Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), son dönemde telefon ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimlerinin artışına dikkat çekerek yatırımcıları uyardı. Detaylar haberimizde...
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), yatırımcıları son dönemde artış gösteren dolandırıcılık faaliyetlerine karşı uyardı. Telefon ve sosyal medya üzerinden yapılan sahte aracı kurum işlemlerine karşı yatırımcıların dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan TSPB, yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen kurumlar üzerinden yatırım yapılması gerektiğini belirtti.
Son dönemde artış gösteren dolandırıcılık girişimleri, Türkiye sermaye piyasalarındaki yatırımcıları hedef alıyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) yaptığı açıklamada, dolandırıcıların, aracı kurumların ünvanlarını, logolarını ve çalışanların isimlerini kullanarak yatırımcılara telefon veya sosyal medya üzerinden ulaştıkları bildirildi. Yüksek getiri vaatleri ile yatırımcıları kandırmaya çalışan bu kişiler, yatırımcıları sahte hesaplar açmaya ve yatırım amacıyla para göndermeye ikna etmeye çalışıyor.
Dolandırıcılık Yöntemleri Çeşitleniyor
TSPB açıklamasında, yatırımcıların bu tür girişimlere kesinlikle itibar etmemesi gerektiği ifade edilirken, dolandırıcıların kullandığı yöntemler de detaylandırıldı. Sahte belgelerle faaliyet gösteren bu kişiler, yatırımcıları SPK tarafından yetkilendirilmemiş kurumlar üzerinden işlem yapmaya yönlendiriyor. SPK mevzuatına göre, Türkiye’deki yatırımcıların yalnızca yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilecekleri vurgulandı.
Ayrıca, izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin suç olduğu hatırlatılarak, yatırımcıların yalnızca SPK tarafından yetkilendirilmiş kurumların resmi web siteleri ve doğrulanmış sosyal medya hesaplarını kullanarak güvenli yatırım yapabileceklerine dikkat çekildi.
Yatırımcılar Nasıl Korunabilir?
TSPB, yatırımcıların güvenli yatırım yapabilmeleri için yetkili kurumların resmi internet siteleri ve sosyal medya hesapları dışındaki platformlara itibar etmemeleri gerektiğini belirtti. SPK ve TSPB internet sitelerinde yer alan yetkili kurumların bilgileri üzerinden yapılan kontrollerin önemine dikkat çeken birlik, şüpheli durumlarda mutlaka yetkili kurumlarla iletişime geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca yatırımcıların, herhangi bir sermaye piyasası işlemi için para göndermeden önce IBAN bilgilerini mutlaka doğrulamalarını önerdi. Dolandırıcıların sahte hesaplar aracılığıyla yatırımcılardan para talep ettikleri ve bu paraların geri alınmasının çok zor olduğu belirtilerek, yatırımcılara güvenli işlem yapma yolları konusunda uyarılarda bulunuldu.
Yapay Zeka ile Geliştirilen Dolandırıcılık Girişimleri
TSPB, dolandırıcıların teknoloji kullanarak daha karmaşık yöntemlere başvurduğunu ve yapay zeka tabanlı tekniklerle hazırlanan sahte sosyal medya hesapları ve videolarla devlet büyükleri ve tanınmış iş insanlarının ses ve görüntülerini taklit ettiklerini açıkladı. Bu yöntemlerle, Türkiye'deki önemli şirketlerin hisselerinin satışa çıkarıldığı yönünde asılsız içerikler üreten dolandırıcıların, yatırımcıları kandırmaya çalıştığı ifade edildi.
Açıklamada, yapay zeka destekli dolandırıcılık girişimlerine karşı özellikle sosyal medya platformlarında dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Yatırımcıların, bu tür içeriklerin dolandırıcılık amaçlı olduğunu unutmamaları ve yalnızca resmi kurumlar tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlarla işlem yapmaları gerektiği belirtildi.
SPK Onaylı Kurumlar Güvencesi
TSPB, yatırımcıların SPK tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığıyla sermaye piyasasında güvenle işlem yapabileceklerini belirtti. Bu kurumların listesinin SPK’nın resmi internet sitesi olan “www.spk.gov.tr” adresinde yer aldığı, yatırımcıların bu liste üzerinden işlemlerini kontrol edebilecekleri hatırlatıldı.
Yatırımcıların, kendilerini aracı kurum çalışanı olarak tanıtan kişilerle ilgili dikkatli olmaları, hesap açılışı ve para transferi gibi işlemler konusunda şüpheli durumlarda yetkili kurumlarla iletişime geçmeleri gerektiği de önemle vurgulandı.