Ev Almak Mı Kirada Oturmak Mı?

Ev sahibi olmanın verdiği huzur ve güven duygusu paha biçilemez. Bununla birlikte hayatın da maddi gerçekleri mevcut. Bu gerçekler bağlamında bakıldığı zaman ev almak mı kirada oturmak mı mantıklı bunu irdeleyen bir içerik kaleme almak istedik. Bu konuda 2 farklı örnek hesaplama yaparak ev almak ile kirada oturmak arasında oluşan maddi farklılığı gözler önüne sermeyi amaçlıyoruz.

Param Varken Ev Almak Mı Kirada Oturmak Mı Mantıklı?

180 bin Türk Lirası civarında değeri olan bir ev satın almayı düşündüğünüzü farz edelim. Bu tutarda bir birikime sahipsiniz ve herhangi bir borçlanma içerisine girmeden bu evi satın alabileceksiniz. 180 bin Türk Lirası ile ev satın aldığınızda, bu ev için ödeyeceğiniz kiradan kurtulmuş olacaksınız ki; bu tutar maksimum bin Türk Lirası’dır. Bahse konu evi satın almadığınız takdirde 1 yıl boyunca ev için ödeyeceğiniz kira tutarı 12 bin Türk Lirası olacaktır. Bu tutar cebinizden çıkmayacağı için kar hanesine yazılabilir. Peki aynı zaman diliminde 180 bin Türk Lirası’nı bankaların vadeli hesap için uyguladığı güncel faiz oranı olan yüzde 13,75 seviyesinden 1 yıl boyunca yatırıma yönlendirsek paranın 1 yıl sonunda ulaşacağı miktar ne olur? 180 bin Türk Lirası bahse konu faiz oranından 1 yıl sonunda gelir vergisi, yani stopaj oranı düşüldüğünde 202.312,84 TL’ye yükselecektir. Bu durumda 1 yıl için 180 bin Türk Lirası’nın getirisi 22.312 TL olacaktır. Alınması düşünülen konuta 1 yılda verilecek 12 bin Türk Lirası’nı da bu tutardan çıkardığımızda aradaki fark 10.312 TL noktasında gerçekleşecektir. Ortalama bir konut satın alımında yıllık 10 bin Türk Lirası civarında maddi kayıp oluştuğu hesaplama ile ortada. Bu tutarın ortadan kalkabilmesi için alınması planlanan konutun değerlenen bir bölgede olması ve her yıl prim yaparak bu farkı ortadan kaldırması gerekmektedir. Aksi halde paranız varken ev almak mı kirada oturmak mı daha mantıklı sorusunun cevabı ortada…

Kredi Çekerek Ev Almak Mı Kirada Oturmak Mı Mantıklı?

Hazır nakit paranız varken ev satın almak dahi karlı bir yatırım değilken, konut kredisi çekerek, yani faiz ile borçlanarak ev satın almak genellikle yanlış bir yatırım örneğidir. Genellikle diyoruz zira bazı durumlarda orta vadede aşırı değerlenecek bölgelere konut yatırımı yapmak her koşulda karlı olabilmektedir. 180 bin Türk Lirası civarında değeri olan bir evi konut kredisi ile satın almak isteyen vatandaş en azından 30 bin Türk Lirası nakde sahip olmak durumundadır. Bu durumda 150 bin Türk Lirası civarında konut kredisi kullanacaktır. 120 ay vadede bu kredinin geri ödemesi için aylık ortalama 2 bin 275 Türk Lirası kredi taksiti ödemek durumunda kalacak müşteri, ayrıca krediye konu masraflar ile krediye konu evin masraflarını da karşılamak durumunda kalacaktır. Bu durumda müşterinin cebinden aylık bazda çıkacak tutar 2.500 TL’yi, 10 yılın tamamında ise 300 bin TL’yi bulacaktır. Bu durumda müşterinin sırtına 10 yıllık süreç için ek 150 bin Türk Lirası maliyet binecektir. Dolayısıyla ancak alınacak evin gelecek 10 yıllık süreçte değerini ikiye katlaması halinde kredi ile satın alınacak ev kişiye maddi anlamda külfet getirmemiş olacaktır. Hesaplamalar dikkate alındığında kredi ile ev almak mı kirada oturmak mı daha mantıklı olduğu ortada olmakla birlikte son karar her daim vatandaşa aittir. Topraktan ev almak amacındaysanız buradan ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER