Turkcell'in ilk GES projesi Uşak'ta elektrik üretmeye başladı

Turkcell, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ilk güneş enerjisi santrali (GES) projesini Uşak'ta devreye aldı. Toplam 93 bin 400 metrekarelik bir alanda kurulu 6,4 megavat güce sahip olan bu proje, şirketin 2026 yılına kadar 300 megavatlık güneş enerjisi kapasitesine ulaşma hedefinin bir parçası olarak dikkat çekiyor.
Turkcell, sürdürülebilirlik alanındaki hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin Uşak ilinde yer alan güneş enerjisi santralini (GES) devreye aldı. Toplam 93 bin 400 metrekarelik alanda inşa edilen santral, 6,4 megavat kurulu güce sahip. Bu proje, Turkcell’in 2026 yılı sonuna kadar 300 megavatlık güneş enerjisi yatırımlarının ilk adımını temsil ediyor.

Sürdürülebilirlik Hedefleri

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, yaptığı basın toplantısında, Uşak’taki GES yatırımının, şirketin sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Koç, “Hedefimiz, 2026 yılı sonunda enerji tüketimimizin yüzde 65’ini kendi ürettiğimiz yeşil enerji kaynaklarından karşılamak ve 2050 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşmaktır. GES projeleri bu hedefe ulaşmamızda büyük önem taşıyor. Uşak dahil olmak üzere 7 farklı ilde toplam 11 lokasyonda GES yatırımlarımız devam etmektedir” dedi.

Yatırım ve Proje Hedefleri

Koç, Turkcell’in güneş enerjisi santralleri için 2026 yılı sonuna kadar toplam 240 milyon dolarlık yatırım hedeflediğini belirtti. Güneş santralleri ile hem enerji maliyetlerini azaltmayı hem de karbon emisyonunu düşürmeyi amaçladıklarını ifade eden Koç, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde GES projelerinin inşaat ve izin süreçlerinin sürdüğünü dile getirdi.

Yenilikçi Teknolojiler ve Çevresel Etkiler

Ali Taha Koç, yapay zeka gibi son dönemde ön plana çıkan teknolojilerin yüksek hacimde veri üretmesine yol açtığını belirterek, bu verilerin işlenmesi ve korunması için yüksek enerjiye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. "Enerji yoğun bir sektörde faaliyet gösteren bir şirket olarak sürdürülebilirliği stratejik bir odak noktası olarak belirledik" diyen Koç, iklim değişikliği ile mücadele konusunda kararlılıklarını dile getirdi.

Global Başarılar ve Gelecek Vizyonu

Turkcell, Türkiye’deki telekomünikasyon ve teknoloji sektöründe, sera gazı azaltım hedefleri açısından Uluslararası Bilim Temelli Hedefler Girişimi tarafından onaylanan tek şirket konumundadır. Ayrıca, dünya çapında 20 binin üzerinde şirketin başvurduğu Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında en yüksek not olan A notunu alan Türkiye’deki tek teknoloji ve telekomünikasyon şirketi olma özelliğini taşımaktadır. İzmir’deki rüzgar enerjisi santrali ile de enerji üretiminde faaliyet gösteren Turkcell, hem rüzgar hem de güneş enerjisi kaynaklarını kullanarak daha çevre dostu bir gelecek için yatırımlarına devam edeceğini belirtmiştir. Koç, “Biz, Türkiye'nin Turkcell'i olarak çocuklarımıza, geleceğimize ve ülkemize daha yeşil, daha çevreye duyarlı bir teknoloji firması olduğumuzu göstermek istiyoruz” diyerek, şirketin vizyonunu ortaya koymuştur. Bu yeni GES projesi, Turkcell’in sürdürülebilir enerji çözümleri sunma konusundaki kararlılığını pekiştirirken, Türkiye’nin enerji dönüşümüne de önemli katkılarda bulunmayı hedefliyor.
İLGİLİ HABERLER