İstanbul Bankası Nedir İstanbul Bankası Ne Oldu?

İstanbul Bankası Nedir İstanbul Bankası Ne Oldu?

30 Nisan 2020 0 Yazar: Emine Zaman

İstanbul Bankası adı altında ülkemizde kurulan 2 banka bulunmaktadır. Bu bankaların ilki Osmanlı Devleti zamanında kurulmuştur. Öyle ki, ülkemizde kurulan en eski banka İstanbul Bankası’dır demek yanlış olmaz. 1847 yılında Bank Der-Saadet ismi ile kurulan banka, Kırım Savaşı’ndan önce iflas etmiştir. İstanbul Bankası ismi ile ülkemizde kurulan bir diğer bankanın kuruluş tarihi ise 1953’tür. İstanbul Bankası nedir ve İstanbul Bankası ne oldu, yazımızın devamında daha yakından bakalım…

İstanbul Bankası Kimindi?

1953 yılında kurulan İstanbul Bankası, önce İstanbul genelinde ve akabinde de yurt genelinde hizmet vermiştir. Bankanın mali durumu 1980’li yılların başında bozulmaya başlamıştır. 1983 yılında patlak veren “Bankerler Olayı” ile halk bankalara akın ederek paralarını çekmeye başlamıştır. Yüksek faiz vaadi ile mevduat toplayan İstanbul Bankası yoğun talebi karşılayamamış; aldığı mevduatları geri ödeyememiştir. Kamuoyunda İstanbul Bankası Ömer Çavuşoğlu ve Ahmet Kozanoğlu’nun bankası olarak bilinmektedir.

İstanbul Bankası Ne Oldu?

En güçlü döneminde 112 şubeye ulaşan İstanbul Bankası 1983 yılındaki bankerler krizinin sonrasında Bakanlar Kurulu kararı ile bankaya el konulmuştur. Bütün aktifleri, pasifleri, alacak ve borçları ile birlikte Ziraat Bankası’na devredilen İstanbul Bankası’nın tasfiyesini Ziraat Bankası gerçekleştirmiştir. İstanbul Bankası, Odibank ve İşçi Kredi Bankası ile birlikte ülkemizdeki ilk kapatılan bankalar arasında yer almaktadır.

İstanbul Bankası Hakkında İlgi Çekici Bilgiler!

İstanbul Bankası dönemin Türkiye’sinde ünlü bankalar arasında yer almaktaydı. İstanbul Bankası’nda bir dönem, eski başbakanlarımızdan Tansu Çiller’in eşi olan Özer Uçuran Çiller de yöneticilik yapmıştır. Lakin o yıllar, Tansu Çiller’in başbakanlığının çok öncesidir.

Bunun yanı sıra 1978 yılında çekilen ve Kemal Sunal’ın baş rolünde oynadığı “İyi Aile Çocuğu” isimli Türk Sineması’nda, Kemal Sunal’ın çalıştığı banka İstanbul Bankası’dır. Bu durum, o dönem bankanın büyük sansasyon yaratmasını sağlamıştır.

İstanbul Bankası’nın 1980’li yıllardaki ortaklarından olan ve koyu Fenerbahçe taraftarı olarak tanınan Ömer Çavuşoğlu’nun da etkisi ile İstanbul Bankası 1980’li yıllarda Fenerbahçe’ye forma sponsoru da olmuştur. İstanbul Bankası Nedir İstanbul Bankası Ne Oldu haberimiz akabinde; Ülkemizde kapatılmış bankalara buradan göz atabilirsiniz.