AVM’lerde Metrekare Verimliliği Ekimde Zirve Yaptı

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi ekimde yüzde 57,1 artarak 3 bin 615 puana ulaştı.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından hazırlanan AVM Endeksi'nin ekim ayı sonuçları açıklandı. Elde edilen verilere göre, AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, ekimde yıllık bazda yüzde 57,1 oranında artarak 3 bin 615 puana yükseldi. Bu artış, enflasyon oranının üzerinde bir performans sergilendiğini ortaya koydu.

Enflasyonun Üzerindeki Artış Dikkat Çekti

2023 yılı ekim ayına ilişkin yıllık enflasyon oranının yüzde 48,58 olarak açıklandığı göz önüne alındığında, metrekare verimlilik endeksindeki yüzde 57,1’lik artış, sektördeki canlılığı ve büyümeyi ortaya koyuyor. Endeks, bir önceki aya göre de yüzde 7,2'lik artış gösterdi. Türkiye genelinde AVM’lerde kiralanabilir metrekare başına düşen ciro ekim ayında 13 bin 783 lira olarak gerçekleşti. Bu rakam İstanbul’da 16 bin 921 lira, Anadolu’da ise 11 bin 690 lira oldu.

Kategori Bazında Performans: "Diğer" Kategorisi Zirvede

Endeks, kategori bazında incelendiğinde, en dikkat çekici artış yüzde 65,8 ile "diğer" kategorisinde görüldü. Bu kategoride yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım, kozmetik, kuyum, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme ve eczane gibi mağazalar yer alıyor. Diğer kategorisinin ardından gelen artış oranları ise şöyle: Yiyecek ve içecek kategorisi: Yüzde 64,2 Hipermarket kategorisi: Yüzde 58,9 Giyim kategorisi: Yüzde 51,2 Ayakkabı kategorisi: Yüzde 49,6 Teknoloji kategorisi: Yüzde 47,9 Bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 10,6 ile giyim kategorisinde yaşandı. Yiyecek ve içecek kategorisi yüzde 7, diğer kategorisi yüzde 5,5, hipermarket kategorisi yüzde 4,1, ayakkabı kategorisi yüzde 1,7 oranında artış gösterdi. Ancak teknoloji kategorisinde bir önceki aya kıyasla yüzde 6,4’lük bir düşüş kaydedildi.

Ziyaret Sayısında Sabitlik

Ziyaret sayısı endeksi, ekim ayında bir önceki yıla göre sabit kalırken, eylül ayına kıyasla yüzde 2,1'lik bir artış gözlendi. Bu durum, ziyaretçi sayısında önemli bir değişim olmamasına rağmen, ziyaret başına yapılan harcamaların artış gösterdiğini işaret ediyor.

Sektörde Güçlü Bir Performans

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi'ndeki bu artış, Türkiye perakende sektörünün enflasyonist ortamda dahi büyümeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Verimlilik artışı, sektörün hem yerel hem de uluslararası yatırımcılar için cazip bir pazar olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. AVM’lerin ekonomik büyümeye olan katkısının artarak sürdüğü bu dönemde, kategoriler bazındaki güçlü performanslar ve ziyaretçi harcamalarındaki artış, sektörün gelecekte de büyümeye devam edeceğinin sinyallerini veriyor.
İLGİLİ HABERLER