EİT Nedir Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Kurucu Ülkeleri

EİT Nedir Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Kurucu Ülkeleri EİT açılımı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 2020 EİT Ne demek EİT Türkiye EİT İran
EİT nedi Ekonomik İşbirliği Teşkilatı kurucu ülkeleri hangi ülkelerdir soruları 2020 yılı itibari ile daha da önem kazanmıştır. EİT kurucu ülkeleri Türkiye, İran ve Pakistan olan bir ekonomik örgüttür. Sovyetler Birliğinin yıkılması ile diğer Türk devletleri de EİT'e katılmışlardır. Ekonomik İş Birliği Teşkilatı'nın 10 üyesi ve bir de gözlemci üyesi bulunmaktadır. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üyeleri, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri kimdir, EİT resmi dili vb. gibi Ekonomik İşbirliği Teşkilatı hakkında pek çok ayrıntıyı yazının detayında bulabilirsiniz.

EİT Nedir Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Kurucu Ülkeleri

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 1985 yılında kurulmuştur. EİT kurucu üyeleri Türkiye, İran ve Pakistan'dır. EİT, Orta Asya ülkeleri ile Türkiye arasında kurulan CACO'nun (Orta Asya İşbirliği Teşkilatı) devamı niteliğindedir. Aynı zamanda Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği'nin de devamı niteliğindedir. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı EİT genel merkezi ve kültür bürosu İran'da bulunmaktadır. EİT ekonomik bürosu Türkiye'de, bilimsel bürosu ise Pakistan'da bulunmaktadır.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı EİT Genel Sekreteri Kimdir?

EİT Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça'dır. Türk bürokrat ve diplomat olan Halil İbrahim Akça 13 Ağustos 2015 tarihinde bu göreve getirilmiştir.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Resmi Dili ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üyeleri

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı EİT resmi dili İngilizcedir. EİT merkezi Tahran'da (İran) bulunmaktadır. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleri gözlemci üye ülke ile birlikte toplamda 11 tanedir. EİT'ye üye olan ülkeler; Türkiye, Pakistan, Tacikistan, İran, Azerbaycan, Afganistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan'dır. EİT gözlemci üye devleti ise Kıbrıs Türk Devleti'dir.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Amacı ve EİT'nin Diğer Örgütler İle İlişkisi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleri ekonomik ve kültürel anlamda işbirliği içerisinde olarak birlikte kalkınmayı hedeflemişlerdir. Hedeflerine kuruldukları günden bu yana yaklaşan üyeler statü ve güç olarak büyümeye devam etmektedirler. EİT üye ülkeleri arasında 17 Temmuz 2003 tarihinde Sadabat Paktı imzalanmıştır. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı İslam İşbirliği Teşkilatı'nda 1995 yılından bu yana gözlemci statüsü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra EİT üye ülkeleri aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da (İİT) üyeleridir.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Yapısı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın yapısı; bakanlar konseyi, sürekli temsilciler konseyi, bölgesel planlama konseyi ve genel sekreterlikten oluşmaktadır. Genel sekreterlik de kendi içinde, sanayi ve tarım direktörlüğü, ticaret ve yatırım direktörlüğü, enerji madenler ve çevre direktörlüğü, ulaştırma ve iletişim direktörlüğü, ekonomik araştırma ve istatistik direktörlüğü, proje araştırma direktörlüğü şeklinde kısımlardan oluşmaktadır. Avrupa Serbest Ticaret Birliği EFTA hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER