Taşıt Tanıma Sistemi Büyüyor: Siparişler 1 Milyonu Aştı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi kaybını önlemek amacıyla hayata geçirdiği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sipariş sayısı 1 milyonu geçti.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve usulsüz fatura uygulamalarından kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sipariş sayısı 1 milyonu geçti. 31 Aralık 2024’e kadar 8 milyon taşıtın sisteme dahil edilmesi hedefleniyor.

UTTS’ye Yoğun Geçiş Süreci

5 Ekim 2023’te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği ile, belirli mükelleflerin araçlarına TTB takılması zorunlu hale getirildi. Bu çerçevede filo kiralama şirketleri, taşımacılık firmaları, holdingler, finansal kuruluşlar, perakende şirketleri gibi kurumsal işletmelere ait taşıtların yanı sıra, bireysel taşıtlar için de UTTS’ye geçiş süreci hız kazanıyor. Gelir İdaresi’nden alınan bilgiye göre, TTB siparişleri 1 milyon barajını aşarken, Türkiye genelinde 12 bin 667 akaryakıt istasyonunun 4 binden fazlasının UTTS’ye dahil olmak için gerekli işlemleri tamamladığı belirtildi. 400’den fazla teknik servis saha çalışmaları yürütüyor ve 1400’den fazla TTB montaj noktası, mobil ve yerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Son Tarih ve ÜFE Etkisi

31 Aralık 2024, taşıtlara TTB takılması için son tarih olarak belirlenmiş durumda. Bu sürenin yaklaşmasıyla özellikle büyük şirketler, 2025 yılında yapılması öngörülen ÜFE artışından etkilenmemek adına yoğun şekilde TTB siparişi veriyor. Akaryakıt harcamalarının gider beyanında kullanılıp kullanılmamasına bakılmaksızın UTTS kapsamındaki tüm mükelleflerin araçlarına TTB taktırması zorunlu olacak. 1 Ocak 2025 itibarıyla, UTTS kapsamında düzenlenmeyen fişlerin gider beyanında kullanılamayacağı ve vergi indirimlerinden faydalanılamayacağı açıklanmıştı. Ayrıca, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumlarını tamamlamayan akaryakıt istasyonları cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Vergi Kaybına Karşı Etkin Çözüm

UTTS’nin devreye alınmasıyla, akaryakıt satışı sırasında taşıtın plaka bilgileri otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktarılacak ve elle giriş uygulaması sonlandırılacak. Böylece usulsüz şekilde başka plakalar üzerinden fiş düzenlenmesinin ve gider gösterilmesinin önüne geçilecek. Bu uygulama, Gelir İdaresi Başkanlığı’na göre milyarlarca liralık vergi kaybını önleme potansiyeli taşıyor.

Montaj Süreci ve Başvuru

UTTS’ye kayıt ve TTB montaj işlemleri için taşıt sahipleri, UTTS’nin resmi internet sitesi olan www.utts.gov.tr adresine giriş yaparak gerekli bilgileri sisteme işliyor ve ödeme yapıyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından, taşıt sahibine kısa mesaj yoluyla montaj kodu iletiliyor. Yetkilendirilmiş Taşıt Montaj Servisleri’ne bu kodla gidilerek TTB montajı yapılıyor ve sistem tam anlamıyla devreye giriyor.

Ekonomiye Katkı ve Şeffaflık

UTTS’nin yaygınlaşmasıyla birlikte hem mükellefler açısından kolaylaştırılmış bir vergi beyan süreci sağlanması hem de kayıt dışı işlemlerle mücadele edilmesi amaçlanıyor. Sistemin getirdiği yenilikler, akaryakıt sektöründe şeffaflık ve düzenin sağlanmasına da katkı sunacak. Bu süreçte mükelleflerin sistem yükümlülüklerini yerine getirmeleri, hem cezai yaptırımlardan kaçınmaları hem de vergi indirimlerinden faydalanmaları açısından kritik önem taşıyor.
İLGİLİ HABERLER