Yapay zekanın ekonomileri için büyük fırsat olduğunu düşünen ülkelerin yapay zekaya olan ilgisi arttı. Yapay zekanın iş gücü piyasasında büyük dönüşüm gerçekleştirmesi bekleniyor.
Yapay zekanın iş gücü piyasasında büyük dönüşüm gerçekleştirmesi bekleniyor. Yapay zekanın ekonomileri için büyük fırsat olduğunu düşünen ülkelerin yapay zekaya olan ilgisinde artış yaşandı.
Yapay zeka kullanımları için farklı stratejiler üretmeye çalışan ülkeler, özellikle eğitim sistemlerinde köklü değişikliğe giderek milyon dolarlık yatırım yapıyorlar.
Ülkelerin Yapay Zekaya Olan İlgisi Yeni Yatırımlar Doğuruyor!
Yapay zekanın iş gücü piyasasında köklü değişikliklere sebep olacağı tahmin ediliyor. Yapay zekaya dayalı teknolojinin yeni fırsatlar doğuracağını öngören ülkeler yatırımlarını da buna göre şekillendiriyorlar. Çin, ABD, Almanya, Japonya, İngiltere, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, İsveç gibi yaklaşık 40 ülke yapay zeka alanında geliştirdikleri stratejiler için eğitim sistemlerinde yeniden yapılandırmaya giderek milyon dolarlık yatırımlar yapıyorlar. Söz konusu ülkelerde sağlık, ödemeler, insansız hava ve kara taşıtları, eğitim, robotlar, üretim gibi alanlarda ilgili teknolojinin geliştirilebilmesi adına teşvikler vermektedirler.
Yapay zeka alanında en büyük yatırımı yapan ülke Çin olarak biliniyor. 2017 yılında Çin yapay zeka teknolojisine 12 milyar dolarlık yatırım yapmıştı. 2020 yılında ise Çin'in yapay zekaya 70 milyar dolarlık yatırım yapması öngörülüyor. Çin'in sanayi bölgesi Shandong'ta 2022 yılına kadar 500 yapay zeka şirketi bulunması öngörülüyor.
2017 yılında "yeni nesil yapay zeka geliştirme programını" duyuran Çin, bu programa göre 2020 yılında bu alanda rakipleri ile aynı seviyeye gelecek. Çin'in yaptığı strateji ve plan işlediği taktirde 2025 yılında yapay zekada Çin dünya lideri olacak. Açıklanan programa göre Çin, 2030 yılına kadar yapay zeka alanında inovasyon için ana merkez haline gelecek. Pekin yönetimi 2030 yılı için 150 milyar dolar değerinde yapay zeka endüstrisinin yanı sıra, ilgili yan sektörlerle birlikte 1,4 trilyon dolarlık bir endüstri hedeflemektedir.
Sağlık alanında yapay zekadan devrim niteliğinde haber için buraya göz atabilirsiniz.