KEP Nedir Kayıtlı Elektronik Posta Ne İşe Yarar?

KEP Nedir Kayıtlı Elektronik Posta Ne İşe Yarar?

4 Mart 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Kayıtlı elektronik posta; kısaltılmış şekli ile KEP. Günümüzde bu ibarelerle çok sık karşılaşmaya başladık. Peki KEP nedir? “KEP” tabiri, kayıtlı elektronik posta ifadesinin baş harfleri alınarak oluşturulmuştur. Bu nedenle KEP denildiğinde; kayıtlı elektronik posta ifade edilmek istenmektedir. Peki KEP Nedir Kayıtlı Elektronik Posta Ne İşe Yarar?

KEP Nedir Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?

KEP, yani kayıtlı elektronik posta; mail göndericisinin ve mail alanın kayıt altına alındığı ve belli olduğu bir sistemdir. Bu sistemde mail içerikleri değiştirilememektedir. Gönderi zamanı da kayıt altındadır. Kanuni olarak geçerliliği olan bir sistem olan KEP, uyuşmazlık durumlarında başvurulan önemli bir sistemdir. Kısaca KEP, elektronik postanın resmiyet kazanmış halidir denilebilir.

KEP’in Amacı Nedir?

KEP, elektronik postanın resmiyet kazanması temelinde geliştirilen bir sistemdir. Kullanıcılarının maksimum yararını gözetir. KEP; internet ortamında yapılan her türlü bildirimin resmiyete dökülmesini sağlar. Bu bildirimlere; ihtar, başvuru, ihbar ve dilekçe dahildir. Ayrıca KEP sayesinde; yazışmalar resmiyet kazanır, ihale, sözleşme ve evrak paylaşımı kayıt altına resmi olarak alınır. Ekstre, fatura, talimat ve beyanname benzeri gönderiler KEP sayesinde resmi olarak kolayca yapılabilir. Hatta anonim şirketlerin toplantı çağrıları dahi KEP aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Kısaca KEP zamandan ve masraftan tasarruf sağlayarak, kullanıcısına maksimum fayda sağlayan ve iletilere yasal zemin kazandıran bir uygulamadır.

KEP’in Normal E-Postadan Farkı Nedir?

KEP’in normal e-postadan en büyük farkı güvenilirliği ve yasal zemine sahip olmasıdır. KEP ile gönderilen e-postaların kim tarafından gönderildiği ve kime gönderildiği, ne zaman teslim edildiği ve okunup okunmadığına dair bilgiler hukuki delil sayılacak nitelikte uzun süre saklanmaktadır. Kullanıcıların gereksinim duyması durumunda gerekli bilgi desteği KEP altyapısından verilir.

Türkiye’ye KEP Ne Zaman Geldi? Türkiye’de KEP!

KEP küresel çapta uzun yıllardır kullanılan bir uygulamadır. Ülkemizde ise KEP sisteminin altyapısı 2012 itibari ile tamamlanmıştır. Hukuki zemini oluşturulan KEP’in Türkiye’de kullanımı 2012 yılından bu yana devam etmektedir. KEP’in kullanıcı sayısı her geçen gün artmaktadır.

KEP de Mailler Kaç Yıl Saklanır?

Kep alt yapısında mailler 20 yıl süre ile saklanmaktadır.

KEP Avantajları Nelerdir?

  • KEP tarafsızdır ve yasal koruma sağlar.
  • Kayıtlı elektronik posta (KEP) yasal delil olarak kullanılabilmektedir.
  • Teslim etme ve okunma garantisi sunar:
  • KEP de yollanan mail teslim edildikten 24 saat sonra alıcısı tarafından hukuki olarak okundu şeklinde kabul edilmektedir.
  • KEP sistemi gönderiye müdahaleyi önlemektedir.
  • KEP sisteminde gönderinin bütünlüğü güvence altındadır, değiştirilemez.
  • KEP zaman kazandırır.
  • KEP bilgi akışının ve aktarımı sürecinin daha hızlı ilerlemesine doğrudan etki eder.
  • KEP’i kullanması kolaydır.
  • KEP posta sürecindeki risklerin ortadan kalkmasını sağlar.
  • KEP maliyetleri düşürmektedir.
  • KEP kağıt kullanımını, arşivleme giderlerini posta ve işlem giderlerini büyük oranda ortadan kaldırmaktadır.
  • KEP çevreci bir uygulamadır.
  • KEP kağıt kullanımı ortadan kaldırdığı için ağaçların kesilmesinin önüne geçer ve çevrenin korunmasını sağlar.

Kimler KEP Kullanır?

Resmi kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere; pek çok holding, şirket vb. oluşum KEP kullanmaktadır. Dolayısıyla bu kuruluşların KEP adresleri de bulunmaktadır. KEP Nedir Kayıtlı Elektronik Posta Ne İşe Yarar haberinin akabinde;

Bankaların KEP adreslerine buradan ulaşabilirsiniz.