Kredi Nasıl Çekilir?

Kredi Nasıl Çekilir?

18 Mart 2020 0 Yazar: Suat Bulut

Herkes ömründe bir kere de olsa kredi çekmeyi düşünmüştür. Sebebi basit, alınması gereken çok şey var ama yeteri kadar para yok. Ya da yapılması gereken iş acil ancak nakit para yok vb. Sebepler ne olursa olsun herkes kredi çekmek konusunda hayli istekli. Peki kredi nasıl çekilir? Kredi çekmeden önce bilmeniz gereken birkaç şey var öncelikle. Ödeyebileceğiniz miktarı bilmeniz şart ilk etapta. Özellikle ticaretle uğraşıyorsanız veya mesleğiniz serbest meslek kategorisinde ise en çok buna dikkat etmelisiniz. Afaki tahminler kredi çekme konusunda sıkıntı çıkarmasa bile devamında yani ödeme konusunda sıkıntı çıkarabilir. Bundan dolayı kesinlikle ilk başta kendinize plan hazırlayın. Net gelirinizi bilin. Zaten bu verilere bankada da ihtiyacınız olacak. Kredi çekerken kullanacağınız bilgiler bu bilgiler. Resmi evrak haline getirseniz çok daha güzel olur.

Bunları ayarladıktan sonra gelelim kredi nasıl çekilir sorusunun aşamalarına.

  • Reşit olma kısmını açıklamıyoruz çünkü hukuka dayalı tüm işlemlerde reşitlik aranan bir şey. Hele ki kredi çekilecekse büyüğünüzün izni bile yeteli gelmeyecektir.
  • Veya evli iseniz bazı kredi türlerinde eşin rızası konunun kilit noktasını oluşturuyor.
  • Ayrıca bankaların kara kaplı defterinde de adınızın olmaması bir diğer şart. Nedir bu kara kaplı defter derseniz kredi siciliniz oluyor kendileri. Neticede bankalar kredi verirken karşı tarafa güvenmek istiyor. Bu doğal bir hak. Yukarıda bahsedilenlerin hepsi genel geçer durumlar. Yani bu kurallar esneyemez ancak sizin esnek davranmanız lazım. Eş dost bulurum bu kuralları yıkarım demeyin. Duvara çakıldığınızla kalırsınız.

Suyun Dibi Görüneni Kredinin Vadesi Bilineni

Gelelim diğer noktalara. Öncelikle kredi çekerken dikkat ettiğiniz konu vade olmalı. Vadesi bilmediğiniz, öngöremediğiniz işe girişmeyin. Kurumsallığı çok yıllık bankalarda bunlar problem olmuyor. Ki zaten bankaların bu bilgileri müşteriye vermesi elzem. Diğer türlüsü müşteriyi bilgilendirme kapsamına girmediğinden sorun oluşturuyor. Ancak reklamını yeni yeni yapan bankalar bu ayrıntıyı görmeyebilir. Her şey devletten beklenmez mantığıyla burada sizin uyanık olmanız gerekiyor. Genellikle konut için kredi çekecekseniz 360 ayı geçmiyor vade. Eğer ihtiyaç kredisi veya taşıt kredisi ise konumuz orada vade tarihi altlara iniyor. Burada da vade 60 ayı geçmiyor. Burada aklınıza ihtiyaç kredisi ve ipotek ilişkisi gelebilir. Ne yazık ki vade konusu burada standart. İpoteksiz olsa bile 60 aydan fazla vade olmuyor.

Kendi Kanatlarınıza Güvenin

Diğer bir husus krediyi çekerken ki güvenceniz. Bankalar burada ,yine emin olmak için, sizin başlı başına güvence olmanızı tercih eder. Aileyi, babayı, eşi, dedeyi referans göstermeniz mümkün değil. Tek istisna konut kredisi. Eğer konut kredisi çekecekseniz aileniz size kolayca kefil olabilir. Ancak konu taşıt veya ihtiyaç kredisi ise buradaki tek kefi yine siz olacaksınız. Herkesin bildiği bir noktayı yeniden belirtelim. Bankanın kredi için istediği bütün belgeler imzalı ve kaşeli olmalıdır. Bütün belgelerden kasıt imzalı ve kaşeli olması şart koşulan belgelerdir. Örneğin, maaşınızla ilgili bilgilerin var olduğu belge müdürünüz tarafından imzalı olmalıdır. Kredi nasıl çekilir hakkında daha detaylı bilgi istiyorum diyorsanız, kredi çekeceğiniz bankanın sitesini ziyaret edip daha çok bilgi alabilirsiniz.

https://www.bankalar.org/krediler/