Parite Nedir Nasıl Hesaplanır Parite Ne İşe Yarar?

Parite Nedir Nasıl Hesaplanır Parite Ne İşe Yarar?

17 Nisan 2020 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

Parite, ekonomide sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Türkçe’de eşitlik anlamına gelen parite ekonomide döviz çifti olarak adlandırılır. Paritenin en anlaşılır ve açıklayıcı anlamı; bir ülkenin para biriminin başka bir ülke para birimi cinsinden ifade edilmesi, şeklindedir. En çok duyulan Euro/Dolar paritesi, Euro’nun dolar cinsinden değerini ifade etmektedir. Ekonomik bir terim olan parite hakkında parite nedir nasıl hesaplanır parite ne işe yarar gibi pek çok sorunun cevabını haberin devamında bulabilirsiniz.

Parite Nedir Nasıl Hesaplanır Parite Ne İşe Yarar?

Parite bir ülkenin para biriminin başka bir ülke para birimi karşısındaki değerini ifade etmektedir. Farklı bir anlatım ile, farklı iki ülke para birimlerinin birbirlerine karşı değer kazanım ya da kaybının anlık değeri de denilebilir. Parite ekonomik bir değer olsa da ülkelerin siyasi gücüne de bağlıdır.

Pariteler finans piyasalarında ülke para birimlerinin uluslararası kodları ile ifade edilmektedir. Örneğin Euro/Dolar paritesi EURUSD sembolü ile ifade edilmekte olup, Euro’nun dolar cinsinden değerini göstermektedir. Paritelerde ilk yazılan para birimi “baz döviz” olarak bilinmektedir ve sabit bir değerle ifade edilmektedir. İkinci yazılan para birimi ise “karşıt döviz” olarak bilinmektedir. Örneğimizdeki dolar karşıt dövizdir. Ülkelerin para birimlerinin faiz oranları, ülkenin ekonomik koşulları gibi faktörler pariteleri etkilemektedir. Bu bakımdan da ülkemiz üzerinden bir örnek verebiliriz. Türkiye ihracatının büyük bir kısmını Euro ile yapmaktadır. İthalatının büyük kısmını ise ABD Doları ile yapmaktadır. Bu durumda ülkemiz için Euro/Dolar paritesi büyük önem arz etmektedir.

Ekonomi terimleri, finans terimleri, bankacılık terimleri, bankacılık sözlüğü, ekonomi sözlüğü, finans sözlüğü için buraya göz atabilirsiniz.

Parite Çeşitleri Nelerdir? Parite Nasıl Hesaplanır?

Finansal piyasada parite çeşitleri işlem hacmine göre kategorilere ayrılmaktadır. Majör parite, minör parite ve egzotik parite olarak pariteler 3 grupta toplanmaktadır.

Majör parite grubunda bulunan pariteler işle hacmi en büyük olan paritelerdir ve piyasalarda yapılan parite işlemlerinin %80’lik kısmı majör parite grubundadır. Majör pariteler, majör para birimlerinden oluşan paritelerdir. Majör para birimleri ise ekonomik açıdan güç sahibi olan ülkelerin para birimlerine denilmektedir. 7 adet majör para birimi bulunmaktadır ve bunlar; Amerikan Doları (USD), Euro (EUR), İngiliz Sterlini (GBP), Avustralya Doları (AUD), Kanada Doları (CAD), İsviçre Frangı (CHF), Japon Yeni (JPY) şeklindedir.

Minor pariteler işlem hacmi ikinci büyük olan parite grubudur. Bir majör para birimi ve bir minör para biriminin oluşturduğu parite grubudur. Bir örnek vermek gerekirse Dolar/TL paritesi minör paritedir. Minör parite işlemleri genellikle yerel yatırımcı için önem arz etmektedir. USDTL paritesi ülkemiz için büyük önem taşımaktadır.

Egzotik parite grubu ise işlem hacmi en düşük olan ve yerel yatırımcının ilgilendiği parite grubudur.

Parite Nasıl Hesaplanır?

EURUSD paritesini hesaplayarak parite hesaplama işlemini bir örnekle açıklayalım. Euro 3 TL, dolar ise 2 TL olsun. EURUSD paritesi 3/2=1,5 olur. USDEUR paritesi ise 2/3=0,66 olur. Parite hesaplama işlemi bu kadar kolaydır.