İstihdamın yoğun olduğu sektörlere finansman noktasında öncelik verilecek!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Laleli Sanayici İş İnsanları Derneği (LASİAD) toplantısında yaptığı açıklamada, istihdam yoğun sektörlere yönelik finansman desteği sağlanacağını duyurdu. Detaylar haberimizde...
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Laleli Sanayici İş İnsanları Derneği (LASİAD) tarafından düzenlenen toplantıda, istihdam yoğun sektörlere finansman desteği sağlanacağı müjdesini verdi. Bolat, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile birlikte hazırlanan ek finansman desteklerinin önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti. Bakan Bolat, Türkiye'nin sanayinin temellerinin tekstil ve gıda sektörüne dayandığını ifade ederek, “Sanayiciliği öğrendiğimiz tekstil ve hazır giyim sektöründe dünyanın önde gelen oyuncularından biri konumuna ulaştık. Bu durumu asla kaybetmeyeceğiz” dedi. Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün, Türkiye'nin ihracatında uzun yıllar önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Bolat, bu sektörün 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracatın üçte birini oluşturduğunu, ancak Türkiye’nin başka alanlarda da sanayileşmeyi öğrendiğini belirtti.

Sektörün İhracatı 33 Milyar Dolar

Bolat, son yıllarda yaşanan küresel pazar daralmalarına rağmen, Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon sanayisinin geçen yılki ihracatının 33 milyar dolar olduğunu belirtti. “Bu rakam, toplam ihracatımızın yüzde 13’üne denk gelmektedir” diyen Bolat, 1 milyon 75 bin kişinin düzenli olarak istihdam edildiği bu sektörün, yatay ve dikey entegrasyonla birçok alt sektöre katkı sağladığını ifade etti. Tekstil sektörünün çok entegre bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, “Pamuk, iplik, ham madde, aksesuar, fermuar, deri, ayakkabı, halı ve ev tekstili gibi birçok alt sektörü içinde barındırıyor” diye konuştu. Bolat, Türkiye'nin önemli bir pamuk üreticisi olduğunu ve bu nedenle tekstil sektörünü her zaman ön planda tutacaklarını kaydetti.

İstihdamı Artıracak Tedbirler

Bakan Bolat, özellikle konfeksiyon sektörünün katma değer anlamında başarılı olduğunu ve bu sektörde daha iyiye gitmesi için önemli tedbirler alacaklarını açıkladı. Hükümetin, işveren sigorta priminde asgari ücret için sağladığı destek mekanizmasının devam edeceğini belirten Bolat, Ticaret Bakanlığı'nın yurtdışı fuarlara katılım, uluslararası fuarlara destek, ticaret heyetleri, mağaza açma ve depo desteği gibi birçok alanda yoğun bir şekilde destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Dış Ticaret Açığı Azaltıldı

Bakan Bolat, hükümetin 15-16 aylık görev süresi içinde dış ticaret açığını 44 milyar dolar azalttığını, cari işlemler açığını ise yaklaşık 42 milyar dolar seviyesinde düşürdüğünü belirtti. Türkiye'nin, kural dışı ithalat yöntemleriyle pazarını ele geçirmeye çalışan ülkelere karşı en küçük bir müsamaha göstermeyeceğinin altını çizen Bolat, “Adil ve haklı uluslararası ticaret kuralları neyse, o uygulanacaktır” dedi.

Tekstil ve Giyim Sektöründeki Hedefler

Bolat, Türkiye'nin tekstil sektöründe dünya ihracatından yüzde 3,5 pay aldığını belirterek, bu oranı yüzde 5'e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. “Türkiye, tekstil ve konfeksiyon alanında dünyada dördüncü, konfeksiyonda ise altıncı sırada yer alıyor” diyen Bolat, bu başarıyı daha ileri noktalara taşımayı amaçladıklarını söyledi. Toplantının ardından Osmanbey Tekstilciler Derneği’ni (OTİAD) ziyaret eden Bakan Bolat, Türkiye’nin tekstil sektöründeki potansiyelini ve önemini vurguladı. Pandemi sonrası ekonomik çalkantılara, jeopolitik krizlere ve Avrupa'daki durgunluk süreçlerine rağmen sektörün ayakta kalması için alınacak tedbirlere dikkat çekti.
İLGİLİ HABERLER