Rapor Parası Ne Zaman Yatar? Rapor Param Neden Yatmadı?

Çalışanların rapor aldıkları günler, maaşlarından kesilmekte ve hasta oldukları günlerden dolayı emekçiler gelir kaybı yaşamaktadırlar. Sosyal Güvenlik Kurumu bu kesintiyi nispeten gidermekte ve çalışanların raporlu olarak geçirdikleri sürenin ücretini kendilerine ödemektedir. Bu ücret ödenirken raporlu olunan sürenin ilk 2 günü için ücret elde edilememektedir. Bununla birlikte rapor parası almak için bankaya giden vatandaşlar rapor paralarının yatmaması karşısında mağdur olmaktadırlar. Peki rapor parası ne zaman yatar? Rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bankalara aktarılmakta ve bankalar vasıtası ile hak sahiplerine ödeme yapılmaktadır. Rapor parası ödemeleri her ayın 8’i ile 14’ü arasında gerçekleştirilebilmektedir. Bu tarihler aralığı haricinde SGK ödeme ekranlarının kapalı olduğunu belirten banka yetkilileri kendi ellerinde bir durum olmadığını ve ancak her ayın 8’i ile 14’ü arasındaki mesai gün ve saatlerinde ödeme yapabildiklerini belirtiyorlar.

Rapor Paramı Ne Zaman Alacağım?

Rapor parasının yatıp yatmadığı kontrollerini bankaya gitmeden yapmak isteyen vatandaşlar bu kontrolü e-devlet sitesi aracılığı ile gerçekleştirebilmektedirler. “Ödeme yapılmış” olarak görünen tarih ayın kaçı olursa olsun çalışan, bankadan rapor parasını tahsil edebilmek için yine de ayın 8’ini beklemek durumundadır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, rapor parası Nisan’ın 27’sinde yatmış görünen bir çalışan, ödemesini ancak Mayıs ayının 8’inde alabilmektedir. Doğum parası ve doğum ücreti veya süt parası olarak bilinen ücretler de buna dahildir. Ortopedik tıbbi aletler için, gözlük parası için alınan SGK ödemeleri de aynı şekilde bu zaman diliminde hak edenlere yapılmaktadır.

Rapor Parası İçin Kimlik Yeterli Mi? Rapor Parası Bankada Kaç Ay Bekler?

Rapor parası alabilmek için bankaya yalnızca nüfus cüzdanı ile başvuruda bulunmak yeterli olmaktadır. Rapor parasını zamanında tahsil etmeyenlerin telaşlanmasına gerek yoktur. Zira bankaya yatmış olan rapor parasının tahsil edilmemesi durumunda bu ücret 6 ay süre ile bankada beklemekte ve herhangi bir ayın 8’i ile 14’ü arasında bankaya kimlik ile müracaat edilmesi durumunda ödeme yapılmaktadır. Rapor parasını 6 aydan sonra SGK geri çektiğinden, bu süre geçildiyse SGK’ya bir dilekçe ile başvuruda bulunarak hak edilen tutarın tekrar yatırılması istenebilmektedir. Ne kadar rapor parası alabileceğinizi bu haberimize göz atarak hesaplayabilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER