Altında Yatırım Rüzgarı: İşçilikli Ürünlerde Talep Düşüşte

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, 2024 yılında yatırım amaçlı altın alımlarının tavan yaptığını, ancak işçilikli ürün ve mücevher satışlarının yaklaşık yüzde 30 azaldığını belirtti.
Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez: "2024'te yatırım amaçlı altın alımları tavan yaparken işçilikli ürünlerde ve mücevher satışlarında yüzde 30 düşüş yaşandı." Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, kuyumculuk sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sönmez, 2024 yılına dair sektör trendlerini aktararak işçilikli altın ürünlerine talebin azaldığını, buna karşılık yatırım amaçlı altın alımlarının yükseldiğini belirtti.

Sektörde Yatırım Altını Öne Çıkıyor

Sönmez, yurt içi ve yurt dışında kuyumculuk sektörünü etkileyen birçok faktör olduğunu belirterek, "2024'te yatırım için altın alımlarında tavan olmasına karşın işçilikli ürün ve mücevher satışında yaklaşık yüzde 30 azalış oldu" ifadelerini kullandı. Yatırımcıların, değer artışı nedeniyle işçilik maliyeti olmayan altın türlerini tercih ettiğini vurgulayan Sönmez, bu durumun sektördeki işçilikli ürün satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

MASAK ile İş Birliği ve Eğitim Çalışmaları

Kuyumculuk sektöründe vergi denetimleri ve altın alım limitlerine dair gelişmelere de değinen Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yetkilileriyle zaman zaman toplantılar yaptıklarını ifade etti. Son toplantıda, MASAK ile Türkiye genelinde bir eğitim çalışması başlatılmasına karar verildiğini belirtti. Sönmez, "MASAK yetkililerinden kamu spotları yapılmasını istedik. Vatandaşlar, 185 bin liranın üzerindeki altın alımlarında bazı bilgilerini kuyumcularla paylaşmak zorunda kalıyor. Bu durum zaman zaman esnaf ve vatandaş arasında tedirginlik yaratıyor. Kamu spotları ve bilgilendirici afişler ile bu farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu. Verginin önemine de vurgu yapan Sönmez, denetimlerin gerekli olduğunu belirterek, kuyumcuların da çözüm bekleyen bazı sorunları olduğunu söyledi. Özellikle "altın muhasebesi ve yazar kasa limitleri" konusunun sektör için büyük sıkıntı oluşturduğunu ifade etti. "Altın yükselen bir emtia. Örneğin, belirlenen bir limit, birkaç saat sonra altının fiyat artışı nedeniyle geçerliliğini yitiriyor. Bu gibi sorunlara rasyonel çözümler bulunması lazım. Sektördeki sorunları değerlendirmek üzere Ankara'da bir çalıştay düzenlemek için çalışmalar yürütüyoruz."

Yenilikçi Projeler: Kuyumcu Kent ve Tavsiye Fiyat Uygulaması

Ankara Kuyumcular Odası'nın yeni projeleri hakkında da bilgi veren Sönmez, "Ankara'ya 'Kuyumcu Kent' kazandırmak istiyoruz. Ancak henüz uygun bir arsa bulamadık. Bu projeyle sektöre yeni bir soluk getirmeyi hedefliyoruz" dedi. Sönmez, kuyumcu fiyatlarının şeffaf bir şekilde tüketiciye ulaştırılması için bir mobil uygulama geliştirdiklerini de açıkladı: "Tavsiye fiyatlar konusunda bir aplikasyon yaptık. Yakın zamanda hayata geçireceğiz. Bu uygulama sayesinde Ankara'nın her yerinden telefonlar aracılığıyla odamızın tavsiye ettiği fiyatları görebileceksiniz. Uzun vadede bu uygulamayı Türkiye geneline yaymayı planlıyoruz."

Sektörde Gelecek Yıla İlişkin Beklentiler

Timuçin Sönmez, kuyumculuk sektörünün, 2024'te yatırım amaçlı altın alımlarında güçlü bir performans göstermeye devam edeceğini öngördüklerini belirtti. Ancak işçilikli ürün ve mücevher satışlarının artması için sektöre yönelik çözümler ve yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
İLGİLİ HABERLER