’dan bilgi talep edilebilir mi? Evet edilebilir. Auskunft denilen bilgi talebi Schufa’ya yapılabilir. Schufa Auskunft ücretli mi? Schufa Auskunft yılda 1 kez bedava. Başkaca Schufa Auskunft talebi yapılırsa ücrete tabidir.
Schufa Sildirme Mümkün Mü? Schufa Nasıl Sildirilir?
Schufa aslında sildirilmesi gereken bir kayıt değildir. Zira şahısların Schufa üzerinde 100 üzerinden notları bulunmaktadır. Bu notlar kapsamında kişiler Almanya’dan kredi kullanırken zorluk yaşayabilirler veya taksitli alış veriş yapmakta güçlük çekebilirler. Ancak Schufa notu yüksek olan bir kişi için Schufa kaydı negatif değil, aksine pozitif bir etki yaratmaktadır. Bu nedenle asıl soru Schufa sildirme mümkün mü ya da Schufa nasıl sildirilir değil, Schufa notu nasıl yükseltilir olmalıdır.
Schufa skoru yükseltme yöntemleri için de buraya göz atabilirsiniz.
Bunlarla ilgilenmiyorum, Schufa kaydımı sildirmek istiyorum diyorsanız, maalesef bunun cevabı olumsuzdur. Zira Almanya Federal Adalet Divanı (Bundesgerichtshof) tarafından alınan karar ile Schufa’nın kişiler hakkında verdiği notlar sorgulanamaz ve bu bilgiler silinemez. Buradaki tek istisna zamandır. 10 yıl boyunca yeni bir negatif etki yaratacak herhangi bir ekonomik faaliyette bulunmayan kişinin kaydı Schufa’dan silinir. Ancak en ufak bir ekonomik faaliyette bu sürenin yeni baştan başlayacağı unutulmamalıdır. Örneğin 9 yıl boyunca kredi başvurusu ya da taksitli alış veriş başvurusu yapmamış kişi 9 yıldan sonra Almanya’da kredi başvurusu ya da taksitli alış veriş başvurusu yapsa bu süre yeniden başlamaktadır. Schufa’daki yanlış bilgileri düzeltmek ise mümkündür.
Schufa’daki bilgiler düzeltmek, Schufa’da yer alan yanlış bilgileri değiştirmek için buraya göz atabilirsiniz.
Kredi Kayıt Bürosu Schufa Insolvenz Bilgilerini Ne Kadar Süre İle Saklar?
Almanya’da kişisel iflas olarak da adlandırılan “insolvenz” durumunda açılan dava ile ilgili bilgiler de Schufa tarafından saklanılmaktadır. Schufa tarafından insolvenz bilgileri saklama süreleri şu şekildedir.
- Insolvenz davasının açılması kararı 3 sene boyunca Schufa’da tutulmaktadır.
- Insolvenz davasının sonuçlanması kararı 3 yıl boyunca Schufa’da tutulmaktadır.
- Insolvenz davası başvurusunu mahkeme reddederse bu durumda bilgiler Schufa’da 5 yıl süre ile tutulmaktadır.
Bekleme süresi olarak adlandırılan “Wohlverhaltenszeit“ ile birlikte Almanya’da Schufa bilgileri 10 yıldan önce genellikle silmemektedir. Almanya online bankacılık paydaşlarından
N26’dan hesap açmak ve N26 kredi kartı başvurusu yapmak için de buraya göz atabilirsiniz.
Ayrıca Schufa hakkında sorularınızı ve Schufa hakkındaki görüşlerinizi de sayfamızın altındaki yorum kısmından tarafımıza iletebilirsiniz.
Kaynak:
https://www.schufa.de/