Yoğun Veri Haftasında Küresel Piyasalar Güçleniyor

Küresel piyasalar, haftanın başında pozitif bir başlangıç yaparak dikkat çekici bir seyir izliyor. ABD ve Avrupa’dan gelen güçlü ekonomik sinyallerle birlikte, Asya ve Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor.
Küresel piyasalar, ABD'deki istihdam raporu ve büyüme başta olmak üzere bu hafta açıklanacak kritik makroekonomik verilere odaklanarak haftaya pozitif bir seyirle başladı. ABD ve Avrupa’daki güçlü ekonomik sinyaller, finans sektöründeki olumsuz haberlere rağmen piyasalarda iyimserlik yaratırken, Asya ve Orta Doğu’da ise jeopolitik gelişmeler dikkat çekti.

ABD Piyasaları: Enflasyon ve İstihdam Verilerine Odaklanıldı

ABD'de geçtiğimiz hafta açıklanan makroekonomik verilerden alınan pozitif sinyaller, yatırımcıların bu haftaya umutla başlamasını sağladı. Özellikle sanayi üretimindeki daralma ve tüketici güven endeksindeki yükseliş, yatırımcıların ABD ekonomisinin dayanıklılığını koruduğunu düşündürdü. Michigan Üniversitesi'nin açıkladığı tüketici güven endeksinin ekim ayında 70,5’e yükselmesi ve kısa vadeli enflasyon beklentisinin değişmemesi (yüzde 2,7) Fed’in faiz politikaları konusunda belirleyici olacak. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gevşeme hızının güçlü ekonomik aktivite nedeniyle etkilenebileceğini belirten analistler, bu hafta açıklanacak istihdam ve büyüme verilerinin piyasalara yön vereceğini ifade ediyor. Öte yandan, ABD’de dayanıklı mal siparişleri eylülde yüzde 0,8 azaldı. Bu durum, sanayi üretiminde bir yavaşlamaya işaret etse de güçlü istihdam piyasası ve artan şirket karlılıkları, ekonominin genel olarak canlı kaldığını gösteriyor. Para piyasalarında Fed'in kasım ayında politika faizini 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakılırken, aralık ayında yapılacak indirimlere yönelik tahminler yüzde 72 olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Piyasaları: ECB Faiz İndirimi Beklentileri Güçlendi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın, Avro Bölgesi'ndeki enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 2 hedefine ulaşacağını belirten açıklamaları, Avrupa piyasalarına olumlu yansıdı. ECB’nin enflasyon beklentilerine yönelik açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi’nde ise bir iyileşme gözlendi; 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 2,7’den yüzde 2,4’e, 3 yıllık beklenti ise yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e geriledi. Almanya’nın Ifo İş Ortamı Güven Endeksi de ekim ayında artış göstererek 86,5 puana yükseldi. Ekonomik verilerdeki iyileşme ve ECB'nin faiz indirimi beklentileri, Avrupa piyasalarında karışık seyir izledi. Fransa'da CAC 40 yüzde 0,40, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,25 düşüş gösterirken, Almanya'da DAX 40 yüzde 0,11 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar haftaya karışık bir başlangıç yaparken, ECB’nin aralık toplantısında 25 baz puan faiz indirimi yapılacağı beklentisi piyasalar tarafından fiyatlanıyor.

Asya Piyasaları: Japonya ve Çin’de Pozitif Hareketlilik

Asya piyasaları, Japonya’daki seçim sonuçları ve Çin’in ekonomik tedbirleriyle desteklenerek haftaya pozitif bir seyirle başladı. Japonya’da Liberal Demokrat Parti’nin parlamentoda çoğunluğu sağlayamaması yenin dolar karşısında zayıflamasına neden oldu. Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) bankacılık sistemine daha fazla likidite sağlamak amacıyla yeni bir kredi aracını devreye sokması ise bölgedeki ekonomik aktiviteyi destekleyici bir gelişme olarak yorumlandı.

Yurt İçi Piyasalarda Bayram Hazırlığı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 0,40 değer kazanarak 8.908,47 puana ulaştı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yarım gün açık olacak borsa, bugünkü işlem saatinin ardından 1,5 günlük tatile girecek. Dolar/TL kuru ise cuma günü yüzde 0,2 artış göstererek 34,3063’ten kapandı ve bugün 34,2970 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 9.000 ve 9.100 seviyelerinin direnç, 8.800 ve 8.700 puanın destek seviyeleri olduğunu kaydetti.
İLGİLİ HABERLER