Küresel Piyasalar, Yoğun Veri Haftasına Karışık Başlangıç Yaptı

Küresel piyasalar, yoğun veri haftasına karışık bir seyirle başladı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerine acele etmeyeceklerini açıklaması ve artan jeopolitik riskler, piyasalarda belirsizlik yaratıyor
Küresel finansal piyasalar, geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerine acele etmeyeceklerini açıklaması ve artan jeopolitik risklere dair endişelerin etkisiyle yeni haftaya karışık bir seyirle başladı. Özellikle ABD'de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump'ın uygulayacağı politikaların Fed'in para politikası üzerindeki etkileri hala belirsizliğini korurken, enflasyon verileri yatırımcıları temkinli olmaya itiyor. Geçen hafta açıklanan enflasyon verileri, beklenen seviyelerde gerçekleşmiş olsa da, verilerin alt kalemlerinde ortaya çıkan sinyaller, risk iştahını törpülemiş görünüyor. Bununla birlikte, ABD'de perakende satışlar %0,4 oranında artarak tahminlerin üzerinde bir performans sergiledi. Piyasa katılımcıları, bu gelişmelerin ardından Fed'in gelecek ay faiz indirimlerine gitmeyeceği yönündeki beklentileri fiyatlamalarına yansıtmış durumda. Fed'in politika faizini %65 ihtimalle 25 baz puan düşürmesi, %35 ihtimalle ise sabit tutması öngörülüyor.

Trump’ın Politikaları ve Yüksek Gümrük Tarifeleri Endişeleri Artıyor

Trump'ın, seçim öncesindeki vaatleri doğrultusunda ithalat mallarına yüksek gümrük tarifeleri uygulamayı planlaması ve şirketlere vergi indirimleri sunması, enflasyonist baskılar yaratabileceği gibi, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" gerçekleştiremeyeceğine dair endişelere yol açıyor. Bununla birlikte, Başkan Joe Biden'ın görev süresi boyunca Ukrayna'ya ABD yapımı füzelerin gönderilmesinin ve bu füzelerin Rusya topraklarında kullanılmasına izin verilmesinin risk algısını artırdığına dikkat çekiliyor. Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasaların odağında. Boston Fed Başkanı Susan Collins, aralık ayında faiz indirimi seçeneğinin masada olduğunu belirtirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun Fed'in hedefi olan %2'ye yaklaşması durumunda faiz oranlarının önümüzdeki 12-18 ay içinde daha da düşebileceğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin ise enflasyonun gelecek yıl gerilemesini beklediğini ve çekirdek enflasyonun düşmeye devam edeceğini ifade etti.

ABD Tahvil Faizleri Yükseldi, Dolar Endeksi Yüksek Seviyede

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, geçen haftadan bu yana yaklaşık 10 baz puan artarak %4,44 seviyelerine yükseldi. Dolar endeksi ise 106,7 ile 1 Kasım 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak, küresel piyasalarda güç kazanan Amerikan dolarının etkisini gösteriyor. Altının ons fiyatı ise son 6 iş gününde düşüş göstererek yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından haftaya %1,2 artışla 2.590 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı da %0,5 artışla 71,2 dolara çıktı.

ABD Borsaları Negatif Seyir İzledi

Cuma günü, New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %1,32, Dow Jones endeksi %0,7 ve Nasdaq endeksi %2,25 geriledi. Endeks vadeli kontratlar yeni haftaya karışık bir seyirle başladı. Avrupa borsaları da benzer şekilde negatif bir seyir izledi. ABD'den gelen haber akışı ve olası yüksek gümrük tarifeleri endişeleriyle Avrupa'da risk algısının yüksek seyretmesi, borsaların satış ağırlıklı bir görünüm sergilemesine neden oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,1, Almanya'da DAX 40 endeksi %0,3, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,6 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %0,6 düşüş yaşadı.

Avrupa Merkez Bankası Faiz İndirimi Beklentisi Artıyor

Analistler, Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nın gelecek ay 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakarken, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın çarşamba ve cuma günü yapacağı konuşmalar, piyasalarda yeni yön arayışına yol açabilir. Bunun yanında, ABD'de seçilmiş başkan Donald Trump'ın, aşı üreticisi ve ilaç tedarikçilerinin hisseleri üzerindeki etkileri de devam ediyor. Trump’ın, aşılara şüpheyle yaklaşan Robert F. Kennedy Jr.’ı ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı adayı göstermesinin ardından, bu şirketlerin hisseleri baskı altında kaldı. Sartorius hisseleri %6 değer kaybederken, Schott Pharma ve Gerresheimer hisseleri sırasıyla %5,3 ve %2,9 düştü.

Asya Borsalarında Karışık Seyir

Asya borsalarında ise Çin, Japonya dışındaki birçok piyasa pozitif bir seyir izledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Joe Biden arasında, Peru'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde yapılan görüşme sonrası Çin'in egemenlik ihtilaflarına dair açıklamaları dikkat çekti. Çin, ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki ada ve resiflerdeki ikili ihtilaflara müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Çin hükümeti, bu yıl için büyüme tahminini %2,5 olarak revize etti. Japonya'da ise, Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın, ekonomi ve fiyatlardaki gelişmelerin tahminler doğrultusunda olması halinde faiz artırımlarına devam edeceğini belirtmesi, piyasalarda dikkatle izlenen bir başka gelişme oldu. Japonya'da eylül ayı çekirdek makine siparişleri ise aylık %0,7 ve yıllık %4,8 azaldı.

Borsa İstanbul’da Satıcılı Seyir

Yurt içinde Borsa İstanbul, cuma günü satıcılı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksini %0,33 düşüşle 9.389,62 puandan tamamladı. Dolar/TL, cuma günü %0,8 artışla 34,6000'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada %0,4 azalışla 34,4630'dan işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde kısa vadeli dış borç istatistikleri ve konut fiyat endeksi verilerinin izleneceğini, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi verilerinin dikkatle takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.200 seviyelerinin destek, 9.430 ve 9.650 puanın ise direnç seviyeleri olarak izleneceği öngörülüyor.
İLGİLİ HABERLER