İKB Açılımı Nedir İslam Kalkınma Bankası Nedir?

İKB Açılımı Nedir İslam Kalkınma Bankası Nedir?

14 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

İKB Açılımı Nedir İslam Kalkınma Bankası Nedir? İslam Kalkınma Bankası kuruluşu 7 Aralık 1973 tarihinde gerçekleşmiştir. İslam Konferansı Örgütü üyeleri tarafından kurulan İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluş amacı geri kalmış İslam ülkelerini geliştirmek ve kalkındırmaktır. İslam Kalkınma Bankası hakkında merak ettiklerinizi yazının devamında bulabilirsiniz.

İKB Açılımı Nedir İslam Kalkınma Bankası Nedir?

Bu yazıda, İslam Kalkınma Bankası merkezi, İslam Kalkınma Bankası nedir (İKB nedir), İslam Kalkınma Bankası başkanı, İslam Kalkınma Bankası üyeleri, İslam Kalkınma Bankası üyeleri, İslam Kalkınma Bankası Türkiye ilişkisi vb. gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İslam Kalkınma Bankası Kuruluşu!

İslam Kalkınma Bankası (IDB) 7 Aralık 1973 tarihinde İslam Konferansı Örgütü üyeleri tarafından kurulmuştur. İslam Kalkınma Bankası gelişmemiş İslam devletlerini kalkındırma amacı gütmektedir. Bankanın kurulmasındaki esas amaçlardan biri de İslam Konferansı Örgütü üyeleri arasında ticaretin gelişmesi için finansman sağlamaktır. Banka üye ülkelerin hem kamu hem de özel sektörüne yönelik kredi kullandırabilmektedir. Dünya Bankası hakkında bilgi edinmek için buraya göz atabilirsiniz.

İslam Kalkınma Bankası Kimin? İslam Kalkınma Bankası Ortaklık Yapısı Nasıl?

İslam Kalkınma Bankası üyesi onlarca devlet bulunmaktadır, bu devletleri haberimiz devamında sıraladık. İslam Kalkınma Bankası ortaklık yapısı ise bu ülkelerden bazılarından oluşmaktadır. İslam Kalkınma Bankası Türkiye ortaklığında kurulmuştur. İKB ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir.

  • Suudi Arabistan % 24,6
  • Kuveyt % 12,2
  • Libya % 9,9
  • İran % 8,6
  • Mısır % 8,5
  • Türkiye % 7,8
  • Birleşik Arap Emirlikleri % 7

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Kimdir? İslam Kalkınma Bankası Merkezi

İslam Kalkınma Bankası merkezi Cidde’dedir. Bankanın başkanı ise Dr. Ahmad Mohammed Ali Al Madani’dir.

Türkiye İslam Kalkınma Bankası’na Üye Midir? İslam Kalkınma Bankası Üyeleri

Türkiye İslam Kalkınma Bankası’nın kurucu üyelerindendir. Bankanın 7 kurucu üyesi bulunmaktadır. Bunlar; İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kuveyt, Suudi Arabistan, Mısır ve Libya’dır. Bankanın diğer üyeleri; Fas, Tunus, Ürdün, Bahreyn, Sudan, Suriye, Gabon, Afganistan, Umman, Benin, Irak, Senegal, Moritanya, Lübnan, Mali, Gine, Brunei, Azerbaycan, Çad, Kamerun, Uganda, Gambiya, Arnavutluk, Burkina Faso, Tacikistan, Nijer, Filistin, Cibuti, Pakistan, Endonezya, Cezayir, Malezya, Yemen, Katar, Bangladeş, Özbekistan, Türkmenistan, Komoros, Fildişi  Sahilleri, Nijerya, Togo, Surinam, Somali, Sierra Leone, Mozambik, Maldivler, Kazakistan, Kırgızistan şeklindedir.

İslam Kalkınma Bankası Amacı ve Faaliyetleri

İslam ülkelerinin kalkınmasını, gelişmesini ve aralarındaki ticaretin artmasını hedefleyen İslam Kalkınma Bankasının amaç doğrultusundaki faaliyetleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Üye ülkelerin kamu ve özel sektöründe var olan projelere sermaye sağlamak
  • Üye ülkelerin arasındaki ticaretin gelişmesini sağlamak
  • İlgili ülkeler arasındaki teknik işbirliğine destek olmak
  • Üye ülkelerin kalkınma faaliyetlerinde rol üstlenen personellere eğitim hizmeti sağlamak
  • Üye ülkelerin ekonomik ve bankacılık faaliyetlerinin İslami esaslara uygun yapılması için araştırmalar yapmak

İslami Kalkınma Bankası üye ülkelerine ihale ve finansman fırsatları sunmaktadır. Bunun yanı sıra banka, üyesi olan ya da olmayan Müslüman ülkelere yönrlik burs programları uygulamaktadır. Bu burs programları dahilinde Türkiye’nin de bulunduğu tek burs programı “Merit Scholarship Programme for High Technology” programdır. Bu burs teknoloji alanında doktora ve doktora üstü çalışmalar için sağlanmaktadır.

İslam Kalkınma Bankası Türkiye İlişkisi

Türkiye İslam Kalkınma Bankası’nın 7 kurucu üyesinden biridir. Bankanın sağladığı ihale, finansman olanaklarından ve burs programından faydalanabilmektedir.

İslam Kalkınma Bankası Yan Kuruluşlar

  • IDB’nin yan kuruluşlarından biri olan İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu üye ülkelere sigorta hizmeti vermektedir.
  • IDB’nin yan kuruluşlarından biri de

Islamic Corporation For the Development of the Private Sector’dur (ICD). Bu kuruluş üye ülkelerin özel sektör yatırımlarına teknolojik ve finansal destek sağlamaktadır.

Dünya Bankası hakkında bilgi edinmek için buraya göz atabilirsiniz.