Takasbank Biga Dijital Altın Projesini Hayata Geçirdi!

Takasbank Biga Dijital Altın Projesini Hayata Geçirdi!

31 Aralık 2019 0 Yazar: Emine Zaman

Takasbank BİGA dijital altın projesi ile blokzincir çalışmalarının ilk ürününü hayata geçirmiş oldu. Borsa İstanbul kuruluşu olan Takasbank’ın bu projesi ile dayanağı fiziksel altın olan, dijital bir varlığa çevrilebilen altının blockchain (blokzincir) teknolojisi ile transferine imkan tanınmış oldu. İşte Takasbank Biga Dijital Altın Projesinin detayları…

Takasbank Biga Dijital Altın Projesine İlk Etapta 6 Banka Katıldı!

Takasbank blockchain çalışmaları kapsamında Biga Dijital Altın projesini hayata geçirdi. Biga Dijital Altın projesine Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Garanti BBVA, Albaraka Türk ve Kuveyt Türk Bankası ilk etapta destek verdiler. Söz konusu proje kapsamında fiziki olarak karşılığı olan, dijital bir varlığa çevrilebilen altın kişiden kişiye transfer edilebilmektedir. Bu bağlamda herhangi bir aman kısıtlaması bulunmamaktadır. İlk etapta projeye destek veren bankalar blockchain teknolojisi ile 7 gün 24 saat boyunca altın transferi gerçekleştirebilecekler.

Takasbank kimin, Takasbank faaliyetleri hakkında merak ettikleriniz için buraya göz atabilirsiniz.

Takasbank’tan yapılan açıklamaya göre Dijital Varlık Transfer Platformu üzerinden işlem görecek olan varlığın karşılığı Borsa İstanbul kasalarında fiziksel olarak bulunmak zorundadır. Borsa İstanbul kasalarında bulunan söz konusu fiziki altının her bir gramı için dijital bir değer üretilmiş ve buna BİGA denilmiştir. Dijital Varlık Transfer Platformu’nda söz konusu dijital varlık BİGA için 3 ana fonksiyon bulunmaktadır. Bu 3 kabiliyet ihraç, itfa ve transfer olarak belirtilmiştir. Bu özelliklerin yanı sıra blockchain teknolojisi ile çalışan BİGA Platformu ile Altın Transfer Platformu arasında izleme, raporlama, mutabakat yetkinlikleri, entegrasyon gibi özellikler de bulunmaktadır.

Takasbank’ın bu çalışması ile Türkiye’nin finansal alanda bilinen ilk blokzincir ağı kurulmuş ve 2019’un sonunda uygulamaya koyulmuştur. İlk etapta uygulamaya 6 banka katılmış olup, bu katılımcı bankaların kendi sistemlerinde geliştirdikleri gelişmelerle birlikte altın bakiyeleri söz konusu bankalar arasında 7/ 24 transfer edilebilecektir.