Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu ECLAC Nedir ECLAC Açılımı ECLAC Anlamı ECLAC Üyeleri eclac ne demek eclac türkiye
Latin Amerika örgütlenmelerinden biri olan ECLAC, İngilizce adı The Economic Comission for Latin Amerika and Caribbean'nın kısaltılmış şeklidir. Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) 25 Şubat 1948 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuştur. Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu ne iş yapar, ECLAC Türkiye ilişkisi, ECLAC Nedir ECLAC Açılımı ECLAC Anlamı ECLAC Üyeleri...
Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu hakkında merak ettiklerinizi yazının devamında bulabilirsiniz.
ECLAC Nedir ECLAC Açılımı ECLAC Anlamı ECLAC Üyeleri
ECLA 1948 yılında Birleşmiş Milletlere bağlı olarak kurulmuştur. Öncelikle Latin Amerika Ülkeleri olarak faaliyete başlamıştır. Bu yüzden örgütün ilk adı ECLA yani The Economic Comission of Latin Amerika (Latin Amerika Ülkeleri Ekonomik Komisyonu) şeklindedir. Latin Amerika Ülkeleri Ekonomik Komisyonu çalışma sahasına sonraki yıllarda Karayip ülkeleri de dahil olmuştur. Karayip ülkelerinin örgüte dahil olması ile bu ekonomik birliğin adı ECLAC yani "Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu" şeklinde değiştirilmiştir.
ECLAC Amacı Nedir? ECLAC Ne İş Yapar?
ECLAC Birleşmiş Milletler'in beş bölgesel komisyonundan biridir. ECLAC idari merkezi Şili'nin Santiago şehrinde bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu amacı Latin Amerika ülkelerinin finansal gelişimine resmi belgeler üzerinde katkı sağlamaktır. Bunun yanı sıra ilgili ülkelerin ekonomik politikaları arasında uyum sağlamak da ECLAC'ın amaçlarındandır. Aynı zamanda ECLAC Latin Amerika ülkelerinin gelişmesi ve sanayileşmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır.
ECLAC'ın alt bölgesel merkezleri bulunmaktadır. Örgüt Orta Amerika ülkeleri için 1951 yılında Meksiko'da; 1966 yılında ise Port of Spain'de Karayip ülkeleri için alt birimlerini oluşturmuştur. Bu merkezlerin yanı sıra Brezilya'da, Buenes Aires’de, Montevideo’da ve Bogoto’da ECLAC ofisleri bulunmaktadır. ECLAC amacı gereği bazı hedefler ortaya koyarak ekonomik işbirliğini sağlamaya çalışsa da bu konuda yeterli başarıyı sağlayamamıştır. Bu bakımdan ECLAC'ın ülkeler arası işbirliği için bir platform oluşturduğu söylenebilir.
ECLAC Türkiye İlişkisi
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan 1 Şubat 2016 tarihinde Şili'ye ziyarette bulunmuştur. Ziyareti sırasında Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu'na üyelik talebini dile getirmiştir. Bunun ardından 30 Ocak 2017 tarihinde ECLAC görüşmeleri sırasında üyelik talebi kabul görmüştür. 25 Temmuz 2017'de ise Türkiye'nin ECLAC üyeliği resmiyet kazanmıştır.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.