Küresel piyasalarda son durum ne?

Küresel piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine odaklandı. ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği yönündeki iyimserlik sürerken, istihdam verilerinin piyasalardaki oynaklığı artırabileceği öngörülüyor. Detaylar haberimizde...
Küresel piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklanmış durumda. Yatırımcılar, Orta Doğu'daki gerilim ve ABD'den gelen ekonomik verilerin karışık sinyalleriyle temkinli hareket ederken, istihdam raporundaki verilerin piyasalardaki oynaklığı artırabileceği düşünülüyor. ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine dair beklentiler devam ederken, tarım dışı istihdam verilerinin bu beklentileri nasıl etkileyeceği merak konusu. ABD’de dün açıklanan verilere göre, işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 225 bine yükselerek beklentileri aştı. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Eylül ayında 54,9’a çıkarak son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak fabrika siparişleri Ağustos ayında %0,2 oranında düşerek ekonomik toparlanmaya dair endişelere yol açtı. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, liman işçilerinin grev beklentisi nedeniyle tedarik zincirindeki kesintilerin fiyat artışlarına yol açabileceğini belirtti. Bu gelişmeler doğrultusunda, Fed'in yıl sonuna kadar 75 baz puanlık faiz indirimi yapacağı beklentisi piyasalarda güçlü kalmaya devam ederken, Kasım ayında 25 baz puanlık bir indirimin yapılacağı tahmin ediliyor. Orta Doğu’daki çatışmalar ise belirsizlikleri artıran diğer bir faktör olarak öne çıkıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, bölgedeki gerilimin ekonomik riskleri yükselttiğini vurguladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail’in İran’a ait petrol tesislerine saldırı ihtimalini değerlendirdiği açıklamaları da piyasalar üzerindeki baskıyı artırdı.

ABD ve Avrupa Piyasalarında Karışık Seyir

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,85 seviyelerinde bulunurken, dolar endeksi 101,9 ile güne başladı. Altının ons fiyatı, %0,3 yükselerek 2.663 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise dün %3,8 artışla 77,4 dolara yükseldi. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise günü düşüşle kapattı. Avrupa borsaları da jeopolitik riskler ve ekonomik durgunluk endişeleriyle negatif bir seyir izledi. Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite daralırken, bileşik PMI endeksi Eylül ayında 49,6’ya gerileyerek son 7 ayın en düşük seviyesine indi. İngiltere hizmet sektörü PMI endeksi de yavaşlama sinyalleri verdi. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimlerine dair beklentiler güçlü kalmaya devam ediyor.

Asya Piyasaları ve Borsa İstanbul

Asya piyasalarında ise Çin’in tatilde olması nedeniyle işlemler durgunken, Japonya ve Güney Kore borsaları yükselişle güne başladı. Japonya Başbakanı İşiba Şigeru’nun enflasyondan etkilenen seçmenlere yönelik ekonomik önlemler hazırladığı açıklandı. Borsa İstanbul’da ise satış ağırlıklı seyir devam ederken, BIST 100 endeksi dün %1,27 değer kaybederek 8.898,23 puana geriledi. Yurt içinde açıklanan Eylül ayı enflasyon verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %2,97 artış gösterdi. Dolar/TL kuru ise güne %0,2 artışla 34,2380 seviyesinden başladı. Bugün, ABD tarım dışı istihdam verisi küresel piyasaların ana gündemi olmaya devam ederken, Türkiye’de reel efektif döviz kuru verileri takip edilecek. BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 puan seviyeleri destek, 9.000 ve 9.100 puan seviyeleri ise direnç olarak öne çıkıyor.
İLGİLİ HABERLER