Ülkemizin coğrafi durumu, iklim koşulları ve 1970 yıllarında gelen ciddi yatırım destekleriyle tavuk ve yumurta üretimi devlet kredi destek
Ülkemiz, yumurta üretimi konusunda diğer dünya ülkelerine göre sıralamalarda en başta gelmektedir. Ülkemizin coğrafi durumu, iklim koşulları ve 1970 yıllarında gelen ciddi yatırım destekleriyle tavuk ve yumurta üretimi konusunda yatırımları değerlendirmiştir.
Afyon, Manisa, İzmir, Balıkesir illerimiz yumurta üretimi konusunda başı çekmektedir. Bu illerimizde yüksek üretim kapasitesi olup iç piyasa ve dış piyasaya ihracat yapmaktadır. Irak, İran, Lübnan, Katar ve birçok arap ülkelerine tırlarca yumurta sevkiyatı yapılmaktadır.
Bununla birlikte ülkemiz et tavukçuluğunda da ciddi büyüme göstermiştir. Ülkemizde et tavuğu üretimi birçok ilimizde yapılmakta olup aynı zamanda bölgesel de kesimhaneler mevcuttur. TKDK ve İpart zaman zaman destek ve hibe paketleri açıklamaktadır. Bazı illerimiz için belirlenen bu destek paketleriyle arazinize proje çizdirmeniz ve sunmanız gerekmektedir. Sunum neticesinde onaylanan projelere destek ve hibe çıkmaktadır. Son 2 senedir bu destek ve hibe olayları yavaşlasa da eskiden bir çok ilimize bu şekilde
kümes kurulumu yapılmıştır.
TKDK ve KOSGEB HİBE VE DESTEK DURUMU
TKDK, et tavukçuluğu için hazırlanan projeleri inceledikten sonra pilot bölge olarak belirlediği 41 ilimize hibe programı açıklamıştır. Bu bölgelerden gelen projeleri değerlendirip, lokasyon olarak uygun olan yerlere onay verdi. Etlik sisteminde kurulan kümeslerde, üretici büyük firmalara fason yöntemi ile yetiştirme yapmaktadır. Nedir bu fason yöntemi ? CP STANDART, LEZİTA, ABALIOĞLU, KESKİNOĞLU, ŞENPİLİÇ, ERPİLİÇ, EGETAV gibi büyük tavuk firmalarına tavuk büyütmektir. Bu sistemde büyük firmalar size civciv, yem ve ilaç desteği yapar, sizler ise kümesinizde talaş ,kömür ve elektrik gibi masrafları karşılarsınız ve programa uygun tavukları büyütürsünüz. Daha sonra firma araç ve elemanlarıyla gelip tavukları kendi kesimhanelerine götürür ve işleme başlar. Kazanç olarak firmaların kendilerine göre belirlediği bir ödeme sistemi ve hesaplama sistemi mevcuttur. Tavuklardan çıkan kg göre ödeme yaparlar. Kimine göre kazançlı kimine göre hamallık diye adlandırılır.
İPART VE KOSGEB, yumurta tavukçuluğuna destek projeleri açıkladı fakat uygulama sahalarında bu destekler hiç gözükmemiştir. Kosgeb,
tavuk çiftliği kurulumu konusunda destek vermeyip, yumurta paketleme konusunda destek vermektedir. Bunu da hali hazırda olan tavuk çiftliği üzerinden başvurabilirsiniz. Öncelikli kadın, şehit yakınları ve engelliler olarak program belirlenmiştir.
ZİRAAT BANKASI TAVUK KÜMESİ KURULUMU İÇİN KREDİ ŞARTLARI
Kamu bankalarının en başında gelen Ziraat Bankası, tavuk çiftliği kurulumu projelerinde 7.500 adet ve üzeri gezen ve salma tavukçuluk için düşük faizli kredi sistemi mevcuttur. İl ve ilçede bulunan Ziraat Bankalarının tarım bölümünde ki yetkili ile görüşüp bu işlemleri başlatabiliyorsunuz. Kümes kurulumu yaptıracağınız firmadan proforma fatura ve kredi için teminat şartıyla birlikte ilk adımı atabilirsiniz. Aldığınız proforma faturanın %75’lik kısmı için kredi vermektedir. Kalan %25 kısım için krediyi kullanacak olan kişiden öz sermaye koymasını bekler. Teminatınızı aldıktan sonra firmanın size özel kestiği proformayı bankaya sunuyorsunuz. Banka, kümes kurulumunu gerçekleştirecek olan firmaya fatura karşılığında hak edişe göre ödemesini yapmaktadır. 2 yıl sonra ödemeye başlayacak şekilde kredi vade programları mevcuttur. Daha detaylı bilgiyi bölgenizde ki Ziraat Bankalarından öğrenebilirsiniz.
YUMURTA ÜRETİM ÇİFTLİĞİ VE TAVUK KÜMESİ KURULUMU YAPAN YERLER ?
Ege bölgesinin en büyük üreticisi pozisyonunda bulunan Koçoğlu Tavukçuluk & Kümes Ekipmanları firması bu konuda müşterilerine
anahtar teslim kümes konusunda yardımcı olmaktadır. Firma gezen ve salma tavukçuluk sektörüne hitap etmekle birlikte aynı zamanda tavuk satışı hizmeti de vermektedir. Salma tavukçuluk için ürettiği Ataks, Lohman Brown ve Tinted ırklarını devlet kontrollü ve belgeli şekilde üretip, satışını yapmaktadır. Bu ırklar hakkında detaylı bilgiyi firmanın web sitesinden öğrenebilirsiniz.
YOUTUBE VİDEO LİNK: https://www.youtube.com/watch?v=rnnLoTiN5cU&t=237s