Kota getirilen hamsi avcılığı denizden tezgaha takip ediliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi avcılığında sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yeni bir kota uygulamasını hayata geçirdi. Genel Müdür Turgay Türkyılmaz, Türkiye'nin her bölgesinde belirlenen karaya çıkış noktaları ile balıkçıların avladıkları miktarların izlenebilirliğini artıracaklarını açıkladı. Detaylar haberimizde...
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, Türkiye’nin her bölgesinde belirlenen karaya çıkış noktalarıyla hamsi avcılığının denetleneceğini açıkladı. Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, avcılık ve yetiştiricilik için oluşturulan üretim planlamasının, sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerle şekillendirildiğini belirtti. Geçen yıl yaklaşık 275 bin ton hamsi avcılığı yapıldığını hatırlatan Türkyılmaz, bu miktarın toplam avcılıktan elde edilen miktarın yüzde 63’üne denk geldiğini vurguladı. Hamsi avcılığının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bu türün üretim planlamasında yer aldığını söyledi.
Avlanabilir Hamsi Miktarı 400 Bin Ton
Türkyılmaz, hamsi avcılığında uygulanacak kota sisteminin ayrıntılarına da değindi. Yıllık avlanabilir hamsi miktarının 400 bin ton olarak belirlendiğini kaydeden Türkyılmaz, bu miktarın tamamının avcılığı yapabilecek gemilere tahsis edildiğini açıkladı. Her gemiye, avlayabilecekleri miktar kadar kota verileceğini belirten Türkyılmaz, “12 metrelik bir geminin hamsi kotası yıllık 260 ton olarak belirlendi. Büyük gemiler için bu miktar 2 bin tona kadar çıkabiliyor,” dedi.
Denetim ve İzlenebilirlik
Kota denetiminin önemine dikkat çeken Türkyılmaz, bu yıl hamsi avcılığı için başvuran gemilerin gelecek yıl için haklarını kaybetmeyeceğini ifade etti. Balıkçıların belirlenen kota miktarlarına ulaşmamaları halinde bir sorun yaşamayacaklarını da vurguladı. Türkyılmaz, hamsinin avcılıktan satışa kadar izlenebilirliğini sağlamak için detaylı bir sistem oluşturduklarını belirtti. Gemi, avlandığı miktarı seyir sistemi üzerinden bildirecek; karaya çıktığında ise nakil belgesi düzenlenecek.
Palamut Avcılığı da İyi Gidiyor
Bu sezon palamut avcılığının başarılı geçtiğini belirten Türkyılmaz, “Hamsi avcılığının da 15 Ekim'den sonra artmasını bekliyoruz,” dedi. Palamut avcılığı nedeniyle hamsi avcılığı yapan gemi sayısının şu an az olduğunu ifade eden Türkyılmaz, balıkçıların getirilen kurallara uymalarını istedi. Kurallara uymayan balıkçılara yönelik ciddi yaptırımların uygulanabileceğini belirtti. 1 Eylül’den bu yana palamut avcılığında 15 bin tonun üzerinde avcılık yapıldığını açıklayan Türkyılmaz, geçen yıl aynı dönemde bu miktarın sadece 3 bin ton civarında olduğunu söyledi.
Türkyılmaz, palamutun göçmen bir balık olduğunu ve Türkiye’nin kara sularında avlandığını belirtirken, “Şimdi Karadeniz’in diğer bölgelerine doğru göç içerisinde, geri dönüşünü bizim sularımızda tamamlamasını bekliyoruz,” diyerek hamsi avcılığındaki beklentilerini paylaştı. Hamsi avcılığının düzenlenmesi ve kontrolü, sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması açısından büyük önem taşırken, bu yeni uygulamanın hem balıkçılara hem de tüketicilere fayda sağlaması hedefleniyor.