Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, 2024 yılında yüzde 30’un üzerinde bir artışla dikkat çekti.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 2024 yılı boyunca yüzde 30’un üzerinde bir artış kaydederek yatırımcılara önemli kazançlar sağladı. Endeks, geçtiğimiz yıl yüzde 31,6 oranında getiri sunarken, böylece üst üste altı yıl boyunca yükseliş trendini sürdüren bir performans sergiledi. Bu tarihi başarı, küresel ekonomik zorluklara ve jeopolitik belirsizliklere rağmen Türkiye piyasalarının dayanıklılığını ortaya koydu.
Küresel Çalkantılara Rağmen Süregelen Yükseliş
2020 yılında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve devam eden jeopolitik gerilimler dünya ekonomilerini zor bir döneme iterken, Türkiye’de BIST 100 endeksi 2019 yılından bu yana yükseliş eğilimini sürdürdü. Özellikle Suriye ve Ukrayna’daki savaşların Türkiye ekonomisi üzerindeki baskılarına rağmen, yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele çabaları olumlu etkiler yaratmaya başladı.
Yabancı yatırımcıların Türk lirası varlıklara ilgisi artarken, özellikle banka ve sigorta sektöründeki alımlar endeksin güçlü performansına katkıda bulundu. Temmuz ayında zirve seviyesine ulaşan BIST 100, yılın son iki ayında ödemeler dengesindeki iyileşme, kredi risk primindeki düşüş ve enflasyonda gözlenen yavaşlamayla yeniden ivme kazandı.
Rekorlar ve Dönüm Noktaları
2024 yılında Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) 250 baz puanın altına düşerek Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Aynı dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri 163,5 milyar dolarla rekor kırdı. Bu gelişmelere uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu değerlendirmeleri eşlik etti. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B1’e, Fitch B+’ya ve S&P Global BB- seviyesine yükseltti.
BIST 100 endeksi, dolar bazında yüzde 9,6 artarak 277,85 puana çıkarken, yıl içinde 344,37 dolarla 2015’ten bu yana en yüksek seviyesini test etti.
Sektörel Performans: Sigorta Liderliği Ele Geçirdi
Borsa İstanbul’un sektör endekslerinde 2024 yılı boyunca tüm ana endeksler yükseliş kaydetti. Mali endeks yüzde 49,1’le en fazla getiriyi sağlarken, onu teknoloji (%46,1), hizmetler (%40,2) ve sanayi (%13,2) endeksleri takip etti.
Sektörel bazda, en yüksek kazancı yüzde 97,4’lük artışla sigorta sektörü sağladı. Sigortayı, iletişim (%67,3), bankacılık (%67) ve ticaret (%52,4) sektörleri izledi. Öte yandan, spor endeksi yüzde 13,8 değer kaybederek yılı kayıpla kapatan tek sektör oldu.
Hisse Bazında Öne Çıkanlar
BIST 100 endeksine dahil hisselerden 69’u yıl boyunca değer kazanırken, 27’si değer kaybetti. En fazla kazandıran hisse, yüzde 153,5’lik artışla TAV Havalimanları oldu. TAV’ı, yüzde 139,6’lık performansıyla Medical Park Hastaneler Grubu ve yüzde 122,2’lik artışla Çelebi Yer Hizmetleri takip etti.
Halka Arz ve Borçlanma Rekorları
2024 yılı, şirketlerin finansmana erişiminde Borsa İstanbul’un önemini bir kez daha gösterdi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) verilerine göre yıl boyunca 33 şirket halka arz edildi ve toplam halka arz tutarı 57,3 milyar liraya ulaştı. Ayrıca, 1,7 trilyon liralık borçlanma aracı ihracı gerçekleştirildi.
Analist Görüşleri
Analistler, 2024 yılında enflasyonun BIST 100 endeksinin reel performansını olumsuz etkilediğini, ancak doğru sektör ve hisse seçimleri yapan yatırımcıların reel getiri elde edebildiğini belirtti. Özellikle enflasyonla mücadelede atılan adımlar ve ödemeler dengesindeki düzelmenin piyasalardaki risk iştahını artırdığı ifade ediliyor.
Borsa İstanbul, 2024’te hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda dikkat çeken bir performans sergilerken, ekonomideki iyileşmenin bu trendi sürdürebileceğine dair beklentiler artıyor.