Fakir Aileler İçin Kömür Yardımı 2020-2021

Fakir Aileler İçin Kömür Yardımı 2020-2021

22 Haziran 2020 0 Yazar: Şerife Uslu

Devlet, gelir seviyesi düşük olan, yardıma muhtaç ailelere farklı dönemlere göre yardımlar sunmaktadır. Yoksul ailelerin, özellikle kış aylarında ısınma giderleri büyük bir dert teşkil ediyor. Bu kapsamda yakacak yardımı olarak da bilinen kömür yardımı, çeşitli vakıflar ve kurumlar tarafından organize edilerek yapılmaktadır. Evinizin kapısına kadar getirilen kömür yardımı ile, kış aylarında ailenizle, yuvanızı sıcacık bir hale getirebilirsiniz. Kömür yardımı 2020 yılında kimlere yapılıyor, kömür yardımına nasıl başvurulur gibi, kafanızda soru işaretleri varsa, bu yardıma dair bilinmesi gereken her şeyi yazımızda anlattık. Yakacak yardımından faydalanmak istiyorsanız, yardım başvurusu koşullarına bakabilir ve başvuru şeklini öğrenebilirsiniz.

Kömür Yardımı Başvurusu Nereye Yapılıyor?

Yoksul ailelerin ısınma giderlerini karşılama amacıyla verilen bir sosyal destek olan kömür yardımı, devlet ve çeşitli vakıflar tarafından her sene yapılıyor. Kömür yardımı 2020 kışında olduğu gibi 2021 yılında da devam edecek. Eğer siz de kömür yardımı alma şartlarını sağlıyorsanız, yardım başvurunuzu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na yapabilirsiniz. Daha önce, çeşitli yardım konularıyla ilgili vakıflara üyeliğiniz mevcutsa, sizi periyodik olarak ziyaret eden vakıf görevlilerine de, doğrudan kömür yardımı talebinizi iletebilir, ayrıca bir başvuru yapmak zorunda kalmayabilirsiniz. Ancak yine de, başvurunuzu görevlilere iletme sürecinde olası problemlerin çıkma riskinden ötürü, kömür yardımı başvurunuzu doğrudan vakıflara iletmeniz daha sağlıklı olacaktır. Nitekim, başvuru döneminde birçok vatandaşımız, bu kurumlara giderek kendilerine bir dosya açtırmaktadır.

Kömür Yardımları Ne Zaman Dağıtılır?

Yakacak yardımına başvurmak isteyen vatandaşların merak ettiği konulardan biri de, yardıma başvuru yaptıktan sonra kömür yardımlarının ne zaman ulaştırılacağıdır. Kömür yardımı dağıtım ayı belli olmamakla birlikte, hem bölgenin iklim şartlarına hem de dağıtımı üstlenen T.C. Kömür İşletmeleri kurumunun dağıtımı ne zaman yapacağına göre değişir. Bazı vakıflar, kömür yardımlarını yaz aylarında yaparken, bazı sosyal yardımlaşma vakıfları ise yardımları eylül-ekim-kasım aylarında dağıtmaktadır. Kömür yardımı dağıtım zamanını, başvuru yaptığınız kurum üzerinden daha sağlıklı öğrenebilirsiniz.

Kömür Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Devlet yardımları, hızlı ve etkili bir şekilde, zaman kaybetmeden sizlere ulaşsın diye başvuru süreci son derece kolay yardımlardır. Bu kapsamda, kömür yardımına başvurmak için de bir dilekçe ya da özel belgeye ihtiyaç yoktur. Kömür yakacak yardımı başvurusu için, sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıflarına TC kimliğiniz ile gitmeniz yeterlidir. Bu esnada ihtiyacınız olan başvuru belgeleri, size kurum tarafından verilecektir.

Bazı vatandaşlar, sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıflarına doğrudan dilekçe yazarak kömür yardımı talep edebilmektedirler. Öncelikli olarak vakıf kaydınızın olması şartı gerekiyor ancak dilerseniz, durumunuzu belirten bir dilekçe de yazabilirsiniz. İhtiyaç sahiplerinin yakacak yardımı başvurusu için, taleplerini vakıflar dışında STK’lar, valilik ve kaymakamlıklar, bunun yanı sıra belediyelere de iletebilirler. Kömür yardımlarını devlet ve vakıflar dışında belediyeler de yapabilmektedir. Kömür yardımı başvuru dilekçesi olarak adlandırılan belgede TC kimlik numaranızın yanı sıra nüfus cüzdanınızın fotokopisi yeterli olabilmektedir ancak bu belgeler, vakıflarda da başvuru esnasında size sunulabilir.

Kömür Yardımı Almanın Şartları Nelerdir?

Yakacak yardımı almak için, belli şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Yalnızca gelir durumunun iyi olmaması, yakacak yardımı almak için yeterli sebep değildir. Kömür yardımı alabilmenin şartları şu şekilde:

  • Kömür yardımı almanız için, başvurduğunuz sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakfında sizin için bir dosya olması gerekiyor. Eğer dosyanız yoksa, bulunduğunuz yerde, bağlı olduğunuz vakfa giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Vakıflarda dosyası olmayanlar kömür yardımı alamamaktadır.
  • Kömür yardımı alabilmeniz için, hanede SGK gibi sosyal güvencesi olan birinin olmaması gerekmektedir. Bağkur ya da SGK gibi bir güvenceniz varsa, kömür yardımı alamazsınız. Yakacak yardımı, geliri ve güvencesi olmayan vatandaşlara yapılmaktadır.
  • Yardım alabilmek için, bulunduğunuz hanede aktif olarak bir vergi kaydı bulunan kişi olmaması gerekmektedir.
  • Yardım alacağınız evin adresi, nüfus müdürlüğünde geçerli adres olması gerekiyor. Farklı bir adrese kömür yardımı giderse, bu durumu düzeltmek ve tekrar yardım almak yorucu bir prosedür gerektirmektedir.
  • Bu kurallar dışında, kömür yardımında kararı veren vakıflar farklı kurallar da belirleme hakkına sahiptir. Örnek vermek gerekirse evde kayıtlı otomobil olmaması ya da hayvancılık ile ilgileniliyorsa, 30’dan fazla hayvan olmaması diğer bir şarttır. Üzerinize kayıtlı arazi 30 dönümün üzerinde ise, aynı şekilde yakacak yardımı alamazsınız.
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında dosyanızın olması, bu süreçte en önemli konudur. Zira aktif kaydınız varsa ve son 1 yıl içinde, vakıf görevlileri evinizi ziyaret etmişse, kömür yardımı için ayrıca bir başvuru yapmanıza gerek yoktur. Yardım size otomatik olarak yapılacaktır. Yakacak yardımıyla ilgili merak edilenlerden bir diğeri de, ne kadar kömür yardımı yapıldığıdır.

Kömür yardımı alabilmek için gerekli olan aylık gelir

Vakıflar tarafından ailelere sunulan kömür yardımından faydalanabilmek için, ev halkında kişi başı gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekir. Bu rakam da, ortalama olarak şu anda 701 TL’dir. Yani 4 kişilik bir ailede, bir kişi asgari ücretle çalışıyorsa ve hane halkının başka geliri yoksa, kömür yardımı alınması mümkündür. Bu gelir durumunun tespitini vakıflar yapabildiği gibi aynı zamanda muhtarlıklar da, mahalledeki insanların gelir durumunu vakıflara ileterek, dosyaların oluşmasını sağlayabilir. Zira vakıf başvurularında, muhtarların başvuru yapan kişinin sosyal ve maddi açıdan yardıma muhtaç olduğunu onaylaması gerekmektedir.

Ne Kadar Kömür Yardımı Yapılıyor?

Her ailenin kış mevsiminde yakacak kömür ihtiyacı farklılık göstermektedir. Ancak devlet, vakıflar aracılığı ile her aileye ortalama bir miktar vermektedir. 2020 yılında kömür yardımları, başvuru yapan her muhtaç aileye ortalama 30 torba kömür olarak veriliyor. 30 torba kömür, yaklaşık olarak 750 kilo yapmaktadır. Bu da, birçok ailenin kış mevsiminde rahat bir şekilde ısınmasını sağlamak için yeterli bir yardımdır.

Kömür yardımını aldıktan sonra bilinmesi gereken önemli bir nokta da, yakacak yardımı kapsamında verilen 30 poşet kömürün satılmasının yasak olduğudur. Kömür yardımları, yakacak desteğine ihtiyacı olan ailelere, aciliyet önceliğine göre sunulduğu için yardım yapılan kömürler satılamaz ve cezası vardır.

Kömür Yardımını Nasıl Sorgulayabilirim?

Devletin vakıflar ile birlikte sunduğu diğer yardımlarda olduğu gibi, kömür yardımları da e-devlet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Kömür yardımı alıp almadığınızı öğrenmek için, TC kimlik numaranızla giriş yapabileceğiniz e-devlet internet sitesinde, sosyal yardım sorgulama sekmesine gitmeniz gerekiyor. Tüm sosyal yardımları sorgulama şansınız olan sekmede, kömür yardımı alıp almadığınızı görebilirsiniz.

E-devlete giriş şifreniz yoksa, PTT’den kimliğinizi vererek e-devlet şifresi alabilir, telefonunuz ya da bilgisayarınız üzerinden yardım sorgulamanın yanı sıra, birçok işlemi yapabilirsiniz.

Kömür yardımını hızlı bir şekilde almak istiyorsanız, muhtarlık tarafından verilen fakirlik belgesi süreci hızlandırabilir. Muhtarların verme yetkisinin olduğu fakirlik belgesi, kömür yardımının yanı sıra diğer birçok sosyal yardımı daha hızlı ve etkin bir şekilde almanızı sağlayabilir. Sosyal vakıflarda dosyası olmayan kişilerin kömür yardımı talebinde bulunabilmesi için de, fakirlik belgesi alma şansları yoksa dilekçe tek seçenektir. STK’lara ve vakıflara, yakacak yardımı ihtiyacı durumunu anlatan bir dilekçe verilerek, kömür yardımı 2020-2021 ve diğer yıllar için talep edilebilir.

Kaynak: Uygun Krediler