Depremden etkilenen 4 il ve 2 ilçede, yapılandırma başvuru ve ödeme süreleri uzatıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükelleflerin borç yapılandırma başvuru ve ödeme süreleri uzatıldı. Detaylar haberimizde...
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi mükellefleri için yapılandırma başvuru ve ödeme süreleri uzatıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Mücbir Sebep Hali ve Uzatılan Süreler

Depremlerden yoğun şekilde etkilenen bu bölgelerde, mükellefler için daha önce ilan edilen mücbir sebep hali, 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Bu kapsamda, yapılandırma başvuruları ve borçların ödenmesi için yeni bir takvim belirlendi. Tebliğe göre, 7440 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanarak borçlarını yapılandırmak isteyenler, başvurularını 28 Şubat 2025 Cuma günü mesai bitimine kadar gerçekleştirebilecekler. Borçların ilk taksit ödemesi, peşin ödeme dahil olmak üzere, 31 Mart 2025 tarihine kadar yapılması gerekirken, bu tarihin resmi tatile denk gelmesi nedeniyle, son ödeme tarihi 2 Nisan 2025 Çarşamba günü olarak belirlendi. İkinci taksitlerin ise 30 Nisan 2025 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Diğer taksit ödemeleri, bu ikinci taksiti takip eden aylık dönemler halinde yapılacak.

Alacaklı İdarelere Başvuru ve Ödeme İmkanları

Düzenleme, sadece vergi borçlarını değil, il özel idareleri, belediyeler, ve yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına olan borçları da kapsıyor. Buna göre, depremden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki tüm alacaklı idarelerin borç yapılandırması kapsamında, mükellefler başvurularını belirlenen süreler içinde yaparak ödeme imkânlarından faydalanabilecek. Yapılandırılan borçların taksitlerinin ödenmesinde, mükelleflerin ödeme güçlüklerine karşı kolaylık sağlanması amacıyla düzenlenen bu tebliğ, deprem bölgelerinde ekonomik iyileşmeyi ve mükelleflerin mali yükümlülüklerini yerine getirmesini amaçlıyor. Özellikle, depremin yol açtığı ekonomik zorluklar göz önünde bulundurularak getirilen bu esneklik, vatandaşların kamu borçlarını ödemede karşılaştıkları sıkıntıları hafifletmeyi hedefliyor.
İLGİLİ HABERLER