Küresel piyasalarda, Çin ile ABD arasındaki olası ticaret geriliminin tırmanmayacağı beklentileri ile iyimser bir hava hakimken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak 2024 yılı 3. çeyrek büyüme verilerine odaklandı
Küresel piyasalarda, Çin'in ABD ile yeni bir ticaret savaşı konusunda isteksiz olabileceği beklentileriyle pozitif bir seyir izlenirken, yurt içinde ise gözler bugün açıklanacak olan büyüme verilerine çevrildi. ABD'deki başkanlık seçimlerinin ardından, Donald Trump'ın potansiyel olarak uygulamaya koyacağı yüksek tarifeler ve göç kısıtlamaları gibi korumacı adımların küresel ticarete nasıl bir etki yapacağı belirsizliğini koruyor. Ancak, Çin'in gerilimi tırmandırmak yerine müzakere yolunu tercih edebileceği yönündeki tahminler piyasalarda iyimser bir hava yaratmış durumda.
Çin hükümetinin, olası tarifelerin olumsuz etkisini azaltmak için ekonomik destek önlemlerini sürdürmesi de risk iştahını artıran bir diğer faktör olarak dikkat çekiyor.
Öte yandan, ABD'de tatil nedeniyle piyasalarda işlem yapılmazken, bugünkü yarım gün işlem görecek piyasalarda işlem hacminin düşük olması bekleniyor. Küresel piyasalarda ise jeopolitik gelişmeler yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın nükleer silaha sahip olmasına izin vermeyecekleri yönündeki açıklamaları sonrası jeopolitik riskler yeniden gündeme gelirken, güvenli liman varlıklara olan talep arttı. Altının ons fiyatı, son bir haftadır dar bir bantta hareket ettikten sonra bugün yaklaşık yüzde 1 oranında bir artışla 2.633 dolara yükseldi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,24'e geriledi.
Petrol ve Dolar Endeksi Üzerinde Etkiler
Emtia piyasasında, Brent petrolün varil fiyatı, OPEC+ toplantısının 5 Aralık’a ertelenmesinin ardından yüzde 0,1 artarak 72,7 dolara yükseldi. Öte yandan, dolar endeksi ise yüzde 0,2 azalarak 105,9 seviyesine gerileyerek dikkatleri üzerine çekti.
Avrupa Borsalarında Pozitif Seyir
Avrupa borsaları dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın Avrupa'nın siyasi liderlerine, Donald Trump ile gümrük vergileri konusunda işbirliği yapma çağrısı yapmasının ardından pozitif bir seyir izledi. Bugün ise Avro Bölgesi’nde açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi yatırımcıların odağında olacak.
ECB üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, bankanın Aralık ayında daha büyük bir faiz indirimi için seçeneklerini açık tutması gerektiğini ve politika faizinin büyümeyi teşvik edecek bir seviyeye çekilebileceğini ifade etti.
Dün Almanya’da açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım ayında yıllık bazda yüzde 2,2 ile beklentilerin altında artarken, aylık bazda ise yüzde 0,2’lik bir düşüş gösterdi.
Avrupa borsalarında ise endeksler yükseliş kaydetti. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,85, Fransa’da CAC 40 endeksi ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi ise sırasıyla yüzde 0,51 oranında değer kazandı. Avrupa borsalarında endeks vadeli kontratlar ise karışık bir seyirle açıldı.
Asya Piyasalarında Karışık Görünüm
Asya borsaları ise yeni günde karışık bir seyir izliyor. Japonya'da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık yüzde 2,6 ve çekirdek TÜFE yıllık yüzde 2,2 ile öngörülerin üzerinde gerçekleşti. Bu gelişme, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini güçlendirdi.
Japonya'da sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 3 artış göstermesine rağmen, analistlerin beklentilerini karşılamadı. Dolar/yen paritesi, bu verilerin ardından yüzde 0,9 gerileyerek 150,13 seviyesine düştü. Bu durum, ihracat ağırlıklı şirketleri olumsuz etkileyebileceği endişesini doğurdu.
Güney Kore'de ise, yarı iletken çipler üzerinden ABD ile Çin arasında yeni bir gerilim yaşanabileceği ihtimali piyasada sert satışlara yol açtı. Sonuç olarak, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 2 değer kaybetti. Çin'in Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 1,4 ve Hong Kong'daki Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükseldi.
Yurt İçi Piyasalar ve Büyüme Beklentileri
Yurt içinde ise dün Borsa İstanbul yatay bir seyir izledi. BIST 100 endeksi günü 0,32 puanlık bir artışla 9.640,08 puan seviyesinden tamamladı. Bugün ise gözler, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan 2024 yılı 3. çeyrek büyüme verilerine çevrildi.
AA Finans’ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak 2024 yılı 3. çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerine ilişkin beklenti anketi sonuçlandı. Ankete katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin bu yılın 3. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,64 büyümesini bekliyor. Büyüme beklentileri, yüzde 2,40 ile yüzde 3,10 arasında değişiyor.
Analistler, yurt içinde bugün büyüme verisinin yanı sıra finansal istikrar raporunun da takip edileceğini belirtirken, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde enflasyon ve Almanya’da işsizlik oranı verilerinin izleneceği ifade ediliyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinin 9.700 ve 9.800 seviyelerinin direnç, 9.500 ve 9.450 seviyelerinin ise destek konumunda olduğu belirtiliyor.
Dolar/TL’de Son Durum
Dolar/TL kuru ise dün yüzde 0,1 değer kaybederek 34,6000 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasada önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 34,6980 seviyesinden işlem görüyor.
Bugün yurt içi piyasalar, büyüme verisi başta olmak üzere finansal istikrar raporunun açıklanmasını beklerken, yurt dışında ise Avrupa'daki enflasyon verileri ve ABD'deki ekonomik gelişmelerin takibi devam ediyor. Analistler, piyasa hareketlerinde özellikle teknik seviyelere dikkat çekerken, küresel jeopolitik riskler ve ticaret gerilimleri de yatırımcıların gündeminde kalmaya devam ediyor.