Küresel Piyasalar Çin'den Gelen Olumlu Verilerle Yükselişte
Küresel piyasalar, Çin’in ekonomiyi destekleyici adımları ve ABD ile ticaret savaşı geriliminin azalacağına yönelik beklentilerle haftaya iyimser bir başlangıç yaptı
Küresel piyasalar, Çin’in ABD ile ticaret savaşına girmeyeceğine dair iyimserlik ve ekonomiyi destekleyici adımların etkisiyle haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Ancak, hafta boyunca açıklanacak makroekonomik veriler ve siyasi gelişmeler, yatırımcıların kararlarında belirleyici olacak.
Asya Piyasalarında Çin'in Rolü Büyük
Hafta sonu Çin’de açıklanan veriler, imalat sanayi ve hizmet sektöründe genişlemenin sürdüğünü ortaya koyarken, Çin hükümetinin ekonomiyi teşvik edici adımları sürdürmesi bekleniyor. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) para politikasını gevşetme sinyalleri, bölge genelinde olumlu bir hava oluşturdu. Bu gelişmelerin ardından, Çin’in 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2’ye kadar gerilerken, Caixin imalat sanayi PMI verisi 51,5 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın faiz artırımlarına yönelik açıklamaları da dikkat çekti. Japonya 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,072’ye yükseldi. Bölgede açıklanan diğer verilere göre, Japonya’nın kasım ayı imalat PMI verisi 49,0 olarak gerçekleşti. Yeni haftada Asya borsalarında Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 değer kazandı.
ABD Piyasalarında Odak Faiz İndirimi ve İstihdam Verisi
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay faiz indirimine devam etme ihtimali yüzde 67 olarak fiyatlanırken, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasalardaki bu beklentiyi şekillendirmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın BRICS ülkelerine yönelik yüzde 100 ek gümrük vergisi tehdidi ise piyasaları tedirgin ediyor.
Geçtiğimiz hafta New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,56, Nasdaq endeksi yüzde 0,83 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,42 değer kazanmıştı. Ancak endeks vadeli işlemleri yeni haftaya negatif seyirle başladı.
Avrupa Piyasalarında Siyasi Gerginlikler ve Veri Gündemi
Avrupa borsalarında geçen hafta ABD ve Çin’den gelen haberler pozitif bir hava yaratmıştı. Bu hafta ise Avro Bölgesi’nde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve işsizlik oranı verileri yatırımcıların odağında. Fransa’da Marine Le Pen’in bütçe taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda hükümeti düşürmek için gensoru önergesine destek vereceğini açıklaması, siyasi tansiyonu yükseltti. Bu gelişmenin ardından avro/dolar paritesi yüzde 0,5 düşüşle 1,0520’ye gerilerken, dolar endeksi yüzde 0,5 artışla 106,3 seviyesine çıktı.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Ukrayna’ya yapılacak insani, ekonomik ve askeri yardımları artıracaklarını duyurdu. AB’nin yıl sonuna kadar Ukrayna’ya 4,2 milyar avro ek bütçe yardımı sağlaması bekleniyor.
Yurt İçi Piyasalar ve Enflasyon Beklentileri
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 0,12 değer kazanarak 9.652,00 puandan kapanırken, gözler yarın açıklanacak kasım ayı enflasyon verilerine çevrildi. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, TÜFE’nin kasım ayında yüzde 1,98 artması ve yıllık enflasyonun yüzde 48,58’den yüzde 46,71’e gerilemesi bekleniyor.
Dolar/TL ise bankalararası piyasada 34,7170 seviyesinde işlem görüyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.800 puanın direnç, 9.500 ve 9.450 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu belirtiyor.
Emtia ve Enerji Piyasalarında Dalgalanma
Altın, güçlenen doların etkisiyle yüzde 0,9 gerileyerek 2.628 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, OPEC+ toplantısı öncesi yüzde 0,3 düşüşle 72,2 dolar oldu. Bakırın libresi ise yüzde 0,8 düşüşle 4,06 dolardan satılıyor.
Piyasalarda bu hafta yoğun veri takvimi ve siyasi gelişmelerin etkisiyle oynaklığın artması bekleniyor. Analistler, yatırımcıların özellikle Fed’in faiz politikası ve tarım dışı istihdam verilerine odaklanacağını ifade ediyor.