Piyasalarda Dalgalı Seyir: Fed ve Çin Hamleleri Belirleyici Oluyor
Küresel piyasalar, ABD'de enflasyon beklentilerinin artması ve Çin'in Nvidia'ya başlattığı tekelleşme soruşturması gibi gelişmelerle dalgalı bir seyir izliyor.
Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin enflasyon üzerindeki etkilerine dair endişelerin ve Çin'in Nvidia'ya karşı başlattığı tekelleşme soruşturmasının etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay gerçekleştireceği toplantı öncesinde yatırımcıların dikkati, bu hafta açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.
ABD Piyasaları: Enflasyon Verileri Yatırımcıların Gündeminde
ABD'de dün açıklanan verilere göre, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi kasım ayında yüzde 3’e yükseldi. Analistler, bu verinin çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öncesinde, enflasyonun beklenenden uzun sürebileceği yönündeki endişeleri artırdığını belirtti. Para piyasalarında ise Fed’in bu ayki toplantıda yüzde 90 ihtimalle 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağı fiyatlanıyor.
ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın ekonomik politikalarının uluslararası ticarete etkilerine yönelik belirsizlikler de piyasaları baskılamayı sürdürüyor.
Çin: Nvidia’ya Soruşturma ve Ekonomi Politikalarına Dair Yeni Açıklamalar
Çin’de, ABD’li çip üreticisi Nvidia hakkında tekelleşme karşıtı düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, Nvidia'nın İsrailli Mellanox Technologies’i satın alım sürecinde Anti-Tekel Yasası'nı ihlal ettiği şüphesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu.
Bunun yanı sıra, Çin’in ekonomik teşvik planları da piyasalarda olumlu karşılandı. Çin Komünist Partisi, 2025 yılı için “daha aktif bütçe ve gevşek para politikası” çağrısı yaptı. Ekonomik hedeflere ulaşmak için yatırımların artırılması ve iç talebin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Avrupa Piyasaları: Resesyon Endişeleri Sürüyor
Avrupa’da karışık bir seyir gözlenirken, bugün Almanya’da açıklanacak TÜFE verisi öncesi yatırımcıların temkinli bir duruş sergilediği görülüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu hafta açıklayacağı para politikası kararı öncesinde resesyon sinyalleri güçleniyor. Dün açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi yatırımcı güven endeksi, aralıkta eksi 17,5 seviyesine gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesini gördü.
Asya Piyasaları: Risk İştahı Artıyor
Asya borsalarında, Çin’in teşvik adımlarına yönelik beklentilerle pozitif bir seyir izlendi. Çin’in dış ticaret fazlası kasım ayında 97,4 milyar dolara ulaşarak beklentileri aştı. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,6, Japonya’da Nikkei 225 yüzde 0,6 ve Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 2,3 yükseldi.
Türkiye: Borsa Yükselişte, CDS Seviyesi Tarihi Düşükte
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da alıcılı bir seyir hakim. BIST 100 endeksi dün yüzde 1,75 artışla 10.257,39 puandan kapandı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 243 baz puanla Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak 159,4 milyar dolara ulaştı.
Analistler, BIST 100 endeksinde 10.350 ve 10.450 seviyelerinin direnç, 10.200 ve 10.100 puanın ise destek konumunda olduğunu ifade ediyor.
Emtia ve Döviz Piyasaları
Altın: Jeopolitik riskler nedeniyle ons altın yüzde 0,5 artışla 2.672 dolardan işlem görüyor.
Petrol: Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 0,1 düşüşle 71,7 dolara geriledi.
Dolar/TL: Dolar/TL, bankalararası piyasada yatay seyirle 34,8320 seviyesinden işlem görüyor.
Küresel Belirsizliklerin Gölgesinde Yön Arayışı
ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimler, küresel büyüme beklentileri ve enflasyon verilerinden gelen sinyaller piyasaların yönünü şekillendirmeye devam ediyor. Jeopolitik riskler ve merkez bankalarının para politikası kararları yakından izlenirken, piyasalarda temkinli iyimserlik hakim.