Gümüş Yorumları 2022 (Gümüş Ne Olur?)

Gümüş Yorumları 2022 (Gümüş Ne Olur?)

1 Temmuz 2022 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

2022 gümüş yorumları konusunda bilindiği üzere gümüşün fiyatı altınla yükselir, altınla düşer. Fed ‘in faiz artırma kararının ardından altın fiyatlarının düşmesiyle gümüş fiyatları düşmeye başladı. Altın fiyatlarındaki sert düşüş, gümüş fiyatlarının da aşağı yönlü hareket etmesine neden oldu.

Gümüş güç kaybetmeye devam ederken dünü %0,49 düşüşle 20,75 dolardan kapattı. Son zamanlarda zayıf seyreden gümüş için ilk destek olarak 20.45$ takip edilebilir. 21.0 $ seviyesini, herhangi bir tepki girişiminde kısa vadeli hareketlerde ilk kilit direnç olarak göreceğiz. Reaksiyonun ivme kazanması için bu direncin çok daha üzerinde bir kapanış gerçekleşmelidir. Sıradaki dirençler olarak 22,40 dolar ve 23,50 dolar seviyelerini alabiliriz.

Gümüşteki Dalgalanmalar Neyi Gösteriyor?

Bir altın ve gümüşün fiyatındaki uzun vadeli dalgalanmalara bakıldığında, her ikisinin de 1970’lerin sonu ve 1990’ların başında kısa vadeli sıçramalarla birlikte geldikleri seviyelerde uzun yıllar sabit kaldığı görülmektedir. 1980’ler keskin bir düşüş izledi. Uzun yıllar boyuna seyrinden sonra; 2008 küresel finansal krizi öncesi ve sonrası olmak üzere 2005-2013 yıllarında toparlanmaya başlayan bu değerli metaller, 2019-2020 yılına kadar sakin bir seyir izlemiştir.  Bu noktada, ülkedeki altın ve gümüş fiyatlarının gelişmesinde kesinlikle bir diğer belirleyici faktör olarak Türk Lirası hareket etmektedir.

2000’li yılların başlarından sonra gram bazında giderek artan altın, Türk Lirası’nın önemli ölçüde değer kaybettiği, yani döviz kurunun önemli ölçüde arttığı 2018’den sonra gümüş gramında yukarı yönlü bir salınım eğilimi gözlemlendi. Türkiye’de özel altının popülaritesinde bu olgunun da rol oynadığı yadsınamaz görünüyor. TL konumlandırmasının yanı sıra gümüşün son yıllarda gösterdiği performans da gümüşü haliyle ilgi odağı haline getirdi.

Piyasa fiyatlarının yanı sıra, enerji, sanayi, tarım gibi sektörlerde kullanımları olduğu için üretim açısından da beklentiler öne çıkan gümüş; 2022 gümüş yorumları ons tarafında ise, özellikle küresel arz darboğazlarının giderilme olasılığı ve Fed’in dolar, kıymetli metal tarafında belirgin bir olumsuz etki olmayacağına ilişkin algısı dikkate alındığında, 2022 yılında yükseliş temasıyla şekilleniyor. Aynı zamanda, altın ve gümüş onslarında pandemi sırasında görülen zirvelerden geri çekilmenin, reel getirilere yönelik olumsuz kısa vadeli görünümün devam etmesiyle devam edeceğine inanılıyor.

Gümüş hesapların yanı sıra yatırım fonlarında da kendine yer bulan gümüş, son dönemde özel emeklilik tarafının “kıymetli madenler fonu” portföyüne de girmeye başladı. TEAŞ’tan alınan bilgiye göre, 9 Şubat 2021 tarihi itibariyle yatırım fonlarında nakit bulunduran fonların bir yıllık getirisi %50 civarındadır.

2005 yılının başında yaklaşık 400 dolar değerinde olan altının onsunun Eylül 2021’de 1.800 dolara ulaştığını ve aynı aralıkta gümüşün onsunun 7 dolardan 30 dolara ulaştığını görüyoruz. Ardından her iki faktör için de anlamlı bir regresyon dönemine girilir. Ancak 2019 yılının sonunda, Fed’in parasal genişleme ile parasal genişleme arasında gidip geldiği, Covid-19’un hayatımıza girmesinden hemen önce ons parada önemli bir artış oldu. 2020’de bir ons altının 2000 doların üzerinde, 2021’de bir ons gümüşün 30 doların üzerinde test edilmesi bu iki faktör tarafından zirvelerin gözlemlenmesinden sonra her iki yönde de salınımlı dalgalanmalar ve dönemsel eğilimler gözlemlenmesine rağmen, ancak küresel 2021 yılının son çeyreğinde hisse senedi piyasaları öne çıktı. Öte yandan, 2021 sonundan bu yana tüm dünyanın gündeminde olan enflasyon ve anti-enflasyon paralelinde büyük merkez bankalarının para politikası gündemiyle 2022 yılı başlıyor. Güncel gümüş yorumları noktasında zirvelerinden çok uzak olmayan ons gümüş, özellikle Fed ve Fed‘in adımlarını değerlendirmek için ABD verileriyle uyumlu olarak yatırımcıların radarında.

2022 Yılında Gümüş Tahminleri

Güncel gümüş yorumları ile birlikte 2022 yılına genel olarak bakmakta da fayda var. 2022 yılının ilk ayına ilişkin küresel borsa görünümünün olumsuz algılanması ve jeopolitik risklerin yarattığı atmosfer dikkate alındığında, Covid-19 krizi sırasında gündeme daha sınırlı ağırlık gelebilir. Fed’in ve hatta ECB’nin beklenenden daha “şahin” olma olasılığı çok yüksek Enflasyon ve belirsizlik bağlamında “gerçek kâr” bulmak giderek zorlaşıyor gibi görünüyor. Bu ortamda 1970-1980’lere benzer spesifik bir durum beklemesek de güvenli liman algısı ile bir ons gümüşün yolu tam olarak izlenir. 2021’in başlarında, gümüşe küresel ve yerel ilgi, kısa vadeli yukarı yönlü hareketlerin yolunu açtı, ancak artık uzun vadeli değil.