Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda son durum ne? Detaylar haberimizde...
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek dönemde atacağı adımların büyüklüğüne dair belirsizlikler sürerken, ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceğine yönelik beklentiler risk iştahını artırıyor. Özellikle ABD işgücü piyasasından gelecek veriler yatırımcıların odağında yer alırken, dün açıklanan ekonomik göstergeler yavaşlamanın sınırlı da olsa devam ettiğini gösterdi. ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Eylül ayında 0,9 puan azalarak 47'ye geriledi ve son 15 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Hizmet sektörü PMI da aynı dönemde 0,3 puanlık düşüşle 55,4'e gerilemesine rağmen, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Fed Yetkililerinden Faiz İndirimi Sinyalleri

Fed yetkililerinin yönlendirmeleri piyasalarda yakından takip ediliyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed’in geçtiğimiz hafta aldığı faiz indirimi kararını desteklediğini ve yıl sonuna kadar faizlerin yarım puan daha düşürülmesinden yana olduğunu belirtti. Kashkari, enflasyonun Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyesine yaklaştığını ve iş gücü piyasasında yumuşamanın sürdüğünü ifade etti. Kashkari’nin ardından Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de faiz indirimi döngüsünün büyük bir hamleyle başladığını ve faiz oranlarının nötr seviyelere yaklaştığını aktardı. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise işgücü piyasasının korunması için faiz oranlarının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiğini savundu. Piyasalar, Fed’in Kasım ayında 25 baz puan, Aralık ayında ise 50 baz puan faiz indirimi yapacağı beklentisiyle hareket ediyor. Yıl sonuna kadar Fed’in toplamda 75 baz puan indirim yapacağı öngörülüyor.

Altın, Bakır ve Petrol Piyasalarındaki Hareketlilik

Piyasaların gözü ABD'nin yanı sıra Avrupa ve Asya'dan gelen verilere de çevrildi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,74 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi 100,9 seviyesinde dengelendi. Rekor serisini sürdüren altının ons fiyatı, tarihi yüksek seviyesini 2.640 dolara çıkardı. Şu sıralarda altın, önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 2.635 dolar seviyesinden işlem görüyor. Bakır piyasası da resesyon endişelerinin yatışmasıyla hareketlilik yaşadı. Bakırın libresi, yeni günde yüzde 2,2 artarak 4,41 dolardan alıcı buldu. Analistler, Çin hükümetinin attığı adımların bakır fiyatlarının 18 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasında etkili olduğunu belirtti. Öte yandan, Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 0,7 yükselişle 74,1 dolara ulaştı.

Avrupa ve Asya Piyasalarındaki Durum

Avrupa borsaları, İtalya hariç pozitif bir seyir izledi. Almanya'da imalat sanayi PMI verisi Eylül ayında 40,3'e, hizmet sektörü PMI ise 50,6'ya geriledi. Avro Bölgesi'nde de benzer şekilde ekonomik aktivitenin zayıfladığına yönelik sinyaller öne çıktı. İngiltere’de imalat ve hizmet sektörü PMI verilerinde düşüş yaşansa da hizmet sektörü güçlü kaldı. Asya’da ise Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) aldığı ekonomiyi destekleyici adımlar risk iştahını artırdı. PBoC, bankaların zorunlu karşılık miktarını 50 baz puan indirirken, yedi günlük repo faiz oranını da yüzde 1,5’e çekti. Emlak sektörüne yönelik faiz indirimleri de Çin ekonomisine olumlu yansıdı. Japonya’da ise imalat sanayi PMI beklentilerin altında kalırken, hizmet sektörü güçlü performans sergiledi.

Borsa İstanbul’da Kapanış ve Türk Lirası'nın Durumu

Türkiye’de ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,13 azalışla 9.887,75 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru yatay bir seyir izleyerek 34,1530 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya ve ABD’den gelecek önemli ekonomik veriler yakından takip edilecek. Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 9.840 ve 9.730 puanın destek, 10.010 ve 10.130 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
İLGİLİ HABERLER