Germanyum Nedir? Germanyum Kullanım Alanları!

Germanyum Nedir? Germanyum Kullanım Alanları!

24 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Germanyum metal ile ametaller arasında yarı metalik özelliğe sahip bir elementtir. Germanyum simgesi Ge, atom numarası 32 ve atom ağırlığı da 72,59’dur. Germanyumun erime noktası 937 santigrat derece ve kaynama noktası da 2800 santigrat derecedir. Germanyum 600- 700 santigrat derece sıcaklıkta havada oksitlenmektedir. Söz konusu element hakkında merak edilen germanyum nedir, germanyum kullanım alanları, germanyum kim bulmuştur, germanyum iletken midir, germanyum bileklik, germanyum fiyatı ne kadar, vs gibi konular hakkında detaylı bilgi yazının devamında bulunmaktadır.

Germanyum Nedir? Germanyum Kim Tarafından Bulundu?

Yarı metal elementlerden olan Germanyum 1871 yılında Dimitri Mendeleyev tarafından bulunmuştur. Germanyum ender bulunan elementlerden olup yer yüzünde bulunma oranı yüzde 0,004 ile yüzde 0,007 arasındadır. Genellikle Afrika’da bulunan germanyum doğada saf halde değil, argirodit mineralinde yüzde 6-7 oranında, germanit mineralinde yaklaşık yüzde 8,7 oranında ve renierit  mineralinde ise yaklaşık yüzde 5- 7 oranında bulunmaktadır.

Dünyanın en değerli madenleri hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Bunların yanı sıra germanyum çinkonun saflaştırılması esnasında yan ürün olarak elde edilmektedir. Burada elde edilen germanyum sülfür ise hidrojen ve karbon ile indirgenmektedir. Germanyum yumuşak katranlı maden kömürünün yakılması sırasında da ortaya çıkmaktadır.

Germanyum İletken Midir?

Germanyum yarı iletken bir elementtir. Yani iletkenliği metal ile ametaller arasında olan bir yarı metaldir. Saf germanyum düşük sıcaklıkta yalıtkan gibi hareket etmektedir. Söz konusu özelliklerinden dolayı elektronik sanayide kullanımı yaygındır.

Platin hakkında merak ettikleriniz için buraya göz atabilirsiniz.

Germanyum Nerelerde Kullanılır? Germanyum Kullanım Alanları!

Germanyumun önemi ve kullanımı 1945 yılından itibaren artış göstermiştir. Germanyum transistör ve diyot yapımında kullanılmaktadır. Düşük maliyetli ve amaca uygun element olmasından dolayı özellikle 1960’lı yıllarda bu alanda kullanımı yaygınlaşmıştır. Germanyum diyot ince disk şeklindedir ve ince tellerden oluşmuşlardır. Germanyum yüksek kırılma indisine sahip olduğundan dolayı optik elemanların yapılmasında kullanılmasındadır. Germanyum mikroskop objektiflerinde, kızılötesi spektroskop yapımında, kızılötesi detektör yapımında, projektörlerde ve az da olsa bazı kimyasal tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır.

Germanyum Fiyatı Nedir?

Dünyadaki en değerli on metal arasında bulunan germanyum kilogram fiyatı günümüz piyasa koşullarında 1300 dolar seviyelerindedir.