Türkiye ile Hong Kong arasında "çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması" imzalandı

Türkiye ile Çin’e bağlı Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi arasında anlaşma imzalandı. Detaylar haberimizde...
Türkiye ile Çin’e bağlı Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi arasında "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" imzalandı. Anlaşma, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesini ve karşılıklı yatırımların teşvik edilmesini hedefliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) yapılan açıklamaya göre, anlaşmaya Türkiye adına GİB Başkanı Bekir Bayrakdar, Hong Kong Hükümeti adına ise Mali Hizmetler ve Hazine Bakanı Christopher Hui imza attı. Hong Kong’da gerçekleştirilen imza töreni, iki ülkenin vergi alanındaki iş birliğini ve yatırım ortamlarını iyileştirmek için atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çifte Vergilendirme Nasıl Önleniyor?

Anlaşmanın temel amacı, iki ülke arasında yatırım yapan kişi ve kurumların, gelirlerinin her iki ülkede de vergilendirilmesine engel olmak. Yürürlüğe girdiğinde, bu anlaşma ile kazançların hangi ülkede vergilendirileceği netleştirilecek ve gelirin iki ülkede de vergilendirilmesi durumunda çifte vergilendirmenin nasıl önleneceği belirlenecek. Kar payı, faiz ve gayrimaddi hak bedelleri gibi kazanç unsurlarında, gelirin elde edildiği ülkenin vergilendirme hakkı belirli oranlarla sınırlandırılacak. Bu düzenleme, iki ülke arasındaki yatırımların artmasına katkı sağlayacak ve Türkiye ile Hong Kong'u yatırımcılar açısından daha cazip hale getirecek. Aynı zamanda, anlaşma ile her iki ülke arasında vergi kayıp ve kaçakçılığıyla mücadelede iş birliği güçlendirilerek, bilgi değişimi maddesiyle etkin bir vergi denetimi sağlanması planlanıyor.

Türkiye'nin Çifte Vergilendirme Anlaşmaları Artıyor

Türkiye, bu anlaşma ile uluslararası vergi anlaşmalarındaki kapsamını genişletmeye devam ediyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Türkiye'nin bugüne kadar imzaladığı çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının sayısı 102'ye ulaştı. Bu anlaşmalardan 91’i hali hazırda yürürlüğe girmiş durumda. Anlaşmalar, ülkeler arası yatırımların artmasına ve uluslararası ticaretin kolaylaşmasına önemli katkılar sağlıyor. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları, özellikle küresel ticaret ve yatırım faaliyetlerinde bulunan iş dünyası için büyük önem taşıyor. Bu tür anlaşmalar, birden fazla ülkede faaliyet gösteren şirketlerin karşı karşıya kalabileceği vergi yükünü azaltarak, daha fazla yatırımın önünü açıyor.
İLGİLİ HABERLER