TÜİK, yoksulluk oranı verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı 2023 yılı yoksulluk ve yaşam koşulları istatistikleri, toplumun ekonomik durumuna dair önemli veriler sunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerine göre, 2023 yılında yoksulluk oranlarında sınırlı değişiklikler gözlemlendi. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin belirli yüzdeleri dikkate alınarak yapılan analizler, farklı yoksulluk sınırlarında çeşitli eğilimler ortaya koydu.

Yoksulluk Oranları Nasıl Şekillendi?

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2023 yılında 0,1 puanlık artışla yüzde 13,6’ya yükseldi. Öte yandan, medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak yapılan hesaplamada ise yoksulluk oranı 0,1 puan azalarak yüzde 21,2 olarak gerçekleşti. Daha düşük yoksulluk sınırlarında ise farklı sonuçlar dikkat çekti. Medyan gelirin yüzde 40’ı baz alınarak hesaplanan yoksulluk oranı yüzde 6,9’a gerilerken, yüzde 70 sınırına göre yapılan hesaplamada yoksulluk oranı yüzde 28,9 olarak kaydedildi.

Sürekli Yoksulluk Artış Gösterdi

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı ise dikkat çekici bir artış gösterdi. Medyan gelirin yüzde 60’ına göre yapılan analizde, fertlerin hem 2024 yılı hem de önceki üç yıldan en az ikisinde yoksul olduğu durumlar değerlendirildi. Buna göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan artışla yüzde 13,7’ye ulaştı. Panel verilerine göre, nüfusun yüzde 74,8’i dört yıl boyunca hiç yoksulluk sınırının altında kalmadı. Ancak yüzde 10,1’i dört yıl içinde bir yıl, yüzde 6,5’i iki yıl, yüzde 4,3’ü ise dört yıl boyunca yoksulluk sınırının altında yaşadı.

Eğitim Durumuna Göre Yoksulluk Oranları

Eğitim seviyesi, yoksulluk oranları üzerinde belirleyici bir faktör olarak öne çıktı. Bir okul mezunu olmayan fertlerin yüzde 24,7’si yoksul olarak hesaplanırken, lise altı eğitimlilerde bu oran yüzde 13,6 oldu. Lise ve dengi okul mezunlarında yoksulluk oranı yüzde 7,4 olarak tespit edilirken, yükseköğretim mezunları yüzde 2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup olarak dikkat çekti.
İLGİLİ HABERLER