Gümüş Nerede Çıkarılır Gümüş Nerelerde Kullanılır?

Gümüş Nerede Çıkarılır Gümüş Nerelerde Kullanılır gümüş nedir gümüş makale gümüş tarihi gümüş hakkında gümüş bilgi gümüş madeni gümüş maden gümüş ayar
Hayatın pek çok alanında yer alan gümüş; dişçilik, fotoğrafçılık, ayna yapımı vb. gibi sektörlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Kıymetli metallerden olan gümüş özellikle takılarda ve ev eşyalarında göz dolduran şıklığıyla yer almaktadır. Gümüş, Periyodik Cetvelde Ag simgesi ile gösterilir ve ağır metaller grubunda yer alır. Bu kıymetli metalin kullanım yerleri, bulunuşu, tarihi vb. gibi merak ettiklerinizi Gümüş nedir? Gümüş nerede çıkarılır Gümüş nerelerde kullanılır Gümüş hakkında her şey makalemizde bulabilirsiniz.

Gümüş Tarihi Kısaca Gümüşün Tarihi Kısaca!

Gümüş doğada katı, beyazımsı ve parlak halde bulunur. Simgesi Ag'dir. Yüzyıllar öncesine dayanan bir tarihi olmasına karşın gümüşün bulunması yine de altın ve bakırdan sonra olmuştur. Milattan önce 3100 yıllarında Mısırlılar'ın; yine milattan önce 2500 yıllarında da Çinliler'in ve Farslar'ın gümüşü kullandığı bilinmektedir. Milattan önce 800'lü yıllarda gümüş değişim aracı yani para olarak kullanılmaya başlamıştır ve gümüşü ilk Romalıların işlemeye başladığı öne sürülmektedir.

Gümüş Nerede Çıkarılır Gümüş Nerelerde Kullanılır?

Eski zamanlarda gümüş yer yüzünde bulunan doğal gümüş kaynaklarından elde edilmekte idi. Doğal gümüş, saf halde ya da altın, bakır, civa vb. gibi metallerde alaşım halinde doğada bulunmakta idi. Colorado, Güney Peru ve Norveç'te yapılan kazılarda işlenmiş gümüş külçeleri bulunmuştur. 1860'lı yıllarda İspanya'da sekiz tonluk bir gümüş külçesi çıkarılmıştır.

Gümüş Kullanım Alanları

Gümüş; süs eşyası ve takı yapımında, fotoğrafçılıkta, para imalinde, elektronik eşyalarda, dişçilikte, ayna yapımında, bazı ilaç ve alaşımların hazırlanmasında, pil yapımında, yapay yağmur yağdırma işleminde, bilgisayar röle işlemlerinde ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Eski dönemlerde tel yapımında da kullanılırdı fakat kıymetinden dolayı günümüzde bu amaçla kullanılmamaktadır. Gümüş bileşenlerinden, acil durumlarda deniz suyundan içme suyu da elde edilebilmektedir. Gümüş paralarda kullanım oranı % 90 gümüş ve % 10 bakır şeklindedir. Gümüş takılarda ise oran % 92,5 gümüş ve % 7,5 bakır şeklindedir. (925 ayar gümüş ne demektir, sorusunun cevabı bu şekilde açıklanabilir.)

Gümüş Nasıl Üretilir? Gümüş Üretimi

Doğada saf ya da bazı metallerle karışım halinde bulunan gümüş çeşitli yöntemlerle ayrıştırılmaktadır. Bunlardan en eskisi kurşunla karıştırma yöntemidir. Kurşun ile saf gümüş ya da karışım haldeki gümüş birlikte eritilmekte, elde edilen gümüş kurşun karışımından da saf gümüş kolaylıkla ayrıştırılmaktadır. Gümüş üretiminin bir diğer yolu da civa ile gümüşün muamele edilmesi yöntemi olan "amalgama" yöntemidir. Ayrıca "siyanat" denilen bir başka gümüş elde etme yöntemi de bulunmaktadır. Türkiye'de gümüş üretimi Kütahya Gümüşköy'de yapılmaktadır.

Gümüş Eşyalar Nasıl Temizlenir

Gümüş oksitlenmeye karşı dayanıklı bir metaldir. Bunun yanı sıra gümüş eşyalar yine de kararma yapabilir. Gümüş ürünlerde meydana gelen kararmanın sebebi havada bulunan hidrojen sülfür ve yumurta gibi bazı yiyeceklerde bulunan kükürttür. Bu kararmanın temizlenmesi için arındırıcı bir toz kullanılmaktadır. Bu yöntem basit dilde şu şekilde anlatabilir. Emaye bir kaptaki suyun içerisine tuz, çamaşır sodası ve alüminyum bir kap yerleştirilir. Temizlenecek olan gümüş eşya bu kabın içerisine konarak üç dakika kadar kaynatılır ve sıcak su ile durulanır. Bu yöntemde çamaşır sodası ve tuz elektrolit görevi görmektedir.

Gümüş Standardı Nedir?

Altın standardı gibi gümüş standardı da bulunmaktadır. Temel para biriminin gümüş ile tanımlandığı sisteme verilen addır. Türkiye dünyada gümüş standardı uygulayan tek ülkedir. Dünyanın en değerli madenleri hakkında bilgi edinmek için buraya göz atabilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER