Topraktan Ev Almak Ne Kadar Karlı Nelere Dikkat Etmeli Topraktan Daire müteahhit Topraktan Ev Almak rsikleri Topraktan ev almanın riskleri sözleşme
Ev sahibi olmanın önemi hemen her insan için büyük olmakla birlikte Türk insanı için ev almak adeta bir yaşam hedefi konumundadır. Bununla birlikte ev almak pahalı bir yatırımdır ve bunun için uzun süre ödeme yapmak gerekir. Bu pahalı yatırımı en ucuz hale getirebilmek için çeşitli yollar denenebilir. Bunlardan birisi de proje üzerinden ev almak, yani inşası henüz başlamamış ya da devam eden evi satın almaktır. Peki
topraktan ev almak nedir, ne kadar caziptir ve riskleri nelerdir? Topraktan Ev Almak Ne Kadar Karlı Nelere Dikkat Etmeli başlıklı içeriğimizde detayları inceleyelim...
Topraktan Ev Almak Ne Kadar Karlı Nelere Dikkat Etmeli?
Halk arasında
“topraktan ev almak” olarak tabir edilen proje üzerinden ev satın almak genellikle alıcılara büyük avantajlar sağlamaktadır. Zira proje üzerinden inşa halindeki evin satışına başlayan satıcı, yani müteahhit firma; genellikle nakde sıkışmıştır ve acil nakit ihtiyacını tamamlanmamış konutları normalde satacağı fiyatın da altına satarak nakit dengesini sağlamaya çalışmaktadır. Bu durum da, doğal olarak alıcıya fırsat olarak yansımaktadır.
Topraktan ev almayı düşünen kişi satıcının nakit sıkışıklık oranına göre, satın alacağı konutu yüzde 10 ila yüzde 50 arasında daha uygun fiyata gelebilir ki, bu da önemli oranda kar elde etmek demektir. Tamamlandığında 250 bin Türk Lirası bedelle satılacak olan daire, inşa aşamasında ortalama 200 bin Türk Lirası gibi bir bedel ile satın alınabilmektedir. Proje üzerinden ev satın almanın avantajlı yanlarının yanında riskleri olduğu da unutulmamalıdır.
Topraktan ev almak, iyi araştırılmadan yapıldığında alıcısına büyük bir hüsran da yaşatabilir.
Topraktan Ev Almak Ne Gibi Riskler Barındırır?
İnşa halindeki konutu almak avantajlarının yanında tabii ki riskler de barındırır. Bu riskleri minimumda tutmak için aşağıdaki maddeleri irdeleyerek alacağınız konuta karar vermeniz faydalı olacaktır.
- Topraktan ev satmaya başlayan müteahhidin maddi durumu aşırı sıkıntılı ise projeyi bitirememe riski olduğu unutulmamalıdır.
- İlgili projenin yapı ruhsatı alıcı tarafından incelenmelidir. Alınan dairenin ruhsat projesindeki yeri irdelenmelidir.
- Proje üzerinde yazan konut metrekareleri ile kullanım alanı metrekarelerini karşılaştırmalı ve sorgulamalısınız.
- Topraktan ev almak sözleşme ile gerçekleşeceğinden sözleşme detayları konusunda uzman bir avukat nezdinde yazılmalıdır.
- Tapu teslim tarihi ile ilgili yapılacak sözleşmede mutlaka ibare bulunmalı, aksi halde yaptırımın ne olacağı tayin edilmelidir.
Konut kredilerine göz atarak size
en uygun konut kredisini buradan tespit edebilir ve istediğiniz evi anında satın alabilirsiniz.