Körfez Arap Ülkeleri Hangileri KİK Nedir?

Körfez Arap Ülkeleri Hangileri KİK Nedir?

18 Şubat 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi kısaca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) olarak bilinir. KİK İngilizcesi; Gulf Cooperation Council (GCC), KİK Arapçası; Meclis El-Te’avun Liduvel El-Halîc El-Arabî şeklindedir. Körfez Arap Ülkeleri Hangileri KİK Nedir? detayları inceleyelim…

Körfez Arap Ülkeleri Hangileri KİK Nedir? Körfez İşbirliği Teşkilatı Nedir?

KİK, Basra Körfezine kıyısı bulunan 6 Arap ülkesinin ekonomik sosyal ve siyasal hedefler için bir araya gelmesi ile oluşan birliktir. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi hakkında merak ettiklerinizi makalenin devamında bulabilirsiniz.

Bu yazıda; KİK Nedir? Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Kuruluşu, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Komisyonu Üyeleri, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Amacı ve Hedefleri, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Türkiye İlişkileri başlıkları hakkında detaylı açıklama bulabilirsiniz.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Kuruluşu

Körfez İşbirliği Ülkeleri olarak da adlandırılan KİK 25 Mayıs 1981 tarihinde 6 ülkenin katılımı ile kurulmuştur. Bu birleşik ekonomik anlaşma da 11 Kasım 1981’de Riyad’da imzalanmıştır. KİK, Körfez İşbirliği Komisyonu’nun kısa halidir ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Komisyonu ya da Körfez İşbirliği Ülkeleri şeklinde anılır. Körfez İşbirliği Ülkeleri’nin 2013’teki toplantısında Avrupa Birliği’ne benzer bir Körfez Birliği oluşumu gündeme gelmiştir.

Körfez İşbirliği Ülkeleri Genel Sekreteri

Abdul Latif bin Rashid Al Zayani’dir. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Merkezi ise Riyad’dadır.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Komisyonu Üyeleri

KİK Basra Körfezi kıyılarında bulunan altı ülkenin katılımı ile oluşmuştur. Bu ülkeler; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Katar’dır. Bütün Basra körfezi kıyılarındaki ülkeler birliğin üyesi değildir. İran bu birliğe özellikle dahil edilmemiştir. Yemen Körfez İşbirliği Teşkilatı’na üyelik için 2006 yılında başvuru yapmıştır.

Irak Basra Körfezi’ne kıyısı bulunan fakat örgüte üye olmayan tek Arap ülkesidir. Kuveyt, Irak’ın teşkilata üyeliğini desteklemektedir. Türkiye örgüte üye değildir, stratejik diyalog ortağıdır.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Amacı ve Hedefleri

Körfez Ülkeleri İşbirliği kültürel yönden aynı coğrafya ülkelerinin sosyal, ekonomik ve siyasal açıdan işbirliği yapması amacı ile kurulmuştur. 6 Arap ülkesinin oluşturduğu bu teşkilatın hedefleri şu şekilde sıralanabilir:

  • – Ticari ortaklık geliştirmek
  • – Ekonomik, siyasal, sosyal, ticari, kanun yapma, yönetim, gümrük, turizm gibi alanlarda birbirine paralel bir düzen kurmak
  • – Tarım, sanayi, madencilik, su, hayvancılık gibi alanlarda hem teknik olarak hem de bilimsel açıdan ilerleme sağlamak
  • – Bilimsel araştırma merkezleri kurmak
  • – Sosyal hayatta insanlar arasındaki bağı kuvvetlendirmek
  • – Özek sektörde birliktelik kurmak
  • – Khaleeji adı verilen ortak para birimini kullanmak

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Türkiye İlişkileri

Türkiye Körfez İşbirliği Ülkeleri arasında bulunmamaktadır. Örgütün üyesi değildir lakin stratejik diyalog ortağıdır. KİK Türkiye ilişkisi 2005 yılında başlamıştır. Türkiye ile Körfez İşbirliği Ülkeleri arasında ekonomik, ticari, kültürel ve siyasi işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

And Milletler Topluluğu hakkında bilgi edinmek için buraya göz atabilirsiniz.